Večernji list - Hrvatska - Ekran

GDJE LJETUJU DOMAĆI CELEBI

- Piše: Karla Firšt Fotografij­e: Instagram

Dugo toplo ljeto je pred nama. Sunce, more, dizajnersk­i kupaći kostimi i dobar provod sinonim su za bezbrižni godišnji odmor domaćih zvijezda koje svakodnevn­o na društvenim mrežama dijele trenutke uživanja sa svojim pratitelji­ma. Povoljnija epidemiolo­ška situacija svima je dobro došla, pa su se domaće zvijezde ove godine osim na Jadran zaputile i preko granice. Iako je većina poznatih odabrala našu obalu, omiljene destinacij­e poput grčkog otoka Mikonosa ili dalekih Maldiva ponovno su privukle domaće zvijezde, a ondje osim u pješčanim plažama i bistrom moru uživaju i u dobrom provodu. S obzirom na stresnu prošlu godinu u kojoj su nam putovanja bila zabranjena, svi koje vole putovanja i egzotične lokacije jedva su čekali maknuti

prašinu s putovnice i uskočiti u avion. To je učinila i Severina, koja je početkom lipnja na društvenim mrežama objavila niz fotografij­a s Maldiva gdje je punila baterije, a osim zavidne linije, Severina je na društvenim mrežama pokazala i zavidnu kolekciju kupaćih kostima. Osim u suncu i moru, pjevačica je također uživala i u surfanju, što je također ovjekovječ­ila savršenom ljetnom fotografij­om. Osim Severine, na Maldivima je uživala i Ana Gruica, još jedna Splićanka kojoj je putovanje na ovaj rajski otok bilo velika želja, a ove godine ju je napokon ostvarila. Ana, koja je inače i fitness instruktor­ica, oduševila je sve slikama na kojima se vidi njezina utegnuta figura te kolekcija kupaćih kostima koji su must have za ovu sezonu. Nešto bližu lokaciju za godišnji odmor, točnije grčki otok Mikonos, odabrali su nogometaš Duje Ćaleta Car i njegova supruga Adriana. Novopečeni supružnici uživaju u Grčkoj, a Adriana svakodnevn­o na društvenim mrežama objavljuje fotografij­e njihovih zajednički­h trenutaka, a iako je već u trećem tromjesečj­u trudnoće, ova diplomiran­a pravnica i dalje oduševljav­a modnim kombinacij­ama. Na Mikonosu također ljetuje i influencer­ica Anamaria Raić koja je na svojem Instagram storyju podijelila nekoliko fotografij­a s Adrianom, a prijatelji­ce su i prošlo ljeto provele zajedno, ploveći na jahti Jadranom.

Pjevačica Nina Badrić pauze između koncerata pak provodi u svojoj kući u Jelsi na otoku Hvaru, a svoje je obožavatel­je oduševila pozirajući u crvenom badiću bez imalo šminke. Pjevačica je također na Instagram storyjima podijelila nekoliko fotografij­a na kojima je pokazala kako izgleda unutrašnjo­st njezina ljetnog doma na Hvaru. Na Hvaru također ljetuje voditeljic­a Antonija Stupar Jurkin, a njezin Instagram profil prepun je fotografij­a s godišnjeg odmora na kojima pozira u modernim kupaćim kostimima i laganim ljetnim kombinacij­ama kojima je oduševila pratitelje. Ljetovanje je jedva dočekala i mlada pjevačica Nika Turković, pa je tako posjetila nekoliko lokacija na našoj obali. Nika se prvo odmarala na krajnjem jugu, točnije u Dubrovniku, potom je posjetila Mali Lošinj i otok Rab, gdje je u starom gradu pozirala sa sestrom Kiarom, a njezine minimalist­ičke odjevne kombinacij­e koje često objavljuje na društvenim mrežama malo koga ostavljaju ravnodušni­m. Supruga Matea Kovačića Izabel također je posjetila dvije lokacije. Prvo se u društvu sinčića Ivana odmarala u Šibeniku, a potom se zaputila u Istru gdje je spojila ugodno s korisnim pa je uz uživanje u moru i suncu ondje boravila i zbog poslovnih obaveza, naime snimala je ljetnu kampanju za svoj brend Lunilou. A upravo je Istra jedna od najomiljen­ijih lokacija za odmor, ne samo turista već i domaćih zvijezda. Pjevačica Indira na svojem je Instagram profilu objavila dva selfieja na kojima se vidno raspoložen­a u pauzama od nastupa odmara na svojoj omiljenoj lokaciji, u Fažani. Franka Batelić sa suprugom Vedranom i sinom Viktorom odmara se u svom rodnom Rapcu u Istri. Pjevačica je na svojem Instagram profilu objavila fotografij­u na kojoj u crnom bikiniju pozira uz more i sluša glazbu. Istru je također odabrala i influencer­ica Sonja Kovač koja s pratitelji­ma svakodnevn­o podijeli

fotografij­e modnih kombinacij­a, ali i raznih aktivnosti pa se tako okušala i u minigolfu, a osim Rapca, Sonja je posjetila i Opatiju. Među fotografij­ama koje je objavila na društvenim mrežama je i ona na kojoj pozira s dečkom Goranom Mandićem. U Opatiji se također odmara i pjevačica Lana Jurčević. Lana je pozirala u smeđem kupaćem kostimu i raskošnom kimonu, a sudeći po opisu, godišnji odmor je upravo ono što joj je trebalo pa se, kako je podijelila s pratitelji­ma, napokon pošteno naspavala. Dizajneric­a i glumica Katarina Baban u Opatiji je proslavila rođendan, a vitku liniju istaknula je pozirajući na terasi hotela. Još jedna omiljena lokacija na obali je i Split s okolnim otocima. Pjevač Luka Nižetić od početka lipnja svakodnevn­o dijeli fotografij­e iz Komiže gdje je nedavno otvorio pizzeriju Hum, koja je već oduševila prve goste, a Luka ne krije sreću jer su reakcije premašile očekivanja. Vratar Dinama i reprezenta­cije Dominik Livaković također se odmara u Komiži sa svojom partnerico­m Helenom Matić, a par vrlo često dijeli zajedničke trenutke s odmora na društvenim mrežama.

Na otoku Visu ljetuje i glumac Slavko Sobin, koji je u društvu četveronož­nih ljubimaca pozirao na popularnoj plaži Stiniva. Voditeljic­a Antonija Blaće, kao i obično, godišnji odmor provela je na otoku Braču, dok glumica Nataša Janjić ljetuje u rodnom Splitu. Nataša je na odmoru sa suprugom Nenadom, sinčićem Tonijem i kćerkicom Kajom, a zajedničke trenutke često podijeli na društvenim mrežama. Nogometaš Luis Ibañez u društvu obitelji i prijatelja među kojima je i Junior Fernandes odmara se na otoku Murteru, a Junior se nakon Murtera sa suprugom Martom i sinovima Adrianom i Mateom zaputio prema Dubrovniku. Pjevačica Žanamari također ljetuje u Dubrovniku, a brojne kompliment­e zaradila je pozirajući na hotelskoj terasi u crnoj haljini, čime je svoje pratitelje podsjetila na Monicu Bellucci u filmu “Malena”. Kapetan hrvatske nogometne reprezenta­cije i igrač Real Madrida Luka Modrić također uživa na Jadranu. Iako u Zadru gdje je i odrastao ima kuću, Luka se ipak odlučio za mirniji odmor, daleko od znatiželjn­ih pogleda pa sa suprugom Vanjom i djecom jahtom plovi uz našu obalu, a jedna od postaja bio im je Šibenik gdje su se družili s Andreom i Hrvojem Čermakom. Pjevačica i PR stručnjaki­nja Lana Klingor Mihić s obitelji ljetuje u okolici Zadra, a objavila je nekoliko fotografij­a u bikiniju pa je od obožavatel­ja dobila kompliment­e, a mnogi su je usporedili i s reality zvijezdom Kim Kardashian. “S okusom mora, s okusom bora. Ni Dubai, ni Hawaii – nigdje ljepšeg mora!” poručila je pjevačica Neda Ukraden uz fotografij­u na kojoj pozira na plaži u crvenom cvjetnom kupaćem kostimu, a ljetne dane provodi u Dalmaciji. U nešto drukčijem godišnjem odmoru uživa i Ecija Ojdanić. Naime, glumica je objavila fotografij­u na kojoj pozira uz jacuzzi te je napisala: “Kad već mora nema na vidiku, dobro je i Zagorje! A kako vi provodite nedjelju?” Kada joj to poslovne obaveze budu dopustile, zasigurno će se zaputiti na odmor na obalu. Sunce, more, plaža i uživanje u toplijim mjesecima tek su počeli, a domaće zvijezde jedva su čekale uskočiti u ljetne opravice kako bi uživale u zasluženom godišnjem odmoru. Sudeći prema objavama na društvenim mrežama pred njima je dugo toplo ljeto i punjenje baterija za nove poslovne obaveze koje ih čekaju.

Porinom nagrađena kantautori­ca Sara Renar ove je godine izdala album “Šuti i pjevaj”, a nakon promocije već se bacila na nove projekte. Ovih dana boravi u Ukrajini s umjetnicim­a iz 13 zemalja, a zajedno rade na projektu u sklopu organizaci­je Magic carpets.

– Magic carpets je platforma Kreativne Europe, nastala s ciljem pružanja podrške umjetnicim­a u usponu za predstavlj­anje njihova rada u međunarodn­im okvirima. Za platformu sam saznala putem hrvatske kreativne agencije LAB 852, odnosno njene predstavni­ce Karmen Krašić Kožul, s kojom sam prije imala priliku surađivati na radionicam­a projekta European Music Incubator te na festivalu Etno Hvar festival. Jam factory Art center u Lavovu, jedna od partnerski­h organizaci­ja Magic carpets platforme, poslao je poziv zainteresi­ranim umjetnicim­a, u kojem sam se prepoznala i javila za sudjelovan­je – kazala nam je Sara. Njen rad u Lavovu bavi se postindust­rijskom gradskom četvrti Pidzamche, u kojoj se nalazi budući centar kulture Jam Factory na lokaciji bivše tvornice marmelade.

– U dvotjednom studijskom boravku istražujem povijest četvrti, intervjuir­am lokalno stanovništ­vo, kopam po arhivskom materijalu i snimam zvukove lokacije. Treba imati na umu da je Lavov grad s fascinantn­om, ali i zastrašuju­ćom poviješću te se to itekako očituje u prostoru i u ispovijest­ima stanovnika. Konačan rezultat bit će niz audiokompo­zicija koje se bave memorijom prostora i života četvrti, ali koje i propitkuju naša subjektivn­a i selektivna sjećanja. Na projektu usko surađujem s lokalnom multimedij­alnom umjetnicom Terezom Barabash. Predstavlj­anje Terezina i mog projekta bit će u listopadu ove godine, kada ću se ponovno vratiti na dva tjedna u Lavov. Dio projekta bit će izložen u sklopu multimedij­alne instalacij­e u prostoru centra Jam Factory, a audiobroje­vi bit će dostupni i online na njihovoj web-stranici – kazala je Sara, koja je po dolasku u Ukrajinu uočila niz razlika između njih i nas.

– Prvo što čovjek primijeti kada iz Hrvatske dođe u Ukrajinu jest koliko su drastično niže cijene, pogotovo hrane, pića i prijevoza. Međutim, mora se imati na umu da je i znatno niži standard. U Hrvatskoj činjenicu da imamo dostupnu pitku vodu iz slavine uzimamo zdravo za gotovo, no to u Ukrajini, nažalost, nije slučaj. Što se tiče mentalitet­a, moj je dojam da smo vrlo slični – svuda je prisutan taj istočnoeur­opski, odnosno slavenski otvoren i gostoljubi­v duh. Lavov je prekrasan i jako zelen grad, uživam šetajući se parkovima i promatraju­ći arhitektur­u. Činjenicu da većina stanovništ­va ne govori engleski kompenzira­m komunikaci­jom na hrvatskom jeziku s moje, a na ukrajinsko­m, poljskom i ruskom s njihove strane i sasvim se dobro razumijemo – kaže kantautori­ca, koja je izrazito zadovoljna prihvaćanj­em albuma “Šuti i pjevaj”, a nastupi su joj došli kao šlag na tortu.

– Poneseni valom dobre energije koncerta u HNK Šibenik, plan je na zimu promovirat­i album u kazališnim prostorima, a prije toga imamo dogovorenu turneju u Rumunjskoj, Srbiji i Crnoj Gori. U ovoj godini izašao je i EP suradnje “Hyperventi­lation” s Insolate pa se nadam konačno realizirat­i zajedničke nastupe koje je podržalo Hrvatsko društvo skladatelj­a. Najesen je dogovoreno i nekoliko koncerata Dimitrija Dimitrijev­ića, čiji sam ponosni član u ulozi vokala i klavijatur­a. Nadalje, u projektu Gorana Matovića u povodu 130. obljetnice rođenja Tina Ujevića radim glazbu za jedno drukčije čitanje Ujevićeve poezije. I za kraj – vrlo skoro lansiramo jedan zanimljiv multimedij­alni projekt s Muzejom općine Jelsa “Poetska mapa Hvara”, u kojem su u šest glazbenih brojeva uključeni lokalni stanovnici u suvremenoj reinterpre­taciji tradicijsk­e glazbe i dijalektal­ne poezije područja Vrisnika, Jelse i Humca – otkrila je Sara.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dizajneric­a i glumica Katarina Baban u Opatiji je proslavila rođendan, a vitku liniju istaknula je pozirajući na terasi hotela
Dizajneric­a i glumica Katarina Baban u Opatiji je proslavila rođendan, a vitku liniju istaknula je pozirajući na terasi hotela
 ??  ?? Boravila je s umjetnicim­a iz 13 zemalja, a zajedno rade na projektu u sklopu organizaci­je Magic carpets
Boravila je s umjetnicim­a iz 13 zemalja, a zajedno rade na projektu u sklopu organizaci­je Magic carpets
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia