Večernji list - Hrvatska - Ekran

NOVA MODNO-KULTURNA DESTINACIJ­A U ZAGREBU

- Priredio: Samir Milla

ZAGREB JE DOBIO NOVU ZANIMLJIVU MODNO-KULTURNO DESTINACIJ­U NA ADRESI SMIČIKLASO­VA 22. BREND ZAGREB SOCIAL CLUB NAPOKON JE OTVORIO VRATA SVOG KREATIVNOG PROSTORA KOJI UJEDINJUJE SHOWROOM, UMJETNIČKU GALERIJU I PROSTOR GDJE ĆE SE ODRŽAVATI

RAZLIČITE KREATIVNE RADIONICE. ZAGREB SOCIAL CLUB JE NASTAO 2017. KAO NOVI PROJEKT ALIJA MIRZE MULABEGOVI­ĆA, KOJI VEĆ STOJI IZA MODNOG BRENDA YOUNGHEART­S. PODRŠKU SU MU NA OTVARANJU DOŠLE DATE BROJNE POZNATE OSOBE POPUT NINE BADRIĆ.

Hrvatska radiotelev­izija od ponedjeljk­a 19. listopada na Prvom programu u udarnom terminu od 20.10 sati počinje s premijerni­m prikazivan­jem druge sezone domaće dokumentar­ne serije “Nesreća”.

Tijekom uspješne prve sezone ove serije u kojoj smo mogli vidjeti rekonstruk­cije nekih od najvećih mirnodopsk­ih nesreća, poput poplave u Zagrebu, nesreće mirogojsko­g tramvaja, zrakoplovn­e nesreće kod Vrbovca i ostalih, sada na male ekrane stiže i druga sezona u trajanju od šest epizoda.

Slučajevi koji se obrađuju u drugoj sezoni su tragedija nagibnog vlaka u Rudinama 2009., nesreća školskog autobusa u Pojatnom 1989., zataškavan­a eksplozija mina na kupalištu u pulskoj Vergaroli 1946., avionski udes na Krku 1971., rudarske nesreće u 1940-ima s više stotina mrtvih te požar u riječkom rodilištu u kojem su izgubile živote 24 bebe.

Prva epizoda bavi se nesrećom nagibnog vlaka. Na pruzi Zagreb – Split dogodila se 2009. najveća željezničk­a nesreća u novijoj hrvatskoj povijesti. Tada je nagibni vlak sa stotinjak putnika iskočio iz tračnica kod mjesta Rudine. Smrtno je stradalo šestero putnika, a deseci njih su ozlijeđeni.

Vrlo brzo je uzrokom nesreće proglašeno pogrešno polijevanj­e protupožar­nih sredstava, što je izazvalo skliskost tračnica, no prethodno su stručnjaci upozoraval­i da nagibni vlakovi nisu primjereni za tu prugu.

U epizodi svoja iskustva iznose žrtve, prvooptuže­ni Ivica Medak, stručnjak za kočnice Vatroslav Grubišić, koji je prije nesreće ukazivao na tu mogućnost, spasioci, liječnici, sudac, vještaci Centra za forenzična ispitivanj­a “Ivan Vučetić” i drugi. Uz arhivske snimke, epizoda sadrži i originalne snimke policijski­h očevida i vještačenj­a. Redatelj i scenarist Arsen Oremović, produkcija Izazov 365 za HRT.

Iduća Dora održat će se 13. veljače 2021. u Opatiji, ako to dopuste epidemiolo­ški uvjeti

 ??  ??
 ??  ?? Redatelj Arsen Oremović u novoj će sezoni podsjetiti na novih šest nesreća, a najstarije su rudarska nesreća u 1940-ima i eksplozija na pulskoj plaži 1946.
Redatelj Arsen Oremović u novoj će sezoni podsjetiti na novih šest nesreća, a najstarije su rudarska nesreća u 1940-ima i eksplozija na pulskoj plaži 1946.
 ??  ?? U prvoj epizodi svoja iskustva iznose žrtve, prvooptuže­ni Ivica Medak, stručnjak za kočnice Vatroslav Grubišić, spasioci, liječnici, sudac i vještaci
U prvoj epizodi svoja iskustva iznose žrtve, prvooptuže­ni Ivica Medak, stručnjak za kočnice Vatroslav Grubišić, spasioci, liječnici, sudac i vještaci
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia