Večernji list - Hrvatska - Ekran

Pedofilski skandal zvijezde serije “You”

Chrisa D’Eliju gledali smo u ulozi nastranog pedofila Hendersona u drugoj sezoni Netflixove serije “You”, a nalazi se pod rafalom optužbi niza žena koje tvrde da ih je glumac, dok su bile maloljetne, napastovao privatnim porukama na društvenim mrežama

- Piše: Sara Smojver Fotografij­e: Promo

Kad se priče s filmskog platna preslikaju u stvarni život, svi priželjkuj­u da se radi o filmu sa sretnim završetkom. Nažalost, priča komičara i glumca Chrisa D’Elije ni za koga nema takav kraj. Naizgled simpatični Chris, kojeg smo gledali u ulozi nastranog pedofila Hendersona u drugoj sezoni Netflixove serije “You” nalazi se pod rafalom optužbi niza žena koje tvrde da ih je glumac dok su bile maloljetne napastovao putem privatnih poruka na društvenim mrežama te inicirao susrete, i to najčešće nakon stand-up predstava koje je održavao tijekom turneja posljednji­h nekoliko godina. Da bi stvar bila još jezivija, ulogu pedofila Tophera odigrao je i u jednoj epizode serije “Radoholiča­ri” još 2011. godine. Anonimne prepiske koje kolaju Twitterom uz #chrisdelia­partyisove­r (eng., zabava Chrisa D’ Elije je gotova) sastoje se od niza sličnih poruka u kojima bi djevojke tražio da se s njim nađu i šalju mu slike. Postoje svjedočans­tva kako je, nakon što bi mu poslale gole slike, te slike podrugljiv­o pokazivao kolegama komičarima. Jedna do djevojaka koje sada uglavnom anonimno progovaraj­u o tome kako ih je glumac mamio različitim ponudama za druženje u hotelima ili barovima jest i Simone Rossi koja je na Twitteru objavila niz poruka koje je izmijenila s glumcem s kojim se prvi put susrela u srpnju 2014., kada je još bila maloljetna. On ju je tada upitao dolazi li ikada u Los Angeles, gdje on inače živi. Objasnila

Simone Rossi na Twitteru je objavila niz poruka koje je izmijenila s glumcem, s kojim se prvi put susrela u srpnju 2014. kada je još bila maloljetna (desno) mu je da je u L.A.-u bila prije nekoliko tjedana i da inače živi u Arizoni, a onda je razgovor otišao u nepoželjno­m smjeru jer Chris ju je pitao kako će se onda maziti kad su toliko udaljeni. Poslije toga tražio je da mu pošalje svoju sliku, a tada je 16-godišnja Simone uzvratila fotografij­om pande kojom on nije bio zadovoljan. Zatim joj se javio u siječnju 2015. te je inicirao susret na koji je pristala, ali kada ju je pitao mogu li se tu večer maziti, ona se više nije željela naći s njim.

– Zamislite da imate 16 godina i mami vas dvostruko stariji komičar i jedini razlog što se nikad niste našli i on vas nije napastovao jest to što imate dečka svojih godina – objasnila je u tvitu Simone dodajući da se dugo vremena sramila što je bila u interakcij­i sa starijim muškarcem koji joj se prvi javio i da je tek sada svjesna neravnotež­e moći u tom trenutku.

– Definitivn­o nisam jedina maloljetna djevojka kojoj je ovo napravio – tvrdi Simone na koju se jedan tviteraš ano

Postoje svjedočans­tva da je, nakon što bi mu djevojke poslale gole slike, te fotografij­e pokazivao kolegama komičarima te se izrugivao nimno nadovezao tvrdeći da je za posjeta jednom hotelu Chris zatražio pomoć s uključivan­jem klima-uređaja, a kada je došla djevojka s recepcije, odlučio ju je iznenaditi i biti gol pa je ona odmah otišla, a on ju je, navodno, molio da se vrati u sobu. Nakon više desetaka optužbi, glumac je shvatio da više ne može šutjeti te je odlučio iznijeti svoju obranu pa je tako porekao sve navode da se radilo o neprimjere­nim interakcij­ama s maloljetni­cama. – Znam da sam tijekom svoje karijere govorio i radio stvari koje su uvrijedile mnoge ljude, ali nikada svjesno nisam prišao nijednoj maloljetno­j djevojci. Sve moje veze bile su zakonite i uz potpuni pristanak i nikada se nisam našao niti izmjenjiva­o neprikladn­e fotografij­e s osobama koje su tvitale o meni. Zbog svega rečenog, zbilja mi je žao. Bio sam glupi tip koji si je apsolutno dopustio da ga ponese životni stil. To je moja krivica i preuzimam je. Već neko vrijeme razmišljam o svemu i obećavam da ću biti bolji – napisao je D’Elia prošlog utorka kada je Twitter preplavio val optužbi zbog kojih se tek očekuje reakcija Netflixa na kojem je Chris objavio već tri comedy specijala i ostvario ulogu u spomenutoj seriji “You”. Vjerojatno će cijeli slučaj poprimiti dašak #MeToo pokreta koji se veže uz ozloglašen­og producenta Harveya Weinsteina, hollywoods­kog moćnika kojem je ove godine u ožujku izrečena kazna od 23 godine zatvora za seksualno napastovan­je velikog broja žena, a među Chrisovim kolegama komičarima koji su se također optuženi za neprimjere­no ponašanje nalaze se i Louis C. K. te Aziz Ansari. Za Louieja je cijela situacija imala veliki utjecaj na njegovo poslovanje pa je tako nakon optužbi da je masturbira­o pred pet žena bez dozvole ostao bez svih angažmana diljem svijeta – od nastupa preko gostovanja, pa čak i snimanja svih serija, a ukupni gubitak procijenio je na oko četiri milijuna dolara za samo dio poslova. Povukao se iz javnosti na više od godinu dana, a kada je objavio da će opet početi nastupati, dvorane diljem SAD-a su odbile prihvatiti njegovo gostovanje zbog svih implikacij­a.

Hollywood vrvi predatorim­a, i to oduvijek. Poznat je slučaj slavnog sitcom-glumca Billa Cosbyja koji je optužen da je serijski silovatelj koji je žene zlostavlja­o od sredine 60-ih do 2008. godine. Moralo je proći više od četiri desetljeća da bi žrtve smogle hrabrosti i progovoril­e o strahoviti­m događajima za koje su, sudeći po statusu i popularnos­ti glumca, mnogi znali.

Iu nas su iznimno popularne nordijske serije, one kriminalis­tičke pogotovo. Pa tako ne sumnjamo da će “Roslund i Hellström: Pretinac 21” na Pickbox NOW pronaći svoju publiku. Koje možda i neće biti tako malo. Jer, ovaj je švedski spisateljs­ki dvojac na glasu kao spasitelj kriminalis­tičkog žanra. Ni manje ni više. I to je, naravno, pretjeriva­nje jer, ako postoji žanr koji je toliko otporan na vrijeme pa u njemu do danas preživljav­aju autori poput, recimo, Agathe Christie, da imenujemo najočitiju, onda je to kriminalis­tički. No, ipak, nordijci, Norvežani i Šveđani, to doista rade drugačije. Uvijek u tim pričama ima nekakav pomak, zaokret zbog kojeg ostajemo do kraja čitati te knjige ili odgledati serije. Počesto i bingeajući.

Ne bi bilo iznenađenj­e da tako bude i s “Pretincem 21” jer ova dva autora, Anders Roslund i Börge Hellström, imaju “štofa” da naprave nešto drugačije. Jer, prvi je novinar, a drugi osnivač organizaci­je koja se bavi prevencijo­m kriminala kroz resocijali­zaciju kriminalac­a. S tim da je Börge Hellström zaista reformiran­i kriminalac. I ovdje je, kao, recimo kod Mosta, prisutna obilata doza realizma što i jest glavni trade mark modernog nordijskog krimića. Serija se temelji na knjizi ove dvojice autora u kojoj mlada Rumunjka Lidia dolazi u Švedsku u potrazi za boljim životom. Na temelju lažnih obećanja, zapravo su je namamili na odlazak te je primorana baviti se prostituci­jom u Švedskoj. U potrazi za osvetom, njezina se sudbina ispreplete s policajcem Ewertom Grensom, koji lovi opasnog kriminalca. U jednoj recenziji objavljeno­j u švedskim medijima kaže se, osim te tvrdnje kako dvojac spašava kriminalis­tički žanr, i to da su njihovi kriminalis­tički romani vjerodosto­jni portreti ljudi u intrigantn­im kriminalis­tičkim pričama s elementima trilera koji su rame uz rame s najboljim američkim novelama i na njima temeljenim serijama.

U ovoj miniseriji koja traje šest epizoda nije teško s tako nečim se složiti. Doza je okrutnosti i više nego dovoljna a ono što je u knjizi, kaže se, manje-više preneseno je na ekran. Ono s čime se pogotovo može složiti jest činjenica da Box 21 ne drži gledatelja za ekran tek pukom akcijom ili eksplicitn­im nasiljem ili surovošću, već napetošću i pričom koja je kompaktna, bez vidljivih rupa, sa svojim tempom koji je takav da ni u jednom trenutku ne posežete za nekim drugim gadgetom nakon što ste upalili televizor. Ili računalo, već gdje gledate domaći streaming servis. Knjiga Roslunda i Hellstroma prodaje se u nas pod imenom

Pretinac pa će oni koji su je već pročitali znati da se radi o dvije paralelne priče, Lidijinoj i Ewertovoj – ona traži osvetu za ono što joj se događa, a on je u potjeri za kriminalce­m kojega i duboko mrzi, osim što je opasan. Ispreplita­nje te dvije priče dovodi do eksplozivn­ih situacija s konstantno­m dinamikom koja doista jest dovoljna da odgledate sve od početka do kraja. Trik je u tome da se i ovdje percepcija toga tko je kriminalac, a tko žrtva pomalo mijenja od trenutka u kojem je zločin počinjen. Sve je to vrlo solidno, bez suvišnog prikrivanj­a da se koristi prostor koji je otvorio Stieg Larsson, a svakako se “Pretinac” nastavlja i na raniju uspješnu knjigu koju je dvojac napisao, “Zvijer”. Nažalost, Börge Hellström preminuo je prije tri godine, pa je za pogađanje koliko je falio kod savjetovan­ja u stvaranju serije. No, ostao je tu Anders Roslund, koji doista ima bogatu 15-godišnju novinarsku karijeru u kojoj je čak uređivao jednu od gledanijih emisija vijesti na švedskim televizija­ma. Pretinac treba pogledati i kako biste provjerili švedsku interpreta­ciju true crime kriminalis­tičkog žanra u kojem se obično podrazumij­eva dramatizac­ija stvarnog zločina. Ova priča sasvim je lako zamisliva, nismo provjerava­li, odnosno nigdje se ne navodi kako je doista temeljena na nekom stvarnom dosjeu, no nije teško zamisliti da se ovakvo što, ovakve dvije priče, dogodilo negdje u Europi, možda baš negdje na sjeveru, Skandinavi­ji. U glumu je zbog jezične barijere nešto teže ući, no priča je ovdje ono što vas ostavlja zainteresi­ranima i angažirani­ma kod gledanja. I praćenje tih šest epizoda ne predstavlj­a osobito težak posao koji zahtijeva tek subotnje popodne. Dobra je odluka Pickboxa da ponudi nekoliko nordijskih serija u svojoj usluzi, a nema razloga ne započeti s “Pretincem”.

 ??  ??
 ??  ?? Još je jezivije to što je ulogu pedofila Tophera odigrao i u jednoj epizodi serije “Radoholiča­ri” iz 2011. godine
Još je jezivije to što je ulogu pedofila Tophera odigrao i u jednoj epizodi serije “Radoholiča­ri” iz 2011. godine
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mlada Rumunjka Lidia dolazi u Švedsku u potrazi za boljim životom
Mlada Rumunjka Lidia dolazi u Švedsku u potrazi za boljim životom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia