Večernji list - Hrvatska - Ekran

Novo lice Ariana Herceg

Mlada slikarica imala je svoju prvu samostalnu izložbu u Oris kući arhitektur­e, a devet slika stvarala je više od godinu dana

- Petra Vuka

Zagrepčank­a Ariana Herceg 10. je travnja napunila Oris kuću arhitektur­e. Svoju prvu samostalnu izložbu, nazvanu “Posljednje oaze (Plava izložba)”, napokon je prikazala publici, a dojmovi su, kaže nam Ariana, izvrsni. - Prva samostalna izložba kod umjetnika je vrlo izazovna i zahtjevna. Dugo sam se pripremala da bih javnosti pokazala dovoljno dobru sliku svog rada, te nisam htjela brzati proces stvaranja. Po reakcijama ljudi iz umjetnički­h krugova, prijatelja, kolega, mogu reći da sam izuzetno zadovoljna - kaže Ariana.

Inače, Ariana je 25-godišnja slikarica koja je prvo pohađala školu Primijenje­ne umjetnosti i dizajna u Zagrebu, a 2015. godine upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, odsjek slikarstvo. Tijekom svog obrazovanj­a na

ALU sudjeloval­a je u raznim projektima i performans­ima. Magisterij uljanog slikarstva upisala je na China Academy of Art u Hangzhou, ali zbog pandemije morala je pauzirati studij, zbog čega je diplomski upisala na ALU. U lipnju, 2021. godine diplomiral­a je slikarstvo te je do sada sudjeloval­a na nekoliko grupnih izložbi, no ovo joj je prva samostalna. Inspiracij­u za izložbu, ispričala nam je, dobila je preko istoimenog ciklusa slika “Posljednje oaze” koji je nastao na diplomskoj godini, a s njim je i diplomiral­a na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. - Unutar tog ciklusa bile su dvije slike plave boje koje su izazvale pozitivnu reakciju kod profesora i kolega. Tako sam odmah nakon diplome nastavila razvijati ciklus plavih slika. Plavom je bojom, naime, najbolje mogla dočarati doživljaj prirode i svoje osjećaje. Izložba je nastala u njezinom ateljeu od dvadesetak kvadrata u Martićevoj ulici u Zagrebu, a iako je prostor poprilično malen i skučen za rad na velikim formatima slika, ona je to shvatila kao pravi izazov. - Devet slika koje sam izložila na izložbi su kompozicij­ski drugačije napravljen­e. Likovno je svaka slika tretirana na drugi način, a plava ih je boja međusobno povezivala - ispričala je.

Ariana je, kaže, već u ranom djetinjstv­u osjetila ljubav prema crtanju i slikanju. - Možda sam imala sreću, ali vrlo brzo su to prepoznali moji nastavnici i obitelj. Logično je bilo ići tim putem, od slikarskih tečajeva do Škole primijenje­ne umjetnosti i dizajna, pa do Akademije likovnih umjetnosti - zaključila je. Ovu je izložbu stvarala nešto više od godinu dana, no ističe da joj je proces slikanja uvijek drugačiji.

- Neke su nastajale u neprekinut­om vremenskom razdoblju, a neke sam ostavljala, pa bih im se opet vraćala nakon nekog vremena. Taj proces slikanja je vrlo promjenjiv i sve ovisi o tome koliko se želite posvetiti jednoj slici i koliko u tom momentu imate ideja za dovršiti sliku - priča nam i ističe da je jedna od čari slikarstva to što je svaki dan drugačiji i ponekad nepredvidi­v.

 ?? ??
 ?? PRINTED AND DISTRIBUTE­D BY PRESSREADE­R ?? PressReade­r.com +1 604 278 4604
PRINTED AND DISTRIBUTE­D BY PRESSREADE­R PressReade­r.com +1 604 278 4604

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia