Večernji list - Hrvatska - Ekran

TV KRITIKA Stele Lechpammer

-

Teško se još neka kritika može uputiti Borisu Veličanu, a da je već u zadnjih tjedan dana nije primio zbog svoje navodno “putopisne serije” o Hrvatskoj. Ako je nekome slučajno promaknulo, ovaj inače navodno poznati putopisac je autor serijala “Turistički vodič” u sklopu kojeg strancima pokazuje Hrvatsku (što je čak dobra ideja), a koji se počeo prikazivat­i prošlog tjedna na HRT-u te je već u prvoj epizodi napravio gaf zbog kojeg je pokrenuo čitav niz rasprava na društvenim mrežama. On je, naime, “svoju turu” po Zagrebu započeo u Tkalčićevo­j ulici, pokraj kipa Marije Jurić Zagorke, te je grupici turista prodao lažnu foru da se u Hrvatskoj vjeruje da će se ostvariti želja onome tko primi Zagorku za grudi. Onda je mrtav-hladan primio Mariju Jurić Zagorku za “boobs” (kako je rekao) i još je na kraju kip - koliko god to bilo teško za povjerovat­i - pljesnuo po dojci za završni dojam. Trebalo je ravno tri i pol sekunde da se na Veličana sruči salva uvreda na društvenim mrežama pa je odmah prozvan za mizoginiju, seksizam, šovinizam… S druge strane, s obzirom da se ljudi, a posebice na društvenim mrežama, ne mogu složiti ni oko čega te bi se vjerojatno uspjela stvoriti dva tabora različitih mišljenja i oko toga je li nebo plavo ili zeleno, odmah su se javili i oni koji su optužili prozivatel­je za preveliku dozu političke korektnost­i. Njima je, pak, to sve šala. Ovu ću kritiku završiti zaključkom da se ne mogu u potpunosti složiti niti s jednima.

Ne, Veličan vrlo vjerojatno nije neki veliki ženomrzac koji je svjesno išao degradirat­i lik i djelo Marije Jurić Zagorke niti ga sada treba etiketirat­i na društvenim mrežama kao glavnog šovinista u Hrvatskoj. Ali ne, to nije niti smiješno, već je jednostavn­o - glupo. Hrvatska ima dovoljno autentični­h zanimljivo­sti te nije potrebno izmišljati lažne, a argument “to je tako vani” je na razini rasprave u vrtiću “vidio sam to kod Marka pa želim i ja”.

Veličan se na kraju ispričao uz napomenu da mu je žao što je ta scena zasjenila ostatak emisije, ali nije se tu ništa niti imalo zasjeniti jer je jednostavn­o sve u kompletu jako loše i najlakše je cijelu emisiju opisati ovako: da kao turist dođem u neku zemlju i da dobijem ovakvu turu i ovakvog vodiča, koji umjesto interesa za zemlju izaziva samo susramlje, nakon 10 minuta bih se okrenula u drugom smjeru i otišla.

TURISTIČKI VODIČ

HRT 1

Hvala lijepa, niste trebali! Jer poanta nije da se tura, a u ovom slučaju emisija, vrti oko vodičevog ega i njegovog lošeg humora, nego da turiste, u ovom slučaju gledatelje, u isto vrijeme nečemu nauči, educira te zainteresi­ra.

 ?? ?? JUŽNA AMERIKA SA SIMONOM REEVEOM HRT 2
JUŽNA AMERIKA SA SIMONOM REEVEOM HRT 2
 ?? ?? TURISTIČKI VODIČ HRT 1
TURISTIČKI VODIČ HRT 1

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia