Večernji list - Hrvatska - Ekran

DUBROVNIK GLUMI JERUZALEM U NOVOM HBO-ovu FILMSKOM HITU “OSLO”

- Piše: Ivana Carević

U Dubrovniku ove godine možda nema turista kao što je to bilo prethodnih godina, ali zato filmske ekipe koriste nedostatak turističke vreve i neprestano pristižu u naš grad na samom jugu. Nakon što su prošlih tjedana u Dubrovniku snimali Nicolas Cage i Pedro Pascal, u grad je stigla nova produkcija. Riječ je o HBO-ovoj filmskoj ekipi, a kulise Dubrovnika u ovom filmskom ostvarenju glume Jeruzalem. Redatelju Bartlettu B. Sheru film “Oslo” je debitantsk­o djelo, a ovu je priču već postavio na kazališnim daskama. Radnja filma se vrti oko norveških humanitara­ca u mirovnoj inicijativ­i pomirbe Palestinac­a i Izraelaca početkom 1990-ih. – Ovo je genijalna lokacija za snimanje, divna atmosfera i odlična suradnja s gradom i zbilja smo počašćeni što smo ovdje – rekao je za Just Dubrovnik Janusz Zygmunt Kamiński, direktor fotografij­e koji je faca u filmskom svijetu i poznat je po radu u filmovima “Spašavanje vojnika Ryana” i “Schindlero­va lista”. Ekipa je dosad najviše snimila ispred palače Sponza i uličica koje se nalaze u samom centru oko Straduna. Kazališna verzija ove priče doživjela je velik uspjeh i zato se publika raduje i ekranizaci­ji.

Jednu od glavnih uloga igra irski glumac Andrew Scott, koji je poznat po brojnim kazališnim ulogama, ali i manjim filmskim ulogama u već spomenutom filmu “Spašavanje vojnika Ryana” te u “Spectru”, ali publika ga je najviše zapamtila po ulozi u seriji BBC-a “Sherlock Holmes” u kojoj je ovaj 43-godišnji glumac igrao Jima Moriartyja.

Ta uloga mu je donijela nagradu BAFTA za najboljeg sporednog glumca u seriji. Zahvaljuju­ći ulozi u seriji “Fleabag”, bio je nominiran i za Zlatni globus.

 ??  ?? Priča se vrti oko norveških humanitara­ca u mirovnoj inicijativ­i pomirbe Palestinac­a i Izraelaca početkom 1990-ih.
Priča se vrti oko norveških humanitara­ca u mirovnoj inicijativ­i pomirbe Palestinac­a i Izraelaca početkom 1990-ih.
 ??  ?? Jednu od glavnih uloga igra irski glumac Andrew Scott, kojeg publika pamti kao Jima Moriartyja u seriji “Sherlock Holmes”
Jednu od glavnih uloga igra irski glumac Andrew Scott, kojeg publika pamti kao Jima Moriartyja u seriji “Sherlock Holmes”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia