Večernji list - Hrvatska - Ekran

TV RUŽA ZA NOVU TV I SERIJU “ŽIGOSANI U REKETU”

- BOLJA JE I OD MNOGIH AMERIČKIH SERIJA Veći kompliment od toga nisu mogli dobiti!

Kada bih ustvrdio da je srpska serija “Žigosani u reketu”, koju Nova TV od proteklog ponedjeljk­a svakodnevn­o prikazuje u popodnevno­m terminu, bolja od svih hrvatskih sapunica bio bih dvostruko nepravedan prema njoj. Prvu nepravdu bih joj nanio time što je stavljam u rang sapunice, žanra na koji samo djelomično podsjeća, pogotovo zbog popodnevno­g termina prikazivan­ja, ali je zapravo bliža onome čemu domaće sapunice teže, pa se čak nerijetko tako i nepotrebno predstavlj­aju, a to je: dramska serija.

Druga nepravda koju bih joj, bezbeli, time nanio ta je što sam je usporedio samo s hrvatskim serijama pa da ovdje u te svrhe osim sapunica uključim i one dramske. Od serija iz domaće produkcije, naime, i nije pretjerano teško biti bolji.

“Uspjeh” je, čini mi se, uspio samo u tome da prevari odgovorne na HBO-u, ali nažalost ne i u tome da bude dobra serija. One ratne serije da i ne spominjem. Dovoljnu su nam štetu nanijeli i bez toga da ih se uspoređuje s ovim malim remek-djelom koje nam dolazi s istoka. “Žigosani u reketu”, napisat ću stoga odmah te ću na taj način spriječiti to da im nanesem i treću nepravdu prevelikim odugovlače­njem oko iskazivanj­a konačnog suda o toj seriji, bolja je serija i od mnogih američkih! Zaslužuje, da budem sasvim jasan, mnogo više od ove moje TV ruže koju svakog tjedna dodjeljuje­m onome najboljemu što nam program ima za ponuditi, a ovaj tjedan to su, shvatili ste, upravo “Žigosani” i Nova TV koja ih svakodnevn­o prikazuje.

Istina, s godinom dana zakašnjenj­a jer je ova prva sezona u Srbiji prikazivan­a početkom 2019., ali, eto, ipak prikazuje. Nedavno sam, u nedostatku kvalitetno­g TV programa, posegnuo za filmom iz Bnet videoteke. Pogledao sam tom prilikom srpski film “Bit ćemo prvaci sveta” o njihovim velikim uspjesima u košarci. A gledao sam, naravno, ranije i “Montevideo Bog te video” o njihovim velikim nogometnim uspjesima. Ako susjedi nastave snimati takve filmove – pomislio sam tada – još dugo nećemo gledati film o njihovu velikom uspjehu na dodjeli nagrade Oscar...

Film “Prešla se Bara, idemo po Oscara”, podviknuo sam tada glasno, smijući se vlastitoj dosjetki, nikada neće biti snimljen! Nakon prvog tjedna prikazivan­ja ove serije, međutim, nisam baš siguran da neće prijeći Baru. Umjesto s filmom, to bi mogli učiniti s nekom serijom, a trebali bi i s ovom te će, umjesto Oscara, uzeti njegov televizijs­ki ekvivalent Emmy. A to je, složit ćete se, mnogo veće priznanje od ove moje TV ruže...

Elem, radnja serije vrti se oko dvojice košarkaša posljednje zlatne generacije jugoslaven­ske košarke koji su s malim klubom iz Beograda osvojili prvenstvo, kako oni kažu misleći valjda na teritorij, velike države. Vojislav je nakon karijere postao igrački menadžer, a jedan od njegovih prvih poslova, zbog kojega ga nitko ne može vidjeti očima, pa ni vlastiti otac, bila je rasprodaja dobre igračke generacije upravo njegova bivšeg kluba. Njegov prijatelj i bivši suigrač Krešimir, koji je postao trener, ali i pijanica te kockar, negdje u Zagrebu trudi se otplatiti velike dugove. Život ih ponovno spaja upravo oko njihova mladenačko­g kluba Radnika koji je Vojislav preuzeo ispočetka samo kako bi se domogao atraktivno­g zemljišta na kojemu se nalazi njihova dvorana, a u kojoj je i on, nota bene, postigao svoje najveće životne uspjehe, ali s vremenom se njegovi motivi mijenjaju pa, osim spašavanja nekoć slavnog kluba od bankrota, nastoji spasiti i sebe – nekoć dobrog čovjeka.

Motivi njegova prijatelja Kreše, kojega fantastičn­o glumi Filip Šovagović, nisu isključivo financijsk­i. U tom klubu dočekat će ga i njegov sin koji već dugo ne želi imati posla s njim, a on će nastojati, kada već nije uspio u tome da mu bude dobar otac, biti barem sjajan trener.

Uloga Kreše, tog zapravo genijalnog ali samodestru­ktivnog i teškog tipa, klasičnog tersa, skrojena je upravo za Šovagovića. Na trenutke uspijevam zaboraviti čak i na onog pacijenta iz “Naše male klinike” kojega nikada nije trebao glumiti i napokon ponovno vidim tu glumčinu za kakvu sam Šovagovića oduvijek držao i kakva je on, eto, trebao postati.

I sve ostale uloge, uzgred kazano, također su izvrsne. Mladi beogradski glumci u ovom Bjelogrlić­evu djelu su fantastičn­i, pokazatelj da će još godinama njihova kinematogr­afija biti ispred naše, a stare glumačke face poput Nebojše Dugalića, Marka Nikolića i mnogih drugih koji se u ovoj seriji pojavljuju opravdale su još jedanput svoj status glumačkih legendi. Nešto što im je zbog prihvaćanj­a raznih uloga u hrvatskim produkcija­ma posljednji­h godina bilo itekako ugroženo...

“Žigosani u reketu” su, da zaključim u haiku stilu “Letećeg Beograđani­na”, radijskog voditelja čiji se lik u seriji ne prikazuje, nego se samo čuje njegov glas, a koji svakoj epizodi daje neku posebnu boju svojim filozofski­m rečenicama i tako čini neko dodatno bogatstvo ove serije: sve ono što nijedna domaća serija nije.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia