Večernji list - Hrvatska - Ekran

IMAMO 133 TISUĆE PRATITELJA NA TIK TOKU

Naš “radio challenge” odmah je oduševio ljude! Slušaju nas i izvan granica Hrvatske

- Piše: Petra Vuka Fotografij­e: Milan Šabić/PIXSELL, privatni album

VODITELJIC­A NA RADIO DALMACIJI ANAMARIJA BOŽINOVIĆ OD REGIONALNO­G JE RADIJA STVORILA HIT

Radio Dalmacija, iako je to regionalni radio, na društvenim mrežama, točnije TikToku, ima više od 133 tisuća pratitelja. Za usporedbu, najslušani­ji radio u Hrvatskoj, narodni, ima nešto manje od 30 tisuća. A upravo ga to, kako je rekla jedna od njegovih voditeljic­a Anamarija Božinović (26), čini svjetskim. A baš je Anamarija, zajedno s kolegicom Petrom Kapor Radman, zaslužna za njegovu popularnos­t na spomenutoj društvenoj mreži. A što to slušatelji toliko obožavaju kod njih dvije?

U pitanju je tzv. “radio challenge”, izazov koji im zadaju sami slušatelji, a one potom uživo moraju ispuniti.

– Prvih nekoliko mjeseci ispipavali smo teren i snimali razna videa, od plesnih koreografi­ja, preko izazova, do videa iz etera. I shvatili da eter najbolje prolazi, da ljude zanima kako izgledaju oni koje samo čuju, a nikad ne vide. I koliko mi imamo ispred sebe tehnologij­e, tipki, kompjutora te kako taj program izgleda iza kulisa. Mi smo samo to malo začinili – kaže nam Anamarija kako je nastao izazov. Radi se tu o mnoštvo riječi, čudnih, teških, pa i smiješnih, koje Anamarija mora ukomponira­ti u svoje radio najave. A tad nastupa kreativnos­t redakcije.

– Ne znam odakle su slušatelji to izvukli, ali najteža riječ dosad mi je bila “hipokampel­ofentokame­la”. Jedan od prvih i jedan od težih izazova, ali najslađi od trenutka kad mi je palo na pamet kako tu riječ ukomponira­ti u naš program a da slušatelji ne pomisle: “Kakve ova gluposti govori?” Ne znam što znači niti kako se izgovara, ali prihvaćam izazov. Na kraju je to bio jedan od uspješniji­h i gledanijih videa – prisjeća se. No, ne bježi od izazova, od najtežih riječi. – Stvarno se trudimo birati što teže izazove, one za koje svi misle da ih nećemo uspjeti svladati, za koji svi misle da je ipak malo previše za ozbiljan radijski program – e mi ćemo baš taj! – kaže. A njihov profil zbog toga raste nevjerojat­nom i, kaže Anamarija, neočekivan­om, brzinom. – To nam se na početku činilo nerealno i nedostižno. Skromno smo ušli u to i na kraju završili u samom vrhu popularnos­ti medija u RH na toj mreži. Nismo se ni okrenuli, a prvi je video već bio pregledan milijun i 500 tisuća puta – kaže i dodaje da joj je iznimno lijepo biti dio toga. – Ono što na društvenim mrežama ne očekuješ, mi smo dobili, a to je toliko lijepih komentara i ljubavi svakodnevn­o od naših pratitelja. I kad ljudi traže još, kad smišljaju nove riječi nove izazove, onda znaš da to što radiš ima smisla – kaže.

Iako se tako ne čini, radio joj nije bio prvi izbor. O njemu čak nije ni razmišljal­a, sve dok jednog

dana u sklopu fakultetsk­og zadatka nije morala stati pred mikrofon i pročitati vijesti.

– Nakon toga je postao medij o kojem nisam prestajala razmišljat­i. Ljubav se rodila odmah nakon tih prvih vijesti, a sad je još malo veća – kaže Anamarija. Karijeru je počela na studentsko­m radiju, a onda prešla na lokalni u Splitu. Međutim, put je odveo ponovno u Zagreb, gdje je postala voditeljic­a narodnog. A na pitanje ima li razlike voditi regionalni i nacionalni radio, spremno odgovara da zapravo i nema. – Radio Dalmacija je na papiru regionalni, ali u praksi je, rekla bih, svjetski. Svakodnevn­o nam se javljaju slušatelji izvan Dalmacije, iz Zagreba i Slavonije najviše. Javljaju nam se i slušatelji izvan granica Hrvatske. Dalmacija se preko aplikacije sluša u Poljskoj, Njemačkoj, Americi, Nigeriji, na Novom Zelandu... – napominje Anamarija. Na Radio Dalmaciju stigla je u lipnju prošle godine, usred pandemije koronaviru­sa, no ni to je nije omelo u ambicijama. Radio je poseban medij, najbliži ljudima, ističe Anamarija, trpi i smijeh i suze, i ozbiljnost i emocije. I to ga čini posebnim. No Anamarija ne voli javno iznositi svoje emocije, zbog čega je u redakciji prozvana Ice Queen.

– Ali, u eteru to nije tako. Kad staneš pred mikrofon, ipak ne možeš skriti osjećaje pa ti na neku tešku priču zadrhti glas. Ne možeš ne umrijeti od smijeha ako je nešto urnebesno, kad te nešto razljuti to se posebno čuje, okružena si glazbom koja ti stalno pobuđuje nove emocije. Tako da se samo pravim da nisam emotivna, zapravo sam i više nego što mislite – objašnjava.

Možda se svima na prvu čini kako svaka njihova najava i, zapravo, cijela smjena, protekne u najobičnij­em razgovoru, no Anamarija kaže da iza svakog razgovora i najave stoji puno rada, truda i “zajedničko­g mozganja”.

A ono što ona u eteru najviše voli upravo su ljudske priče. – Na pitanje našeg slušatelja, bilo to na 0800 ili na društvenim mrežama: “Molim vas možete li u svom programu…”, naš je odgovor najčešće: “Može!” To volim, njihove priče uz koje se naježiš do suza, uz koje digneš cijelu Dalmaciju na noge, svi se udruže da bi pomogli. No isto tako volim i one uz koje se nasmiješ do suza – kaže nam. Zbog toga joj je interakcij­a sa slušatelji­ma na prvome mjestu.

 ?? ?? Kaže da ne voli pokazivati emocije pa je u redakciji prozvana Ice Queen
Kaže da ne voli pokazivati emocije pa je u redakciji prozvana Ice Queen
 ?? ??
 ?? ?? Anamarija se u radio zaljubila kada je u sklopu fakultetsk­og zadatka morala stati pred mikrofon i pročitati vijesti
Anamarija se u radio zaljubila kada je u sklopu fakultetsk­og zadatka morala stati pred mikrofon i pročitati vijesti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia