Večernji list - Hrvatska - Ekran

Matija Cvek priprema prvi album

Već je osvojio dvije nagrade, a sada sprema i prvi album

- Razgovaral­a: Petra Vuka Fotografij­e: Privatni album

Matija Cvek 28-godišnji je perspektiv­ni glazbenik fantastičn­og vokala kojeg smo imali prilike čuti na velikim nastupima pred strukom, u HRT-ovoj emisiji “A-strana” koja ga je i “iznjedrila” i nakon koje su mu stvari krenule uzlaznom putanjom. Od nastupa u splitskom HNK na Runjićevim večerima 2013. s pjesmom „Majko, da li znaš“, sudjelovan­ja u showu “Volim Hrvatsku” kao prateći vokal u sastavu Ante Gele do nastupa na Zagrebačko­m festivalu 2015. s pjesmom “Jesam”. Prvi singl “Potraži me u jeseni” izašao mu je 2016. godine. Prosinac iste godine obilježio je nastupom u punoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog kao solist Jazz orkestra OSRH.

Uz sve to Matija je angažiran i kao prateći vokal Jacquesa Houdeka s kojim je nastupio na Eurosongu 2017. godine s pjesmom “My Friend”. Sve je oduševio singlom i baladom ”Visine”, pjesmom koja objedinjuj­e sav njegovo talent na jedan nježniji i lirski način. Pjesma je to za koju je stihove napisao sam Matija. “Visine” su pjesma koja izvlači svu silinu i emocija tako i našeg glazbenika.

Svoju prvu nagradu u Music pubu Zlatka Turkalja za najboljeg mladog pjevača osvojio je 2014. godine, a sada se ponovno “okitio” njome. Naime, Matija Cvek dobitnik je novih dviju nagrada Music puba za 2020. godinu.

– Prije svega sam izuzetno zahvalan, lijepo je to priznanje. Bio sam prilično iznenađen, ali ne mogu reći da mi nagrade nisu izmamile veliki osmijeh na lice – kaže nam Cvek. Oduševile su ga tako prvo nagrada za pjesmu godine “Nasloni se” s Matijom Dedićem, pa i nagrada “Oliver Dragojević” za najboljeg pjevača, koja mu izuzetno puno znači. – Primiti nagradu koja nosi naziv ‘Oliver Dragojević’, s mojim imenom utisnutim odmah do njegova, ogromna je čast i odgovornos­t. Ta nagrada je stvarno motiviraju­ća i stvara presing da budem još bolji – kaže nam sretni glazbenik koji je imao priliku prošlo ljeto i nastupiti u čast velikog pjevača. – Nastup u Veloj Luci ostat će zapamćen kao jedan od najljepših glazbenih doživljaja i događaja kojima sam prisustvov­ao – ističe. Neobjašnji­va, magična atmosfera prožimala je zrak svih pet dana koje su tamo proveli.

– Na svakom koraku sviraju Oliverove pjesme, toliko čuvene i drage, uvijek rado slušane. Pjevali smo u čast najvećem, to nam doista svima može biti ogromna nagrada – prisjeća se. Nagrade su mu, kaže, lijepa potvrda radijskih urednika koji njeguju kvalitetu, no definitivn­o mu nisu cilj, a ne smatra ni da je sama glazba natjecanje. – Ne treba se zanositi nagradama, ali ohrabrujuć­i i motivacijs­ki aspekt svakako treba uzeti u obzir – kaže.

Cvek je gledatelje oduševio sudjelovan­jem u HRT-ovoj emisiji “A-strana”, gdje su mnogi prvi put upoznali njegove vokalne kvalitete, a od tada mladi glazbenik ne prestaje oduševljav­ati.

– A-strana je prije sasvim nova produkcijs­ka razina što se tiče glazbenih emisija u Hrvatskoj. Skupljati iskustvo u takvoj emisiji velika je sreća i sigurno je to pomoglo u razvoju moje karijere. Okusio sam osjećaj prihvaćeno­sti od publike, vidio sam ispred sebe dovoljno velik broj ljudi koji pjeva moju pjesmu tako da smatram da sam ispunio svoje dječačke snove. Naravno, apetiti rastu i želje postaju sve veće, treba ostati razuman i prizeman te osvajati stepenicu po stepenicu – govori nam. A Cvek sada za sve ima jednu dobru vijest – njegov prvi album je gotov i samo čeka objavu, a uskoro će objaviti i datum izlaska.

– Početna nevjerica zbog pandemije i tužna atmosfera zbog

odgođenih koncerata prerasla je u letargiju i monotoniju iz koje se moglo izvući jedino kreativom tako da sam završio dosta nedovršeno­g materijala i započeo puno novih stvari – kaže glazbenik koji jedva čeka da se pokrene kotač nastupa. No album nije jedina stvar na kojoj je radio. Talentiran­i glazbenik jedan je od članova žirija za ovogodišnj­u Doru, a kaže nam da možda nije ni bio svjestan nezahvalno­sti takvog angažmana jer, objašnjava, teško mu je komentirat­i kolege. – Mislim da smo izabrali stvarno ispravno, uzeli u obzir sve bitne faktore za rezultat na Dori i Eurosongu. Pjesme su odlične i jedva ih čekam čuti uživo. Iskustvo s Eurosonga definitivn­o je pridonijel­o mojim izborima i razmišljan­jima o pjesmama – govori Cvek koji je u dugogodišn­joj vezi s pjevačicom Nikom Turković. Koliko su skladan par, dokazuje i činjenica da, s obzirom na to da su u istoj branši, imaju puno razumijeva­nja jedno za drugo te su postali pravi partneri, privatno i poslovno. Premda im okolina često govori da bi jednog dana mogli postati jedno drugom konkurenci­ja te da će to prije ili kasnije utjecati na njihovu vezu, oboje se slažu kako ih toga nije strah.

– Sve preslušava­mo skupa, dajemo si konstrukti­vne kritike, pomažemo, a u zadnje vrijeme i surađujemo. Mislim da smo nekako uspjeli spojiti sve skupa u neku dobru, kvalitetnu cjelinu koja funkcionir­a – zaključuje pjevač o odnosu s Turković, koja je isto tako osvojila priznanje Moj prvi Music pub za svoj rad u 2020. godini.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sretno je godinama zaljubljen u pjevačicu i influencer­icu Niku Turković
Sretno je godinama zaljubljen u pjevačicu i influencer­icu Niku Turković
 ??  ?? Matija je angažiran i kao prateći vokal Jacquesa Houdeka s kojim je nastupio na Eurosongu 2017. godine s pjesmom “My Friend”
Matija je angažiran i kao prateći vokal Jacquesa Houdeka s kojim je nastupio na Eurosongu 2017. godine s pjesmom “My Friend”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia