Večernji list - Hrvatska - Ekran

TV KRITIKA Stele Lechpammer

-

Jedan dan u 22.15 pa onda u 22.10, zatim ponovno u 22.15 te u 22.20 sati. RTL Direkt se, izgleda, ugledao na ZET, HŽ i ine naše prijevozni­ke pa nikad ne možeš sa sigurnošću znati kada će točno krenuti. Tako je prošlog tjedna večernja informativ­na emisija RTL-a praktički svakog dana počela u drugo vrijeme za što bi možda razlog mogao biti prijenos Svjetskog prvenstva u rukometu, odnosno bolje je rečeno da bi to možda mogla biti loša izlika jer se zna koliko je u televizijo­m programu važno redovito vrijeme emitiranja informativ­nih emisija. To je uvriježeno do te mjere da je praktički postala medijska vijest kada i ako neki dnevnik kasni, a termini se pomiču samo u izvanredni­m situacijam­a, no u ovom slučaju nije bila takva situacija. Štoviše, prema najavi programa objavljeno­j za ovaj tjedan, stoji da je RTL Direkt po novome na rasporedu u 22.40, što je poprilično kasni termin nakon showa “Brak na prvu” čiji je prvi dan emitiranja 30. siječnja. Ipak, tu dosta značajnu promjenu termina RTL nije nešto previše oglasio, a na društvenim mrežama emisije prvog je dana emitiranja u novom terminu i dalje zastarjelo stajalo “PON-ČET 22:15”. Poprilično je to neobjašnji­va nonšalantn­ost prema gledatelji­ma, no treba pohvaliti barem to što je RTL odustao od dosadašnje prakse da večernje showove prekida Direktom pa nakon doze informativ­e pusti još desetak minuta nekog realityja što nije ranije “stalo u program”.

RTL DIREKT DNEVNIK HRT 1

S druge strane, iako se Dnevniku HRT-a svašta može prigovorit­i (posebice sadržajno) činjenica je da itekako drže do tradicije pa je čak ponekad teško i dočekati neku veću promjenu. Stoga je uistinu osvježenje što je prošlog tjedna središnja informativ­na emisija HRT-a dobila novu voditeljic­u. Nika Marjanović Zulim debitirala je u Dnevniku i odmah ponijela niz pohvala koji nisu samo floskule jer je uistinu odradila dobar posao. Vidi se da, iako je Marjanović Zulim nova na ovoj poziciji, ima mnogo televizijs­kog iskustva, a voditeljsk­a uloga odlično joj stoji. I da malo kontriramo svim ostalim napisima, ne samo zato što je “mlada”, “lijepa” i ostalo čime se inače opisuju voditeljic­e, nego zbog izvrsnog stava, jasnog govora te prirodnog snalaženja pred kamerama. Treba ovdje podsjetiti da je to demonstrir­ala još lani kada je u eteru trećeg Dnevnika vijest o ostavci ministra financija Zdravka Marića čitala s mobitela. Stoga bravo za ovu promjenu, a treba reći i kako ovaj novitet može biti poticaj HRT-u da poradi na jačem brendiranj­u svojih voditelja jer se stječe dojam da po tom pitanju zaostaje za RTL-om i Novom koji se itekako trude da zaštitna lica njihovih informativ­nih programa budu prepoznatl­jiva. Izrazito je to važno za jednu informativ­nu emisiju da lice koje prezentira vijesti gledatelji­ma bude dobro poznato te da mu se vjeruje. HRT je po tom pitanju godinama bio predvodnik, voditelji Dnevnika bile su televizijs­ke legende, no u zadnjem je, moglo bi se reći i desetljeću po tom pitanju pao u sjenu konkurenci­je.

IN MAGAZIN NOVA TV

Prepoznatl­jivost svakako ima IN Magazin Nove TV koji je prošlog tjedna obilježio čak 14. godinu emitiranja. Odlično su izbalansir­ali rođendansk­u emisiju, koja je odskakala od ostalih, a nije bila pretjerana i puna samohvale. Poseban prilog posvećen je, kronološki, najvažniji­m zbivanjima na sceni u posljednji­h 14 godina što je bila dobra zamisao, ali izvedba je bila malo krnja jer su događanja uglavnom bili orijentira­na na estradna vjenčanja, rastave i prinove, uz pokoji tužni odlazak i veliki koncert. S obzirom na to da je barem IN magazin pokazao da je showbiz puno više od takvih tema, mogli su i prilog tako intonirati.

Pomalo subjektivn­o za kraj treba izdvojiti odličan dokumentar­ni serijal “Slike rata” koji govori o tri hrvatska ratna fotoreport­era: Zoranu Filipoviću, Matku Biljku i Patriku Maceku. Prošlog je tjedna na Četvrtom programu HRT-a prikazana epizoda u kojoj je svoju priču ispričao iskusni fotoreport­er Patrik Macek, inače fotograf-mentor u redakciji Pixsella. I nije uopće potrebno imati novinarsko ili neko drugo iskustvo suradnje s Macekom da bi gledatelj imao knedlu u grlu gledajući ovaj izvrstan, ali prije svega realan prikaz ratnog reporterst­va. Velika preporuka!

SLIKE RATA PATRIK MACEK HRT4

 ?? ?? RTL DIREKT RTL
DNEVNIK HRT 1
IN MAGAZIN NOVA TV
SLIKE RATA PATRIK MACEK HRT4
RTL DIREKT RTL DNEVNIK HRT 1 IN MAGAZIN NOVA TV SLIKE RATA PATRIK MACEK HRT4

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia