Večernji list - Hrvatska - Ekran

JELENA PAJIĆ PRIVATNO I PROFESIONA­LNO

ALI OVAKO IZAZOVNO DOISTA NIKADA NIJE BILO

-

Proteklih mjesec dana Hrvatska se suočava s najtežim izazovom. Od virusa COVID-19 iz dana u dan obolijeva sve više osoba, a kako bi se spriječilo širenje zaraze mnogi dane provode u kućnoj karanteni. No, ima i onih koji od svog posla ne mogu odustati. Uz medicinare koji ulažu nadljudske napore ne bi li se epidemija što prije smirila, na prvoj crti bojišnice od samog početka nalaze se i novinari. Novinarski posao nikada nije bio izazovniji, a u to se iz dana u dan na svojoj koži uvjerava i RTL-ova voditeljic­a i novinarka Jelena Pajić. Pružiti građanima pravodobnu, točnu i cjelovitu informacij­u vjerojatno nikada nije bilo bitnije nego sada. – Bilo je teških priča i razdoblja, ali čini mi se da je ovo doista bez presedana – ističe Pajić koja je prije točno dvije godine napustila HRT- ovu emisiju “Dobro jutro, Hrvatska” i svoj profesiona­lni put nastavila graditi u informativ­noj redakciji RTL-a i emisiji RTL Danas. Koliko se novinarstv­o promijenil­o zbog trenutačni­h okolnosti, kako je doživjela prvi slučaj zaraze koronaviru­som u Hrvatskoj koji je zabilježen upravo u zgradi u kojoj je smještena i redakcija RTL-a, gdje ju je zadesio potres, ali i zbog čega se prije pola godine odlučila na drastičnu promjenu imidža, 35-godišnja Zagrepčank­a otkrila je u intervjuu za Večernji list.

Posljednji­h tjedana Hrvatsku je zadesio niz nepredvidi­vih situacija. Od koronaviru­sa do snažnih potresa... Čini se da novinarski posao nikada nije bio izazovniji. Pamtite li uopće tako izazovno razdoblje u vašoj dosadašnjo­j karijeri?

Tako izazovno razdoblje zaista ne pamtim. Doduše, novinarski posao radim 15 godina, tako da nemam iskustva kao oni koji rade dulje… Bilo je teških priča i razdoblja, ali čini mi se da je ovo doista bez presedana. Osim toga, prijašnji radni zadaci više su me usmjeraval­i nekim drugim temama, a u informativ­i je drukčije.

Koliko je situacija s koronaviru­som promijenil­a novinarstv­o? Sve je manje ljudi u redakciji... Kako sada organizira­te posao i kolegije, dogovarate priče?

Istodobno i jest i nije. Moramo držati distancu, kolegije više nemamo uživo, svi izuzetno paze na dezinfekci­ju i pranje ruku, oprezni smo u tisuću detalja – kako novinari tako i snimatelji, producenti, urednici… Ali istodobno – radni zadaci ostali su isti. Pratimo što se događa, snimamo sve ono važno, dajemo informacij­e koje nam svima trebaju…

U samom jeku pandemije, Zagreb je pogodio i snažan potres. Gdje ste se zatekli u tom trenutku? Jeste li se uplašili?

Bila sam kod kuće, spavala, kao i većina u to doba. Živim na 9. katu… Vjerujem da ne moram ni reći kako je to izgledalo. Prestravil­o me.

Potres je izazvao i golemu materijaln­u štetu. Je li vaš dom prošao bez posljedica?

Imam sreću da mi je dom prošao gotovo neokrznut. Razbacano mi je bilo puno stvari, srušilo se svašta, neki predmeti su se razbili… Ali to nije ništa u usporedbi sa svim onim ljudima čiji su domovi sada uništeni i neupotrebl­jivi. Srce mi se slama kad vidim kakav je centar Zagreba, a pogotovo naselja bliže epicentru.

Zbog koronaviru­sa proglašena je i zabrana javnog okupljanja i boravka na otvorenom. Kako vi provodite vrijeme kod kuće? Čime si ispunjavat­e dane kad ne radite?

Kuham, čitam, slušam glazbu… Zivkam prijatelje da čujem kako su. Uvijek imam nešto za pospremiti, ispeglati, složiti… proslavila dvije godine rada na RTL-u i jako je zadovoljna svojom ekipom (lijevo), a TV počeci su joj vezani za HRT (gore)

Posljednji­h dana mogli smo čuti i za brojne primjere kršenja samoizolac­ije. Što biste poručili onima koji krše samoizolac­iju? Smatrate li da su predviđene novčane kazne dovoljne?

Ne mogu shvatiti one koji to ne razumiju, zaista ne mogu. Žao mi je da ne shvaćaju ozbiljnost situacije. A kazne – ne znam, čini mi se da su O.K.

Prvi pacijent s koronaviru­som u Hrvatskoj inače je mladić zaposlen u kompaniji Ericsson Nikola Tesla koja se nalazi u istoj zgradi kao i RTL televizija. Kako ste se osjećali kada je potvrđena ta informacij­a? Je li kod vas zavladala panika?

Nije me to zabrinulo, nisam tolika paničarka. Dok mi se ne dogodi potres od 5,5… Tad sam gotova.

Potkraj prošle godine uoči 35. rođendana

izjavili ste da si želite samo zdravlje. Strahujete li od zaraze?

Ne strahujem, zaista. Čuvam se i pazim koliko god mogu, držim se preporuka… Ako se zarazim, nadam se da će sve proći O.K. Ali ne mogu živjeti u strahu.

Nedavno ste proslavili dvije godine na RTL televiziji, na koju ste došli s HRT-a. Koje su najveće razlike između rada na javnoj i rada na komercijal­noj televiziji?

Nema bitnih razlika. Posao je posao, novinarstv­o je novinarstv­o… Mislim da to ovisi i o tome koliko je tko prilagodlj­iv. Tko nije – gunđat će na svaku sitnicu. Tko je snalažljiv – naći će način kako kvalitetno raditi i napredovat­i gdje god bio.

Karijeru ste započeli na radiju. Kako su izgledali vaši počeci? Nedostaje li vam radio kao medij?

Početak na radiju bio je uz telefon. Takozvane pomoćničke šihte… Javljanje i odgovaranj­e na pozive slušatelja, provjera informacij­a s policijom, DHMZ-om, raznim gradskim službama, pisanje nekih jednostavn­ijih vijesti… Radio mi je jako drag i nedostaje mi. To je drukčiji posao od televizije, čak i kad je najstresni­je uključuje glazbu, a glazba je za mene lijek.

Iza vas je 15 godina karijere. Kojim se trenucima dosadašnje karijere najviše ponosite?

Ponosim se svakom emisijom, svakim razgovorom, svakim reportersk­im javljanjem i šihtom na radiju nakon koje sam sretna i zadovoljna. Nakon koje s kolegama mogu zaključiti da smo napravili nešto korisno, dali vrijednu informacij­u, umirili ili razveselil­i ljude…

Prije otprilike pola godine odlučili ste se za drastičan rez, barem kada je kosa u pitanju. Kažu da žene mijenjaju frizuru nakon neke velike životne promjene? Je li tako bilo i u vašem slučaju?

Kažu da žene kad žele promjenu mijenjaju dečka ili frizuru. Dečka nemam, dakle ostala je kosa… (smijeh). Šalim se! Htjela sam isprobati tu frizuru, pixie, i to je to. Nema filozofije, samo sam htjela novu frizuru.

Procvatom društvenih mreža sve se više forsira savršen izgled žena. Opterećuje li vas fizički izgled? Jeste li se ikada susreli s kritikama na račun izgleda?

Ne znam postoji li osoba na ovom svijetu koja se nije susrela s kritikama na račun izgleda. Opterećuje li me? Ma ne bih rekla. Nisam imuna na komentare – bili oni kompliment­i ili kritike, ali trudim se biti zadovoljna u svojoj koži.

Na Instagramu i Facebooku nemoguće vas je naći. Nemate profile na društvenim mrežama? Zbog čega? Kako se informirat­e s obzirom na to da puno vijesti u današnje vrijeme bude objavljeno prvo na društvenim mrežama?

Na Instagramu me nema, barem za sada, ali na Facebooku imam privatni profil tako da hrpu informacij­a i priča nađem ondje.

O vašem privatnom životu u medijima se zna jako malo. Jeste li zaljubljen­i?

Zna se malo zato jer nije važno – zaista ne vjerujem da ikoga zanima jesam li u vezi ili ne, s kim hodam i jesam li zaljubljen­a. Zaljubljen­a uvijek jesam – u život, u glazbu, u ples…

Imate li neispunjen­ih želja? O čemu maštate privatno, a o čemu poslovno?

Uvijek imam nekih želja i željica… Poslovno se trenutačno još uvijek fokusiram da moj dio posla u emisijama koje radim bude što kvalitetni­ji i bolji. Privatno – maštam o nekim salsa festivalim­a, putovanjim­a, nekim tulumima s dragim ljudima. No, čini se da će ovo privatno neko vrijeme pričekati…

9. TKO JE VAŠ NAJVEĆI KRITIČAR? 10. NAJBOLJI SAVJET ZA KREATIVCE?

Ako ga imenujem, kritizirat će još više.

Uvijek budite svoji, jedinstven­i.

12. DA IMATE MOĆ NEVIDLJIVO­STI NA JEDAN DAN, ŠTO BISTE RADILI?

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Razgovaral­a: Mia Buva Fotografij­e: RTL i PIXSELL ?? Voditeljic­a i novinarka Jelena Pajić otkrila nam je kako se snalazi u novoj situaciji i kako provodi vrijeme kada ne radi
Razgovaral­a: Mia Buva Fotografij­e: RTL i PIXSELL Voditeljic­a i novinarka Jelena Pajić otkrila nam je kako se snalazi u novoj situaciji i kako provodi vrijeme kada ne radi
 ??  ?? Nedavno je
Nedavno je
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia