Večernji list - Hrvatska - Ekran

Zvjezdana karijera Kennyja Rogersa

- Napisao: Samir Milla Fotografij­e: Promo

Kenny Rogers, jedna od najvećih zvijezda country glazbe svih vremena, preminuo je prošlog tjedna u 82. godini. Premda ga svi znaju kao izvođača country-glazbe, Rogers je imao čak 120 hitova u raznim glazbenim žanrovima i prodao je više od sto milijuna albuma širom svijeta, što ga svrstava među najkomerci­jalnije izvođače svih vremena.

Kenneth Donald Rogers rođen je u Houstonu 1938. godine. Odrastao je u siromašnoj obitelji u kojoj je bilo šestero djece, a u srednjoj školi odlučio se baviti glazbom. Kupio je gitaru i osnovao grupu Scholars. Svirali su rockabilly i imali nekoliko lokalnih hitova. Prvi solo singl “That Crazy Feeling” objavio je 1958. godine, a potom je svirao gitaru u jazz-triju Bobbyja Doylea. No prvu veću popularnos­t stekao je 1967. godine kada je osnovao grupu First Edition. Vrlo brzo postali su Kenny Rogers and the First Edition, a jedan od najvećih hitova bila im je antiratna pjesma “Ruby, Don’t Take Your Love to Town”. Prvi ju je snimio Waylon Jennings, no u Rogersovoj verziji postala je veliki hit s obje strane Atlantika. Kenny je 1974. odlučio otići u solo vode, a dvije godine poslije, zahvaljuju­ći pjesmi “Lucille”, dobiva i svoj prvi Grammy, za najbolju country-izvedbu. Ubrzo je uslijedio i njegov drugi Grammy, za pjesmu “The Gambler”, koja je osvojila i pop-rock liste. Njezin uspjeh proširio se i u filmske vode budući da je Kenny u nizu TV filmova počeo igrati ulogu kockara Bradyja Hawkesa. Početkom osamdeseti­h Kenny se sve više okreće miješanju popa i countryja pa je najprije 1980. osvojio sve top liste baladom “Lady”, a onda je 1983. stigao čuveni duet “Islands In The Stream” s Dolly Parton. Pjesmu su napisali članovi grupe Bee Gees, a nazvana je po romanu Ernesta Hemingwaya. Zanimljivo je da je prvotno bila napisana u R&B stilu i trebao ju je pjevati Marvin Gaye. U njihovoj verziji došla je na prvo mjesto u Americi i oboma postala drugi broj 1 singl u karijeri. Singlica se prodala u dva milijuna primjeraka, a 2005. proglašena je najboljim country-duetom svih vremena. Njegov posljednji veliki hit i Grammy bila je pjesma

Glazbenik je imao mnoge talente, a amaterski se bavio i fotografij­om

“Make No Mistake, She’s Mine”, duet s pijanistom Ronniejem Milsapom, koji je izašao 1987. U 90-ima Rogersova popularnos­t jenjava nakon što su se pojavile nove country-zvijezde poput LeAnn Rimes, Keitha Urbana i pogotovo Gartha Brooksa. Rogers je zato nastavio nastupati, ali prebacio se i u druge vrste biznisa. Osnovao je lanac restorana brze hrane Kenny Rogers Roasters te tvrtku Gamblers Chassis, koja je proizvodil­a sprintersk­e automobile. Bavio se i amaterskom fotografij­om, a 1987. izdao je monografij­u “Your Friends and Mine”, u kojoj su bili njegovi portreti najvećih svjetskih zvijezda. Jedna mu je od najpoznati­jih fotografij­a ona na kojoj se Michael Jackson grli sa svojom čimpanzom Bubblesom. Bio je uzor mnogima, no 2012. izdao je autobiogra­fiju “Luck or Something Like It: A Memoir” (“Sreća ili nešto poput toga”), u kojoj je progovorio o svojoj tamnijoj strani. U knjizi je kazao da je on “izvorna Lindsay Lohan” budući da se, kako je kazao, često samouništa­vao.

Nakon 27 solo studijskih albuma i gotovo punih šest desetljeća na sceni, prije tri godine odlučio se povući u mirovinu. Posljednji album “You Can’t Make Old Friends” izašao mu je 2013. godine, a 2015. objavio je da ide na posljednju turneju, koja je trajala do 2017. godine. Rogers se ženio pet puta i imao je petero djece. Sa suprugom Wandom Miller bio je u braku od 1997. godine i dobili su blizance koji danas imaju 16 godina.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sa suprugom Wandom Miller bio je u braku od 1997. godine i postali su roditelji blizanaca koji danas imaju 16 godina
Sa suprugom Wandom Miller bio je u braku od 1997. godine i postali su roditelji blizanaca koji danas imaju 16 godina
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia