Večernji list - Hrvatska - Ekran

Elton John ima kovanicu sa svojim likom

MOŽEMO STAVITI I DINA DVORNIKA, MADA JE TO TEŠKO OČEKIVATI, KAO I DA KEITHA RICHARDSA ILI JOHNA LENNONA (POSMRTNO) U BRITANIJI PROGLASE “VITEZOVIMA”

-

BI LI NAKON TUĐMANA I STEPINCA NA KOVANICE MOGLI ARSEN, ROBIĆ, BOŠKO ILI RUNJIĆ?

Velika Britanija poznata je po tome da voli dodjeljiva­ti priznanja svojim zaslužnim popkulturn­im ikonama. Za razliku od nas, gdje su rock i pop autori još uvijek na margini zanimanja službene kulture koja ih ne voli koristiti kao reklamu. Najnoviji slučaj je Elton John; nedavno je dobio svoju kovanicu kojom britanski imperij još jednom želi monetizira­ti lik i djelo glazbenika s najvećim brojem naočala u raznim bojama i oblicima. Pomalo je paradoksal­no da se ovakva priznanja dodjeljuju bivšim buntovnici­ma i provokator­ima, poput Eltona Johna ili Micka Jaggera, a obojica su već prije dobili plemićke titule i prefiks “sir” ispred imena i prezimena. Upravo je Elton John bio jedna od onih raskalašen­ih pop-zvijezda, ali i prvak LGBT-a prije nego se to zvalo LGBT i dok još nije bilo medijski prihvaćeno. No, mlađi koji ga poznaju kao ekstravaga­ntnu i kičastu pop-zvijezdu, možda ne znaju da je Elton John u prvih desetak godina svog rada, u sedamdeset­im godinama 20. stoljeća, bio među najzanimlj­ivijim novim kantautori­ma, što bi bio dovoljnim razlogom da dobije i papirnatu novčanicu, a ne samo kovanicu. Novčanica se i nadobivao tijekom duge i uspješne karijere, pa nije bez vraga da mu Britanska Monarhija vraća dug nakon što je svojim “izvozom” ojačao tu istu funtu. Znaju oni vrlo dobro tko su im najprobita­čniji manekeni u suvremenom svijetu i to pametno koriste. Sjetite li se Olimpijski­h igara u Londonu, sjetit ćete se i da je na stadionu Wembley nastupila čitava postava povijesti britanskog rocka i popa, od veterana prema mlađima, jer medijski njihova se kultura ne zasniva samo na Shakespear­eu, kao naša na Gunduliću, Lisinskome i Držiću. Na pitanje o tome zašto nema glazbenika na našim kovanicama, za prilog Nove TV u kojem sam sudjelovao na ovu temu, iz HNB-a su prošli tjedan odgovorili da ih treba netko predložiti. Kod nas postoji i pravilo da se likovi živih osoba ne mogu stavljati na novčanice, iz opreza da nekim aktualnim nedjelom obezvrijed­e kovanice na kojima im je lik. Najpopular­nije domaće kovanice, prema HNB-u, bile su one s likovima pape Ivana Pavla II, Ivana Meštrovića,

Alojzija Stepinca i Franje Tuđmana. Što nas dovodi do pitanja tko bi se iz svijeta domaće glazbe mogao ili trebao naći na kovanicama kad bi za to došla prilika? Čak i ako se poštuje pravilo da se samo preminulim­a daje počast, otpada Drago Mlinarec, ali tu su Ivo Robić, Arsen Dedić, Boško Petrović, Zdenko Runjić i drugi čije djelo potpomaže tvrdnju da bi im lik mogao biti utisnut u teški metal. Možemo staviti i Dina Dvornika, mada je to teško očekivati, kao i da Keitha Richardsa ili Johna Lennona (posmrtno) u Britaniji proglase “vitezovima”. No, potpuno je jasno da staromodna domaća javna slika ne trpi modernizac­iju i više se voli pozivati na priče od stoljeća sedmog, ili barem petnaestog, a ne, recimo, dvadesetog. Budući nabrojani još nemaju niti klupu u parku, a kamoli ulicu ili neku institucij­u poput Muzičke akademije s vlastitim imenom, jasno je da ćemo pričekati i na kovanice. Po svemu sudeći, i najavljeno uvođenje eura 2023. neće ići na ruku domaćim likovima koji više neće imati ni valutu na koju bi ih mogli “staviti”. Za to vrijeme sir Elton John živ će i zdrav reklamirat­i Veliku Britaniju, dok će naši prvotimci iz svijeta glazbe “usiriti” dok ih netko osim kritičara ili periodično podsjećanj­e na godišnjicu smrti ponovno ne izvuče na javnu površinu hrvatske stvarnosti.

 ??  ??
 ??  ?? Elton John u Velikoj Britaniji dobio je svoju kovanicu
Elton John u Velikoj Britaniji dobio je svoju kovanicu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia