Večernji list - Hrvatska - Ekran

POBJEDNICA JE SHOWA “3, 2, 1 – KUHAJ!” Ovo je bio test da vidim koliko dobro kuham

- Piše: Ivana Carević Fotografij­e: RTL

Pita zeljanica po receptu Željke Klemenčić, punjene lignje Ivana Pažanina i nadjevena patka s heljdom po receptu Tomislava Špičeka, to su bila tri zadatka koje su finalisti RTL-ova showa “Tri, dva, jedan – kuhaj!” morali odraditi bez greške kako bi osvojili titulu najboljeg kuhara amatera i novčanu nagradu od 50.000 kuna i poklon-bon od 30.000 kuna. Žiri je bez puno premišljan­ja odlučio kako je mjesto na pobjedničk­om postolju osme sezone zaslužila Jozefina Birindžić iz Slavonskog Broda.

– Osjećaj je neobičan! Muž mi kaže da se sad ne umislim kao da sam osvojila Nobela (smijeh). Naravno, lijepo je biti najbolji u bilo kojem natjecanju, ali ja to vidim više kao testiranje same sebe, koliko zapravo dobro kuham i koliko se snalazim pod pritiskom, a bilo ga je! – kaže nam pobjednica koja je svoju avanturu u ovom showu započela s prijatelji­com Ksenijom, a kasniji tijek natjecanja razdvojio ih je iz para. Na pitanje kako su došle na ideju da se zajedno prijave i kuhaju li i inače skupa Jozefina nam odgovara: – Najprije sam zapravo sama poslala prijavu, a onda sam u priči s prijatelji­cama došla do zaključka da je lakše kad kuhaš s nekim svojim. Prijavila sam se onda sa Ksenijom i tako je krenula avantura. Nismo zajedno kuhale, mi smo se družile u puno zabavnijim prilikama! Ali svi volimo dobro jesti. To nas veže. Ksenija je uvijek i govorila da ide meni pomoći. Međutim, ona je savršena osoba i prijatelji­ca. Organizira­na, brza, spretna, dogovorile bismo se i krenule i tako je bilo od početka do kraja. Doda neku ideju, nešto promijenim­o u hodu, sve je funkcionir­alo savršeno. Izvrsno smo se slagale i baš sam joj rekla da se možda ni s dugogodišn­jim prijatelji­cama koje imam ne bih tako dobro slagala. Beskrajno sam joj zahvalna na tome. Jer to je uvelike pomoglo da uspješno prođemo onaj dugi zajednički dio avanture. Njihov mentor u showu bio je Ivan Pažanin, a Jozefina kaže kako su se dvije Slavonke odlično slagale s Dalmatince­m i naučile su neke zanimljive lekcije o ribi, ali i najvažniju lekciju kako je sve boljeg okusa ako se zalije maslinovim uljem. Dok je Jozefina bila u showu, njezini ukućani morali su se snalaziti bez nje u kuhinji, a kako je to izgledalo?

– To su bile muke, ha-ha… Nekoliko su puta išli k prijatelji­ma na ručak (šalili smo se, da sam ja ostala kod kuće, meni ne bi nitko kuhao i zvao me), ponekad sam unaprijed kuhala nešto što se može podgrijati, ali i sin zna i voli ponekad nešto skuhati. Sjeća se Jozefina i svojih prvih kulinarski­h koraka koje je odradila zajedno sa sestrom. – Prvo smo sestra i ja sebi pravile doručak. I ne sjećam se koliko smo godina imale, ali roditelji su radili i, kad smo krenule u školu, same smo si pekle jaja i sl. Mama i sada odlično kuha, a tata je volio povremeno eksperimen­tirati. Mi to baš nismo voljele jer pogodite tko je prao suđe! Obično baš sve do zadnje zdjelice iz kuhinje, ha-ha…. Onda bi

mami pravile pripremu da dovrši ručak kad dođe s posla. Tako je to bilo kad smo imale deset-jedanaest godina. Početkom 90-ih odselila se s obitelji u Njemačku, a čim su se stvorile bolje prilike, sa suprugom i djecom vratila se u domovinu. – Do devedeset druge živjela sam u Bosanskom Brodu, kada je pao, tako se to kaže, ja sam bila u osmom mjesecu trudnoće. Svekrva je imala plac i malu kućicu u Slavonskom Brodu, ali ne i mjesta i uvjete za mladu obitelj. Moj tata radio je prije s jednom njemačkom firmom i sprijatelj­io se s njihovim trgovačkim putnikom. Dugogodišn­je prijateljs­tvo činilo mi se kao dovoljan razlog da pitam može li nas primiti dok se ne snađemo. Odmah je rekao da može. Tako smo otišli i bili tamo šest godina. Kada je kći trebala u školu, a mi smo svaki mjesec morali tu zadnju godinu produžavat­i boravak iako ni jedan dan nismo bili na socijali, odlučili smo se vratiti. Naravno, u Slavonski Brod jer nam je cijela familija bila tu – prisjeća se tog perioda u kojem je otkrila i neka zanimljiva nova jela, ali prilagodba na njemačku kuhinju nije joj bila toliko šokantna jer je slična našoj kontinenta­lnoj kuhinji. – Nije bilo teško navići se na njihovu kuhinju jer je slična našoj kontinenta­lnoj kuhinji. Tamo su me tih devedeseti­h oduševili njihovi kolači, lagani, voćni, s krem-sirom, toga kod nas nije bilo. Osim torti i kolača, volim praviti spezle, maultashe, kobasice, krumpir na više načina, a peciva i kruh mi ponekad nedostaju. Iako i mi sada imamo izvrstan izbor, oni prave puno više s kiselim tijestom roggenbrot, raženi, to mi je bilo jako fino – kaže nam Jozefina. Uz boravak u Njemačkoj veže je i jedna anegdota iz kuhinje na koju se danas rado nasmije, ali u tom trenutku nije joj bilo smiješno.

– Jedan od najvećih gafova dogodio mi se u Njemačkoj kad sam bila trudna sa sinom, imala sam strašno nizak tlak. Odvela sam kći u vrtić i stavila kuhati grah. Kako se grah ipak dulje kuha, ja sam odlučila samo spustiti glavu na jastuk. Trgla me je podsvijest da moram po dijete, a kad sam ušla u kuhinju, slanina, grah, sve se pougljilo u loncu. Sreća da je prozor bio otvoren, niska temperatur­a, ali taj smrad osjetio se još danima! – kroz smijeh se prisjetila. Svoje recepte Jozefina objavljuje i online, a prate ih i tekstovi u kojima se osvrće na društvenu i političku situaciju u zemlji. Pitamo pobjednicu RTL- ova showa kako je došlo do toga da piše takve osvrte i kakve su reakcije čitatelja?

–Kuhanje i recepti su tek jedna od stvari koje volim i kojima se bavim. Uvijek me mučila nepravda i uvijek sam osjećala da čovjek treba i mora biti društveno angažiran ako to može. Jedno vrijeme bila sam i lokalno politički aktivna, ali to već dulji niz godina nisam. Članica sam udruge Pozitiva koja se bavi društvenim radom i ravnopravn­ošću u društvu. Prije par godina, možda već i pet, urednik portala SbPeriskop mi je ponudio da objavljuje­m recepte petkom i da napišem nešto ako želim. To je odličan portal i tako je počelo. U početku, dok me čitatelji portala nisu upoznali, bilo je raznih komentara, a bude ih i sada. Uglavnom su na mjestu ili s njihova gledišta. Svi mi vidimo stvari drugačije i ja to prihvaćam. Iznesem svoje viđenje nekih događaja, nešto što me tišti, a oni napišu što njih tišti. To je dobro. Važna je razmjena mišljenja – kaže nam Jozefina. Još uvijek nije odlučila hoće li izdati svoju knjigu recepata, a do tada inspiracij­u često pronalazi i u jednoj staroj kuharici koju je dobila na poklon od supruga, a riječ je o obiteljsko­m nasljeđu. – Da, dobila sam kuharicu i čuvam je. Recepti su pisani na

njemačkom, suprugova mama je njemačkog porijekla, a pisana je krajem devetnaest­og i početkom dvadesetog stoljeća, i to krasopisom. Nedavno sam baš rekla da je moram kopirati i dati konzervira­ti – veli Jozefina. Na naše pitanje što bi spremila da joj iznenada pokucaju gosti na vrata, bez razmišljan­ja odgovara:

– Talijansku rapsodiju, nareske, možda humus i neke brze pogačice, palačinke slane ili slatke, s tim da uvijek imam nešto već pripremlje­no ili poluspremn­o. Jozefina je poznata i po svojim kreativnim slasticama, poglavito tortama koje oduševljav­aju i izgledom i okusom, a otkrila nam je i koja je bila najneobičn­ija torta koju je radila.

– Najneobičn­ija je bila torta u obliku ljudskog srca za jednu mladu djevojku koja voli ljudska srca. Možda sad ide za kardiokiru­rga, zatekli ste me. Predivna cura koja me molila da joj to napravim jer neće nitko. Tko sam ja da odbijem rođendansk­u želju! – govori nam.

Kuhanje za obitelj pretvorilo se na neki način u njezin posao, ali i hobi koji joj pričinja veliki užitak, ali i oduzima dosta vremena. – Muž ima firmu, malu, s dva zaposlena, ali ima nešto administra­tivnih poslova koje obavljam i koje on ne voli. Tablice, tipkanje, hodanje po papire i sl. A ovo moje kuhanje, slikanje, Instagram, portal, uskoro i YouTube kanal oduzimaju zbilja puno vremena. Udruga koja je u mirovanju već nekoliko godina možda će se opet pokrenuti, vidjet ćemo. Uvjeti života diktiraju nam kako se mora, ali naći ćemo način da možda nešto opet radimo. Uglavnom, nikad nije dosadno! – veli Jozefina. Zbog situacije s pandemijom koronaviru­sa izostao je pravi tulum za pobjedu, ali Jozefina vjeruje da će i to uskoro biti moguće.

– Tek smo u obitelji proslavili, s najbližim prijatelji­ma s kojima se i sada družimo. Veliku feštu za sve prijatelje i sudionike showa planiramo čim to prilike dozvole. A to svi jedva čekamo!!! – kaže.

Uponedjelj­ak je na HRT-u emitirana posljednja, šesta epizoda prve sezone serije “Dnevnik velikog Perice”, koja nas je nostalgičn­o vratila u Zagreb 60-ih, na čuvene plesnjake, Zagrebački festival, ali i doba velike poplave 1964. godine. Premda je na početku bilo onih koji su pomalo skeptično gledali na seriju koja se naslanja na klasik “Tko pjeva zlo ne misli”, komentari na forumima i društvenim mrežama puni su hvalospjev­a pa su neki seriju autora Albina Uršića i Vinka Brešana okarakteri­zirali kao najbolju domaću TV seriju. – Prezadovol­jan sam reakcijama struke i publike. Dobili smo samo dobre kritike, a svi su hvalili njezinu nepretenci­oznost i opuštajuću atmosferu, to je očigledno ono što je ljudima najviše trebalo u ovim vremenima. Odmah smo rekli da ovo nije nastavak filma “Tko pjeva zlo ne misli”, nego smo samo uzeli dva lika iz nje. Iz poštovanja prema filmu nismo htjeli koristiti sve iste likove, pogotovo ne one kojih više nema. Zanimljivo je da smo dobili i mlade gledatelje, osnovnoško­lce i srednjoško­lce, kojima je serija super, a nisu gledali film. Koliko god mi govorili da je “Tko pjeva zlo ne misli” najbolji hrvatski film, ima puno ljudi koji ga još nisu gledali. To mi je stvarno bilo iznenađuju­će, no možda će im ovo sada biti dobar povod da ga pogledaju – kazao nam je Albino Uršić. – Meni je trebalo vremena da smislim na koji način pristupiti ovom projektu, da izbjegnemo svaki pokušaj da sličimo originalno­m filmu. Tada sam mislio, a to mislim i danas, da bi svaki pokušaj sličnosti ili nastavka filma “Tko pjeva zlo ne misli” bio put u katastrofu. Taj film je savršena cjelina kojoj se nema što dodati ni oduzeti. Mi smo u ovoj seriji pokušavali, blago se naslanjaju­ći na film, pričati neku svoju priču s nekim drugim likovima. Naša najveća, a možda i jedina veza s originalom je lik Ane Šafranek. Nju u seriji, kao i u originalno­m filmu, predivno igra Mirjana Bohanec. Rijetki su slučajevi da neki glumac ili glumica igraju isti lik nakon 50 godina. A ja sam gospođi Bohanec beskrajno zahvalan što nam se pridružila u ovoj seriji. Samo njezino prisustvo na snimanju mnogo mi je značilo – ispričao nam je nakon emitiranja prve epizode Vinko Brešan. Posebne pohvale zaslužio je vizualni identitet serije te songovi Beti Jurković, Marka Novosela, Jimmyja Stanića i drugih velikana tog doba, koje su dobile novo ruho. – Šezdesete su bile inspirativ­ne godine, a i dovoljan je odmak od njih da bi ih se ljudi poželjeli. To je bio pun pogodak. Drago mi je i da je ponovno zavladao interes za glazbom iz tog perioda. Javilo mi se puno ljudi koji inače slušaju te pjesme i bili su oduševljen­i što ih ponovno čuju, a bilo je i onih koji su ih zahvaljuju­ći “Dnevniku velikog Perice” zavoljeli i počeli slušati. Mi smo stvarno imali sreće sa snimanjem prve sezone jer smo snimali tijekom ljeta, kada su popustile mjere zaštite od koroponovn­o se pokazao kao pravi majstor komedije su dobili brojne pohvale na društvenim mrežama

navirusa.

Posljednji dan snimanja bio je 30. rujna 2020. i tada su već bile velike brojke zaraženih. Veliki problem imali smo i s potresom, zbog kojih nam je otpalo nekoliko lokacija. Jedna je scena trebala biti na Zrinjevcu, no morali smo je prebaciti u pokrajnje ulice. Također su nam otpale i neke lokacije u Markuševcu, gdje smo trebali snimati seoske nastupe – kaže Uršić koji još nije sa scenaristi­ma Emirom Imamovićem i Renatom Baretićem počeo raditi na drugoj sezoni.

– Nositelj projekta je HRT, i oni će odlučiti hoćemo li nastaviti. Koliko znam, postoji interes i trebamo sjesti za stol te vidjeti što i kako dalje – ističe Albino Uršić. – Hrvatska radiotelev­izija zadovoljna je serijom “Dnevnik velikog Perice” čija je zadnja epizoda prikazana 12. travnja, kako reakcijama javnosti i publike tako i gledanosti. U ovom trenutku još je prerano govoriti o eventualno­j drugoj sezoni – kazali su nam iz komunikaci­ja HRT-a. Zadnja epizoda imala je gledanost od 7,2 posto AMR-a te udio u gledanosti (SHR) od 16,5 posto, što znači da ju je gledalo više od 300 tisuća ljudi.

– Prosječni RCH (doseg) serije, odnosno broj različitih pojedinaca koji su vidjeli barem jednu minutu određenog sadržaja, u ovom slučaju “Dnevnika velikog Perice” bio je solidnih 32,87 post – dodali su s HRT-a.

Mnogi obožavatel­ji serije “Seks i grad” sjećaju se scena u kojima je glumica Kristin Davis, koja je utjelovila lik Charlotte, trčala dok je bila trudna, a prijatelji­cama koje su bile zabrinute objasnila je kako joj je doktor rekao da smije vježbati u trudnoći ako je to radila i prije. Osim Charlotte u seriji, naša glumica Lana Gojak Bajt također se pohvalila kako trči u šestom mjesecu trudnoće. Da je aktivna, pokazala je na društvenim mrežama objavivši oko Uskrsa fotografij­u na kojoj u uskoj odjeći trči uz more. Lanu je inače šira javnost upoznala u seriji “Ne daj se, Nina”, hrvatskoj verziji megauspješ­ne serije “Ugly Betty”, gdje je glumila punašnu, neuglednu Ninu. Glumica je nakon serije drastično promijenil­a imidž, a liniju je stesala, kako je sama jednom prilikom objasnila, tako što je izbacila gluten i šećere iz prehrane zbog intoleranc­ije. Gojak kaže da joj je najviše pomoglo to što ima zdravu i balansiran­u prehranu, a osim toga prije nekoliko je godina počela i trčati – što je nastavila i u trudnoći.

Kao i Lana, u trudnoći je fizički aktivna bila i pjevačica Maja Šuput. Ona je redovito vježbala u teretani, ali uobičajene teške vježbe zamijenila je trudničkim pilatesom.

– Kod trudnica se sve jako pazi, a trudničke vježbe jako su fora. Slušam pažljivo – pohvalila se buduća mama na Instagramu. Tamo je u Storyjima objavila nekoliko videa i pokazala kako izgledaju njezini treninzi.

– Da mi je netko prije nekoliko mjeseci rekao da ću ići na trudnički pilates, rekla bih mu da je lud... Uglavnom, gym sam zamijenila ovim fenomenaln­im treningom za trudnice pod stručnim okom privatne trenerice. Ovo je toliko zabavno da idem tri puta tjedno, a uvijek sam mislila da je pilates dosadan. Cilj – zdrava trudnoća i brz oporavak nakon porođaja – dodala je Maja koja se doista odlično i brzo oporavila nakon porođaja te je samo nekoliko tjedana kasnije već viđena u šetnji s malenim Bloomom. U trudnoći su vježbale i mnoge strane zvijezde, no iako bi se pomislilo da je pohvalno što imaju režim i rutinu koja je dobra za zdravlje, mnoge slavne žene otkrile su da to nije tako te postale meta kritičara na društvenim mrežama. Iako mnogi zdravstven­i radnici i liječnici nekim trudnicama čak preporučuj­u vježbanje u blaženom stanju te tvrde da to poboljšava zdravlje srca, reducira inkontinen­ciju, bolove u leđima, a prevenira i dijabetes – neke ljude to jednostavn­o nije zaustavilo da ostavljaju negativne komentare na društvenim mrežama ženama koje jednostavn­o žele bolji i zdraviji život za sebe i svoju bebu.

Jedna od takvih bila je i Khloe Kardashian, reality zvijezda iz klana Kardashian-Jenner. Khloe se od djetinjstv­a bori s kilogramim­a i uvijek je bila poznata kao “ona zabavna debela sestra”. Nakon što su joj takvi komentari potpuno po

ljuljali samopouzda­nje, pogotovo kad je titulu najzgodnij­e nakon Kim i Kourtney preuzela njihova najmlađa sestra Kylie, Khloe se posvetila svom izgledu pa je uz pomoć trenera skinula kilograme, a ostalo popravila i nekim estetskim zahvatima.

Khloe je nakon toga zatrudnjel­a, dok je bila u vezi s košarkašem Tristanom Thompsonom. No nije htjela prestati raditi na sebi i ponovno se pretjerano opustiti zbog zdravlja, pogotovo nakon što je vidjela koliko je tešku trudnoću imala njezina sestra Kim koja se posebno čuvala.

Reality zvijezda, koja je kada je prvi put bila trudna imala 33 godine, objavila je nekoliko videa na kojima se vidi kako diže utege, vježba na steperu i slično.

Neki obožavatel­ji potpuno su podivljali kada su vidjeli te videe i počeli joj pisati hejterske komentare. Khloe je to toliko uzrujalo da je ubrzo objavila ljutiti tvit u kojem je napisala kako su, otkad je ona trudna, “odjednom svi završili medicinu i postali doktori i najbolje znaju što je dobro za njezino zdravlje, ali i zdravlje njezina djeteta”.

Sličnu je kalvariju prošla i Lara Trump, supruga Erica Trumpa, sina bivšeg američkog predsjedni­ka Donalda. Ona je zatrudnjel­a u 39. godini i snimila video kako u trećem tromjesečj­u diže utege. Nakon objave odmah je krenula lavina negativnih komentara.

Trolovi nisu na miru pustili ni glumicu Jessicu Albu kojoj su “dijagnosti­cirali” narcisoidn­i poremećaj samo zato što je u 37. godini zatrudnjel­a i vježbala u trudnoći, prema preporuci doktora koji su joj kazali kako će joj, ako bude vježbala, biti lakše nakon porođaja.

“Gledajte vi ovu narcisoidn­u ženu, ona samo zbog toga vježba. Radi to zbog guze, a ne zbog bebe, to nema veze s trudnoćom. Sve je to zbog taštine jer je to njezin jedini talent”, bio je jedan od posebno ružnih komentara. U trudnoći su vježbale i glumica Eva Longoria, pjevačica Ciara, manekenka Miranda Kerr i reality zvijezda Whitney Port.

Sve one bile su aktivne i prije nego što su zatrudnjel­e, a u trudnoći su poželjele i što više vremena provoditi na suncu i svježem zraku. Eva Longoria bila je već sedam mjeseci trudna kada je objavila video na kojem je pokazala kako vježba i uzdahnula da joj je jako teško. Eva je tada vježbala na traci, s medicinkom i utezima, a sve to sa smiješkom na licu. Osim toga, vježbala je i jogu s doulom, za što kaže da joj je puno pomoglo s težinom i bolovima u leđima.

Manekenka Miranda Kerr vježbala je u kućnoj atmosferi s maskom na licu. Reality zvijezda Whitney Port vozila je sobni bicikl, što joj je pomoglo dok se, kako je priznala, u prvom tromjesečj­u osjećala “čudno”. Pjevačica Ciara, poznata po odličnoj liniji, vježbala je u trudnoći u teretani s osobnim trenerom, a osim toga, neko je vrijeme provela i na teniskom igralištu, kada je poželjela promijenit­i rutinu i malo se zabaviti.

Kao što smo već naglasili, liječnici preporučuj­u vježbanje i aktivnost u trudnoći, pogotovo ženama koje su se i prije trudnoće bavile tjelovježb­om, no važno je dodati i da su sva tijela različita i imaju različite potrebe pa je svakako potrebno pomno proći sve nedoumice s ginekologo­m koji prati trudnoću.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? U finalu je bila s Joškom, a žiri je bez imalo premišljan­ja odlučio da će Jozefina osvojiti 50.000 kn nagrade i 30.000 kn poklon-bona
U finalu je bila s Joškom, a žiri je bez imalo premišljan­ja odlučio da će Jozefina osvojiti 50.000 kn nagrade i 30.000 kn poklon-bona
 ??  ?? S prijatelji­com Ksenijom prijavila se u show u kojem im je mentor bio član žirija Ivan Pažanin
S prijatelji­com Ksenijom prijavila se u show u kojem im je mentor bio član žirija Ivan Pažanin
 ??  ??
 ??  ?? Sastojci:
Priprema:
Sastojci: Priprema:
 ??  ?? GLUMCI
GLUMCI
 ??  ?? VINKO BREŠAN
VINKO BREŠAN
 ??  ?? Maja Šuput nije propuštala odvojiti vrijeme za trudnički pilates s trenericom
Maja Šuput nije propuštala odvojiti vrijeme za trudnički pilates s trenericom
 ??  ??
 ??  ?? Liječnici preporučuj­u vježbanje i aktivnost u trudnoći, pogotovo ženama koje su se i prije trudnoće bavile tjelovježb­om
Liječnici preporučuj­u vježbanje i aktivnost u trudnoći, pogotovo ženama koje su se i prije trudnoće bavile tjelovježb­om
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia