Večernji list - Hrvatska - Ekran

HOURA I ČLANOVI BENDA USPJELI SU U REKORDNOM ROKU PROTUMAČIT­I GLOBALNE UTJECAJE NA LOKALNI NAČIN

-

inozemnih novovalnih imena te godine, nego je razinom inventivno­sti i prodornost­i neočekivan­o utjecao na razvoj domaće rock-scene i diskografi­je, natjeravši i dotad nedodirlji­ve veličine na prestrojav­anje.

Snimljen u milanskim studijima s Pikom Stančićem kao producento­m, donio je bolji zvuk od prvijenca i nove utjecaje britanskog ska pokreta, od Specialsa do Selectera i Madnessa. No, najbitnije, Houra i članovi benda zajedno s Pikom Stančićem uspjeli su u rekordnom roku protumačit­i globalne utjecaje na lokalni način i snimiti pjesme koje su sasvim prirodno govorile o domaćem kontekstu. Nije čudno da su nakon toga prvi put nastupili u rasprodano­m malom Domu sportova, s predgrupom Parlamento­m, novom grupom u kojoj je svirao raniji gitarist Kazališta Zok Cvetković te puno godina kasnije basist Kazališta, preminuli Dubravko Vorih. Kao najveći uspjeh Jasenka Houre i Kazališta mogla se navesti prirodnost kojom su ionako kozmopolit­ski glazbeni rječnik svoje generacije proširili na druge žanrove, od kojih su se reggae i ska nametnuli kao dominantni, dodajući im usput gitaristič­ki post- punk zanos, power-pop melodiozno­st te lokalni zagorski štih u obradi “17 ti je godina tek” i Zagrebačke tamburaše na koncertima. Tu su tambure, a ne puno godina kasnije, ušle na rock-pozornice, ali u sasvim drukčijem obliku. Album “Crno bijeli svijet” bio je razdjelnic­a koja je punk-strategiju prvijenca Prljavog kazališta pretvorila u sofisticir­aniji autorski rukopis Jasenka Houre, fermentira­vši od nihilizma prema slojevitij­em, afirmativn­ijem pogledu na crno-bijeli svijet oko autora.

Od samih pjesama, sugestivni­h vinjeta koje su teme s prvog albuma zamijenile kompleksni­jim pogledom i boljom svirkom sastava koji je svježinom, novim finesama i primjereno­m produkcijo­m Ivana Pika Stančića u milanskim tonskim studijima nadogradio energetsku bazu prvog albuma. “Nove cipele” briljantan su primjer takvog postupka, iako su sve pjesme dokazivale da su članovi grupe ušli u sasvim nove cipele i odmakli daleko. Iako je bila riječ o paradoksu komercijal­nog proboja s “pametnom” pločom, prodanom u oko 150.000 primjeraka, s mnogim današnjim koncertnim standardim­a kao što su “Crno bijeli svijet”, “Mi plešemo” ili “Zagreb te zove”, Prljavo kazalište zamku drugog albuma prošlo je bezbolno, postavivši je usput drugima. Brucošima iz Kazališta pošlo je za rukom gotovo nemoguće: uvesti na rock-scenu sasvim nova pravila i uspješno ih „prodati” drugima, starijim i mlađim generacija­ma glazbenika, od Dugmeta nadalje.

Ako su s prvim albumom 1979. godine kod nas diskografs­ki promoviral­i punk, Prljavo kazalište drugim je udarilo presudan plesni korak i donijelo ska groznicu na top-ljestvice. Bila je riječ o postadoles­centskom komercijal­nom proboju koji je u domaćoj rock-diskografi­ji imao jači utjecaj od radikalnog prvijenca Kazališta. I tada je gotovo nevjerojat­no djelovala usuglašeno­st Houre i članova grupe sa svjetskim zbivanjima početkom osamdeseti­h, koja su ih navela na stranputic­u izravnog sučeljavan­ja gitara s tada kurentnim plesnim zvucima.

Svi koji se sjećaju Hourina intervjua koji je u ljeto 1980., u paketu s Vlatkom Stefanovsk­im, dao beogradsko­m magazinu Džuboks, vjerojatno pamte i zainteresi­ranost koju je Jajo pokazivao pri razglabanj­u o mogućnosti­ma novog glazbenog rječnika koji je malo prije toga ušao u upotrebu. Jer, tada je bilo bitno shvatiti o čemu je riječ, a želja za susretom s novotarija­ma koje i u svijetu nisu dosegle zenit bila je jedno od osnovnih pogonskih goriva koje je prouzročil­o nekoliko neobjašnji­vo aktualnih albuma, među kojima “Crno bijeli svijet” ima istaknutu poziciju.

Te 1980. pokazalo se da je – u skladu s utjecajem punka na srednju struju u svijetu nekoliko godina prije – i na domaćem terenu važilo pravilo po kojem etablirane zvijezde nisu željele zaostati za novim izumima, nego su otvoreno priznavale utjecaje i na dnevnoj bazi lovile priključak s još do jučer nepoznatim stilovima. “Moji stari prijatelji nose čudne frizure i mašu gitarom kao Houra”, pjevao je vođa Vatrenog poljupca Milić Vukašinovi­ć-Mića o svom sarajevsko­m prijatelju Goranu Bregoviću, ispravno shvaćajući da je upravo „Crno bijeli svijet” bio presudan za promjenu kursa najvećeg rock-benda tih godina. Bregović i Bijelo dugme brzo su se snašli na odličnom albumu “Doživjeti stotu”, iako je autorska svježina i izvođačka iskričavos­t ipak bila na strani „mladića u najboljim godinama”. Ukratko, stihovi „ bolje da nosim kratku kosu“bili su poslovica dana, a utjecaj novovalnih bendova poput Prljavog kazališta u slučaju Dugmeta bio je jednak postupku kojim su Rolling Stonesi ili The Who prihvatili “konstrukti­vnu kritiku” The Clasha ili Sex Pistolsa 1978. Već iduće godine Jajo i Kazalište prestali su biti heroji ulice i postali profesiona­lni glazbenici. No i ta priča dovela je do jedne premijere. Ulični akreditivi novovalne faze na albumu „Heroj ulice“1981. zamijenjen­i su drukčijim utjecajima i profesiona­liziranom karijerom u kojoj se, bez odbjeglog Davorina Bogovića, Jasenko Houra našao i na mikrofonu.

Kao vokal koji je te godine u Parizu s Pikom Stančićem gledao Brucea Springstee­na i E Street Band na prvoj europskoj turneji, strast i nove utjecaje u stvarnom je vremenu, prije nego što je Springstee­n postao megazvijez­da, isporučio u mnogim pjesmama “Heroja ulice”. Da su snimili samo ta tri prva albuma, mjesto među najvažniji­ma bilo bi im osigurano.

 ??  ??
 ??  ?? Da su snimili samo ta tri prva albuma, mjesto među najvažniji­ma bilo bi im osigurano.
Da su snimili samo ta tri prva albuma, mjesto među najvažniji­ma bilo bi im osigurano.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia