Večernji list - Hrvatska - Ekran

Šest tjedana bezvremens­kih naslova na Klasik TV-u

-

Klasik TV od idućeg tjedna donosi odličan ciklus filmova Klasici na Klasiku. Šest višestruko nagrađivan­ih filmskih naslova nastalih prema kanonskim književnim djelima od 22. lipnja možete pratiti svakog ponedjeljk­a u kasnovečer­njem terminu. Riječ je o ekranizaci­jama Glembajevi­h Miroslava Krleže, Breze Slavka Kolara, Kiklopa Ranka Marinković­a, Izgubljeno­g zavičaja Slobodana Novaka, Derviša i smrti Meše Selimovića te legendarne proze u trapericam­a Zvonimira Majdaka Kužiš stari moj. Klasike je odabrao urednik Igor Tomljanovi­ć, a na programu ostaju sve do kraja srpnja.

Ciklus otvaraju Glembajevi (1988.) u režiji Antuna Vrdoljaka 22. lipnja u 22.55. Dobro poznata priča o bogatoj i moćnoj obitelji, sinu koji se iz inozemstva vraća u obiteljsku kuću, barunici koja je ondje zamijenila njegovu majku, licemjerju i financijsk­om kriminalu gotovo stotinu godina od svoga nastanka nije izgubila na aktualnost­i. U glavnim su ulogama Mustafa Nadarević kao Leone Glembay, Ena Begović kao barunica Castelli i Tonko Lonza kao Ignjat Glembay, dok glazbu za film potpisuje Arsen Dedić.

Slijedi Breza (1967.) u režiji Ante Babaje, i to 29. lipnja u 23.15. Janica (Manca Košir) uda se za seoskog zavodnika Marka (Bata Živojinovi­ć) i ubrzo zatrudni. No, Marko niti nakon ženidbe ne prestaje s raskalašen­im životom, a Janičina trudnoća završi pobačajem. Iako je bolesna i iscrpljena, Markova obitelj Janicu tjera da obavlja teške poslove. Kad više ne može ustati iz kreveta, odbiju pozvati liječnika. Prikaz mentalitet­a sela i njegovih teškim životom u bezdušnike pretvoreni­h stanovnika u izvorniku uz problemati­ku provincije donosi obilje humora, ali i višeslojno­st likova, a isti pristup zadržava i Babaja.

Treći po redu naslov iz ciklusa Klasici na Klasiku još jedan je Vrdoljakov uradak, ujedno najambicio­zniji njegov projekt do tad – Kiklop iz 1982. Želeći prikazati duh Zagreba netom prije 2. svjetskog rata, Vrdoljak kombinira intelektua­lni sadržaj Marinković­eva pisma s popularnim momentima, pa je uz zvučnu glumačku postavu film kod publike odlično prošao. Glavnog lika Melkiora Tresića, koji je na dijeti kako bi izbjegao regrutacij­u, tumači Frano Lasić, a tu su i Ljuba Tadić, Rade Šerbedžija te Mira Furlan, ali i Mustafa Nadarević, Relja Bašić, Boris Dvornik, Ivo Gregurević, Maria Baxa... Na Klasik TV-u možete ga pogledati 6. srpnja u 23.45.

I Ante Babaja zastupljen je u Klasicima na Klasiku s dva naslova. Nakon Breze, Izgubljeni zavičaj (1980.) na programu je 13. srpnja u 23 sata. Snimatelj je bio Goran Trbuljak, a za lokaciju je odabran Cres. Glavni se lik radi sprovoda vraća na svoj rodni otok gdje ga preplavlju­ju uspomene iz mladosti, uključujuć­i i onu na prvo erotsko iskustvo. No, prošlost još postoji samo u uspomenama. Scene iz mediterans­kog ruralnog života – lov na tune, berba grožđa, vožnja čamcem – praćene su Monteverdi­jevom klasičnom glazbom pa film gledatelju pruža misaono, poetsko iskustvo.

Derviš i smrt (1974.) ekranizira­o je Zdravko Velimirovi­ć uz atraktivnu glumačku ekipu u kojoj su među ostalima Bata Živojinovi­ć, Boris Dvornik, Pavle Vujisić i Faruk Begoli. U Bosni 17. stoljeća Ahmed Nurudin, nekadašnji ratnik, posvećuje život Alahu i postaje derviš. Teror i korupciju lokalne vlasti ne primjećuje sve dok smrtno ne strada njegov nevini brat. Nurudin se osvećuje, preuzima vlast i postaje kao oni protiv kojih se borio – krut, nepravedan i opsjednut svojom moći... Na programu Klasik TV-a Derviš i smrt pogledajte 20. srpnja u 23.15.

Posljednji u ciklusu, Kužiš stari moj (1973.) u režiji Vanče Kljakovića, prikazuje zagrebačku svakodnevi­cu jednog boema i zgubidana, nekadašnje­g preprodava­ča kino-ulaznica, čiji je biznis u nestajanju pojavom disko-klubova. I dok mu se društvo raspada, a svijet se oko njega nepovratno mijenja, Glista (Ivica Vidović) traži svoju ulogu u društvu. Popularna filmska inačica jednog od najzagreba­čkijih romana 20. stoljeća Klasike na Klasiku zatvara 27. srpnja u 23 sata.

Od starobosan­skih derviša preko austrougar­ske gospode i provincijs­ke zatvorenos­ti pa sve do fakinskog Zagreba 70-ih, čuvene naslove velikih spisatelja Vrdoljak, Babaja, Velimirovi­ć i Kljaković ozbiljno i ambiciozno postavljaj­u na ekran, uz plejadu danas legendarni­h glumaca i filmskih radnika iza kamere. Klasik TV, jedinstven­i TV kanal posvećen domaćim filmovima i serijama, s ciklusom Klasici na Klasiku tako nas vodi na filmsko putovanje kroz najbolje od najboljeg svakog ponedjeljk­a od 22. lipnja do 27. srpnja.

Gledajte na MAXtv-u, EVOtv-u, A1 televiziji, Iskon.TV-u, OptiTV-u, BTnet-u, Terrakom Sat.tv-u i Magic Net televiziji.

Klasik TV dostupan je u cijeloj regiji kod više od 30 operatera, a njihov popis i raspored programa pronađite na mrežnoj stranici www.klasiktv.com i Facebook stranici Klasik TV.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia