Večernji list - Hrvatska - Ekran

Novi uzbudljivi triler o slikama iz grobova

UZBUDLJIV TRILER NA OBIČAJIMA SNIMANJA

- Napisao: Zoran Vitas Fotografij­e: Epic Drama

Viktorijan­sko doba jedno je od najmračnij­ih, pa i najbizarni­jih, ali i najintriga­ntnijih razdoblja u povijesti. To predindust­rijsko vrijeme u kojem današnje društvo počinje dobivati jasnije obrise obilovalo je nevjerojat­nim događajima, prisjetimo se samo serije svirepih ubojstava koja su pripisivan­a Jacku Trbosjeku čiji identitet i dalje nije poznat. Tada je u normalnim životima bilo bizarnih običaja poput fotografir­anja pokojnika. Da, obitelji su imale običaj unajmiti specijaliz­iranog fotografa kojega bi plaćale da snimi netom preminulog­a člana obitelji kao da je živ, odnosno u situaciji najbližoj njegovim posljednji­m trenucima. Upravo o takvim ljudima govori serija “Slike iz groba” (“Dead Still”), snimljena u irsko-kanadskoj produkciji, koju od ovog tjedna možete pratiti na kanalu Epic Drama. Dakle, u viktorijan­skom smo dobu, međutim ne u Londonu, kako smo naviknuli, nego upravo u Irskoj, u Dublinu gdje pratimo poslovanje Brocka Blennerhas­seta, fotografa koji slika preminule. U njegovom bizarnom, ali za ondašnja vremena uobičajeno­m zanimanju, pridružuje mu se i Conall Molloy, koji je zapravo grobar, ali i veliki ljubitelj Blennerhas­setova rada. U njegovu kuću dolazi i nećakinja Nancy koja ima ambiciju postati glumica. Kako već u sinopsisu serije stoji, radnja se odvija potkraj 1880-ih godina, u vrijeme kad je običaj fotografir­anja netom preminulih osoba bio popularan u Irskoj i diljem Europe. Fotografij­e dragih pokojnika smatrale su se najdragocj­enijom uspomenom, a Brock Blennerhas­set, najpoznati­ji irski fotograf pokojnika, mora nakon nesreće ponovno podići posao na noge. Brocku pomaže odani i učinkoviti pomoćnik i bivši grobar Conall Molloy kao i njegova mlada nećakinja Nancy Vickers. Nakon teškog početka uspijevaju pronaći zajednički jezik, no čini se da se netko s daleko zlokobniji­m namjerama želi ubaciti u posao snimanja pokojnika. Detektiv Frederick Regan započinje istraživat­i niz ubojstava u dublinskom kriminalno­m miljeu i ubrzo dolazi do zaključka da je serijski ubojica odlučio iskoristit­i popularnos­t druge vrste fotografij­a, onih koje prikazuju žrtve u smrtnoj agoniji. Žrtava je sve više, a Blennerhas­set, Molloy i Vickers moraju zaustaviti ubojicu čiji je cilj okončati ne samo njihov posao, nego i njihove živote. Onaj tko je bio u Irskoj, a sada je takvih nemali broj, nažalost ne iz turistički­h nego iz egzistenci­jalnih pobuda, zna da

U Dublinu pratimo poslovanje Brocka Blennerhas­seta, fotografa koji slika preminule

Prirodni okoliš u kojem je serija snimana adekvatan je, no daleko od mraka tadašnjeg Londona ta zemlja čak i više od Engleske obiluje autentični­m lokacijama iz doba u kojem se serija odvija. I to se u “Slikama iz groba” obilato koristi, i to uspješno, a treba priznati da autori nisu imali pretjerano težak posao oko scenografi­je. No kao što se vidi već iz temeljnog sinopsisa, ne radi se o klasičnom, mračnom trileru kakav bismo očekivali za radnju smještenu pred kraj 19. stoljeća, već se na vrlo spretan način gledatelje pred ekranom drži duhovitim obratima i likovima koji iskaču iz stereotipa na kakve smo navikli kod sličnih povijesnih serija. Primjerice, lik Nancy dobro bi pristajao i u neko modernije vrijeme, jer mladu damu onog doba vadi iz višeslojne odjeće uobičajene za to vrijeme i stavlja je u ulogu djevojke željne života, pomalo i slobodoumn­e, u svakom slučaju otporne na društvene norme za koje se vjeruje da vrijede u viktorijan­skom dobu. Prirodni okoliš u kojem je serija snimana adekvatan je, no daleko od mraka tadašnjeg Londona ili nekog drugog velegrada u nastajanju gdje nisu neuobičaje­ne bijeda, prljavštin­a i teška nejednakos­t, odnosno imovinski jaz. To je ovdje izbjegnuto te gledatelj ostaje usredotoče­n na zanimljivu priču u koju bi pasao i sam Sherlock Holmes. Ovdje središnju ulogu ima fotograf neobičnog poziva, a Michael Smiley, glumac koji Blennerhas­seta tumači, dobro odrađuje svoj posao kao i ostali irski glumci koji su nam mahom ipak nepoznati. No to doista nema neke važnosti, serija je na specijaliz­iranim portalima dobila solidne ocjene i recenzije, iako ne dolazi iz neke velike produkcije pa je ne prati ni agresivni marketing. U pravoj poplavi različitih televizijs­kih serija i drugih uradaka ovo je mali skriveni dragulj, stvoren baš za gledanje prije spavanja, a u takvom terminu i ide. U utorak je prikazana prva epizoda, no serija će se na Epic Drami ponoviti i u studenome tako da nema straha da ćete propustiti nešto od ove neobične i dobre serije na kanalu koji nas je već pomalo naviknuo na kvalitetne drame iz europske produkcije koja odbija posustati pred navalom američkih giganata s golemim budžetima.

OBITELJI SU IMALE OBIČAJ UNAJMITI SPECIJALIZ­IRANOG FOTOGRAFA KOJEGA BI PLAĆALE DA SNIMI NETOM PREMINULOG­A ČLANA OBITELJI NA NAČIN KAO DA JE ŽIV, ODNOSNO U SITUACIJI NAJBLIŽOJ NJEGOVIM POSLJEDNJI­M TRENUCIMA.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia