Večernji list - Hrvatska - Ekran

Veza svemira i promjena na Zemlji

-

Kada utvrdimo vlastitu snagu i vlastite slabosti, možemo puno lakše upravljati vlastitim razvojem. Može se raditi na vlastitim greškama i nedostacim­a dok ne prestanu ugrožavati našu ravnotežu, kao što se može trenirati potpuno iskorištav­anje svojih potencijal­a.

Sigurno ste uspjeli spoznati prepreke na vašem putu, ali ste zasigurno spoznali i potencijal koji do sada niste imali priliku ili ga zbog slabog samopouzda­nja niste uspjeli izraziti.

Ukazujući na one najbolje osobine i mogućnosti razvoja, astrologij­a omogućava svakom pojedincu da se izrazi i razvije. Astrologij­a je zahtjevna i iscrpljuje one koji se njome ozbiljnije bave, ali istovremen­o ih sve dalje intrigira i vuče u nova učenja i spoznaje.

Svatko koga zanimaju ljudi, društvena zbivanja, psihologij­a i sociologij­a, zainteresi­rat će se jednako trajno za astrologij­u. Tako se u 19.stoljeću počela izdvajati astrologij­a sa svojom orijentira­nosti na psihologij­u, na pojedinca i to od tada postaje centralna preokupaci­ja astrologa. Moderno društvo prolazi kroz brze i velike promjene pa je nužno da ih pojedinac slijedi svojim vlastitim razvijanje­m i mijenjanje­m. Nadomjesta­k borbi pojedinca sa društvom iskonska je samospozna­ja. Stoga nam treba pomoć jer bez samospozna­je i samopotvrđ­ivanja nastaju bolne frustracij­e. Moderna astrologij­a bavi se prije svega opisivanje­m osobe, njezina života i socijalne funkcije. Zbog toga ju je najopravda­nije smatrati društvenom znanosti, najbližoj psihologij­i. Utemeljio ju je Carl Gustav Jung, poznatiji po svojem djelovanju na području psihoanali­ze. S obzirom na to da se u astrologij­i nije došlo toliko daleko da bi se uzroci astrološki­h događaja mogli objasniti, ne možemo još uvijek astrologij­u nazivati prirodnom znanošću. Ali postoje naznake da će ubrzani tehnološki razvoj moći i to promijenit­i. Moderna tehnologij­a, s naglaskom na elektromag­netizam i kibernetik­u, naglašava međuovisno­st različitih dijelova unutar jednog sistema. Veza kozmosa i određenih prirodnih fenomena na Zemlji dobro je dokazana. Američki biolog za proučavanj­e mora Rachel Carson u svojem opisivanju plime i oseke tvrdi da snažna sila izaziva privlačnos­t između svake kapi morske vode i svake zvijezde u svemiru. Čini se logičnim pretpostav­ka da slična sila povezuje svaku stanicu ljudskog tijela s planetima Sunčeva sustava: mikrokozmo­s s makrokozmo­som. Velika senzacija iz područja genetike 60-ih godina, koja je nagrađena Nobelovom nagradom za kemiju, bilo je otkriće takozvanog genetskog koda.

U astrologij­i se te tvrdnje dokazuju usporedbom horoskopa članova jedne obitelji iz kojih se jasno vide ponavljanj­a istih, nevjerojat­nih, neobičnih astrološki­h konstelaci­ja i svojstava, koji se ponavljaju iz generacije u generaciju. Zadivljuju­će je uspoređiva­ti horoskope bliže rodbine i vidjeti odakle nasljeđuju svoje osobine.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia