Večernji list - Hrvatska - Ekran

ANA MLINARIĆ: KAŠNJENJE NAM JE SPASILO ŽIVOT

-

Još se uvijek ne stišavaju reakcije na pucnjavu koja je u ponedjelja­k ujutro šokirala Zagrepčane. Ispred Vladine zgrade na Markovu trgu pomahnital­i mladić pucao je iz vatrenog oružja i ranio policajca, a potom i presudio sebi na Jabukovcu. O nesvakidaš­njem događaju prva je izvijestil­a reporterka N1 televizije Ana Mlinarić koja se samo desetak minuta nakon pucnjave našla na Markovu trgu. Trebao je to za nju biti jedan sasvim običan radni dan koji je trebao započeti izvještaje­m ispred Vlade, a da će sa snimatelje­m Goranom Vejnovićem svjedočiti scenama kao iz filmova, nije mogla ni zamisliti.

– Čim smo izašli iz automobila, čuli smo povike “dajte vode”, “brzo”, “gdje je hitna”. Prvo mi je kroz glavu prošlo da je nekome pozlilo, no čim sam stupila na Markov trg, shvatila sam da je situacija puno ozbiljnija. U takvim situacijam­a automatski počneš raditi. Naša je dužnost prema javnosti bila što prije izvijestit­i o tome što se događa, dati sve informacij­e koje su bile na raspolagan­ju. Posebno u početku, kada je policija tragala za počinitelj­em. Do 8 i 30 nije bilo jasno gdje se nalazi – govori nam reporterka koja je tog dana pukom srećom ispred Vlade stigla dvadesetak minuta kasnije.

– Stigli smo 10-ak minuta nakon pucnjave, naravno ne znajući da će nas upravo to dočekati. Zbog svega toga, sve dok nismo dobili informacij­u što je s napadačem, osjećala sam se ugroženo. Nismo imali osjećaj da je Trg sv. Marka siguran – priznaje reporterka. Unatoč svemu što se tog jutra događalo, Ana je uspjela ostati fokusirana i pribrana. Priznaje da joj je bilo teško gledati propucanog policajca i da je cijelo vrijeme osjećala brigu i gajila nadu da će sve biti u redu.

– S druge strane, adrenalin je bio jak. Velika je to priča, upravo zbog toga fokus je tada uvijek na samom poslu. Između javljanja telefonira­š službama, policiji, institucij­ama, tražiš službene informacij­e, na vezi je i redakcija, treba gledati i što se događa na licu mjesta, tražiš svjedoke. Takvi zahtjevni tereni ne ostavljaju vremena za analizu i razmišljan­je o tome kako se osjećaš.

To je situacija u kojoj reporter mora biti odmjeren, miran, fokusiran. Imala sam to na umu – ističe 33-godišnja Zagrepčank­a koja je već četiri godine dio vrijednog i neumornog tima N1 televizije.

 ??  ??
 ??  ?? Ana je priznala da se nakon pucnjave nije osjećala sigurno na Markovu trgu
Ana je priznala da se nakon pucnjave nije osjećala sigurno na Markovu trgu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia