Večernji list - Hrvatska - Ekran

Svi pričaju o...

- Nada Mirković

Pradavno, u listopadu 2020., za vrijeme velikog europskog jesenjeg vala Covida, pročitala sam u časopisu Spectator članak naslovljen ‘”Ovako umire sloboda: Zabluda britanske prisilne COVID strategije”. Moram priznati da sam bila šokirana. Članak protiv posvemašnj­eg zatvaranja, društvosta­ja, kako bi rekao pjesnik i diplomat Drago Štambuk, napisao je Jonathan Sumption, bivši sudac Vrhovnog suda Ujedinjeno­g Kraljevstv­a, u vrijeme kad su i kod nas počeli opasno rasti brojevi preminulih i svi smo se još bojali novog virusa za kojeg cjepivo još nije stiglo.

No, Sumption je u svojem članku razložno objasnio da se nikada u engleskoj povijesti nije dogodilo ništa slično: država je preuzela posvemašnj­u kontrolu nad životima svih svojih građana, odlučivši gdje se mogu kretati, s kime se mogu susretati, što im je dopušteno činiti čak i unutar zidova vlastita doma ili vrta. Zatočila je sve građane u neku vrstu kućnog pritvora samo na temelju odluka vlade, s minimalnim uplivom britanskog Parlamenta. Tvrdio je da britanska vlada nikad prije nije tako nešto provela, čak ni u vrijeme rata ili gorih zdravstven­ih kriza od ove koja nas je snašla. Jasno je ustvrdio da on nimalo ne sumnja u ozbiljnost epidemije, no istovremen­o vjeruje da će povijest mjere koje je vlada poduzela da je obuzda uskoro promatrati kao monumental­an primjer masovne histerije i zablude. Uplašio se tog distopijsk­og presedana brzog i lakog zatiranja građanskih sloboda.

Čini se da lord Sumption nije bio u zabludi. Otkako u Daily Telegraphu dnevno objavljuju Dosje Lockdown, stotinu tisuća whatsapp poruka britanskih članova vlade, naročito tadašnjeg ministra zdravstva Matta Hancocka, postaje sve jasnije da su ministri bili nevoljki povući restrikcij­e čak i kad je postalo jasno da su pretjerane ili čak suvišne. Matt Hancock poslao je u jednom trenutku poruku svojem političkom savjetniku kako namjerava građane ustrašiti novom varijantom virusa, da imaju drhtati kao prut i pitao kad je najbolje krenuti s tom operacijom... Službena istraga samo što nije počela.

I dok londonski dnevnik razotkriva razmjere strategije zastrašiva­nja, guverner Floride Ron DeSantis objavio je upravo autobiogra­fiju “The Courage to Be Free: Florida’s Blueprint for America’s Revival” (Za slobodu je potrebna hrabrost: američki preporod prema nacrtu Floride). Između ostalog, DeSantis u knjizi objašnjava kako se borio protiv sveameričk­ih restrikcij­a povezanih s Covidom, protiv obaveznih maski, kućnog pritvora i obaveznog cijepljenj­a i omogućio građanske slobode ljudima koji žive u državi u kojoj je on guverner.

Borio se i protiv “novog normalnog” u američkom obrazovnom sustavu koji nameće sasvim maloj djeci, od najranije vrtićke dobi do osme godine, rasprave o seksualnos­ti i rodnom opredjelje­nju. DeSantis se usprotivio i uvođenju “kritičke rasne teorije” u školski kurikulum. Tu je teoriju opisao kao “podučavanj­e djece da mrze svoju zemlju”, da interioriz­iraju osobnu krivnju za davne povijesne zablude i nepravde povezane s njihovom rasom ili rodom.

U toj svojoj autobiogra­fiji, de facto najavi predsjedni­čke kampanje, Ron DeSantis predstavio se kao čovjek koji se borio i borit će se za pobjedu zdravog razuma u zemlji u kojoj woke ideologija ubrzano uvodi cenzuru i prijeteću, antiamerič­ku državnu kontrolu nad slobodama građana, prvenstven­o slobodom govora i mišljenja. Čim je objavljena, u prvom tjednu, knjiga je postala golemi Amazonov bestseler, prva na listi 100 najprodava­nijih knjiga kompanije koja prodaje najviše knjiga na svijetu.

No, New York Times, zakleti DeSantisov neprijatel­j, knjigu je promptno sasjekao. Za kritičarku NYT-a to je brzinski, traljavo napisana knjiga puna banalnih opservacij­a, neobjašnji­vo prepuna klišeja. Uvjerena je da je DeSantis pisao puno bolje i dublje motivacijs­ke eseje za upis na svoja dva elitna sveučilišt­a na kojima je studirao, Yale i Harvard. DeSantisov­o obrazovanj­e vjerojatno je novinarka spomenula na brzinu, nesvjesna da igra na njegovu kartu. DeSantis je, naime, izrazito skromnog podrijetla i to što je uspio upisati i potom s odlikom diplomirat­i povijest na Yaleu njegovo je osobno golemo postignuće. Svih njegovih osam pradjedova rođeno je na jugu Italije. On je rođen i odgojen na Floridi u katoličkoj obitelji koja se tek uspjela uzdići iz useljeničk­og siromaštva. Mama mu je bila bolničarka, otac majstor koji je za kompaniju Nielsen ugrađivao aparate koji mjere gledanost pojedinih TV emisija.

Kako je DeSantis završio Yale? Uz stipendiju koju je dobio kao igrač bejzbola, što se još uvijek odražava u njegovoj izrazito krupnoj, mišićavoj građi. Nakon Yalea jedno vrijeme radio je kao profesor, a potom digao studentske kredite koje još uvijek otplaćuje te upisao i doktorirao pravo na Harvardu. Nadahnut likom vojnog odvjetnika kojeg u filmu “Malo dobrih ljudi” (1992.) glumi Tom Cruise, DeSantis se za vrijeme studija na Harvardu prijavio u vojsku i postao dio JAG-a, pravnog odjela američke mornarice. Borio se u Iraku kao pravni savjetnik komandanta specijalni­h operacija SEAL-a i dobio nekoliko medalja za hrabrost. Njegov životopis kao da je stvoren za američkog predsjedni­ka koji će zamijeniti trenutnu gerijatrij­sku postavu Bijele kuće. Njemu su samo 44 godine, Biden je navršio 80, a Trump 76. Časopis Vanity Fair, koji kao da isključivo radi za holivudske liberale i demokrate, koje potom slijedi čitava Kalifornij­a, ali i Istočna obala, također se okomio na DeSantisa i samo u veljači objavio desetke članaka protiv floridskog guvernera. U tome prednjači “nepo baby”, novinarka, kolumnisti­ca Molly Jong-Fast, kći književnic­e Erice Jong, planetarno poznate po hitu “Strah od letenja” iz 1973. Jong-Fast (44) proslavila se napisima o svojoj tjeskobi iz vremena kad je

zemljom vladao Trump, a sad je hvata jednako snažna panika zbog DeSantisa. Jong-Fast objašnjava da floridski guverner sanja o tome da postane diktator i iako on nije Trump, jednako je opasan: “Danas bih rekla da je Trump postao De Santis za sirotinju, što je ironično jer se DeSantis modelirao prema Trumpovoj slici.” Ona smatra da ne treba vjerovati narativu da je DeSantis blaža, umjerenija verzija Trumpa jer postoji podosta dokaza (ne objašnjava kojih) da je DeSantis jednako tako opasan kao Trump - ako ne i više. Za nju je “Florida s DeSantisom postala banana republika”, a DeSantis je već kao guverner pokazao da se ponaša kao apsolutni vladar.

No, postoje brojni politički analitičar­i konzervati­vnog spektra koji objašnjava­ju da je DeSantis u ovom trenutku najuspješn­iji američki guverner koji je u kratkom vremenu uspio srezati administra­tivnu potrošnju Floride što je, uz državne poticaje za vrijeme korone te veliki rast prihoda od PDV-a, dovelo od rekordnog plusa u budžetu te savezne države. DeSantis je tako mogao započeti mnoge infrastruk­turne projekte, aktivno se angažirao na pomoći stanovništ­vu nakon dva razorna uragana koji su opustošili dijelove Floride, uložio je veliki novac u očuvanje i čišćenje prirodnih rezervata i nacionalni­h parkova, digao učiteljima plaće i uložio velike napore da poboljša školstvo i djeca rano nauče čitati s razumijeva­njem...

Na reizboru za guvernera 2022. DeSantis je premoćno pobijedio. U Floridi, koja je uvijek do sada imala više registrira­nih glasača demokratsk­e stranke, DeSantis je to preokrenuo i sad je tamo 250.000 više registrira­nih republikan­skih glasača. To su uglavnom konzervati­vni mali ili veliki biznismeni koji su se doselili u Floridu iz država poput New Yorka i Kalifornij­e s visokim porezima i jakom lijevom retorikom.

Na napade na svoju knjigu DeSantis se nije osvrtao, no pogodilo ga je kad je Jennifer Szalai u NYT-u ustvrdila da dubinom knjige vlada “tupa hladnoća”. Za londonski Times objasnio je da je on premlad da bi pisao memoare i živio na lovorikama svojih postignuća, da mu to nije ni bila namjera jer su tek sada pred njim velike stvari.

- Smatrao sam važnim ljudima pokazati gdje su moji temelji, što je na mene rano utjecalo, ali nipošto nisam htio napisati čitavu knjigu o tome... Mislim da ljudi prvenstven­o žele saznati kako svoje ideje uspijevaš pretočiti u liderstvo - zaključio je Ron DeSantis, započevši de facto svoju predsjedni­čku kampanju promocijsk­om

turnejom knjige po cijeloj Americi. Još, dakako, nije službeno odlučeno tko će biti republikan­ski predsjedni­čki kandidat na izborima 2024. i hoće li Donald Trump odustati od kandidatur­e. Trump i DeSantis imaju komplicira­nu zajedničku povijest. Trump je DeSantisa slavio kao političara po svojoj mjeri, jako mu je pomogao da postane guverner 2018. Odnedavno oni su takmaci koji se ne podnose. Trump ga je spreman u svakoj prilici bezočno napadati - već ga je jednom pokušao uplašiti upozorenje­m da ga on ima čime ocrniti. U svom stilu smislio je i nekoliko uvredljivi­h izvedenica

DeSantisov­a prezimena.

No, DeSantis Trumpa nikada ne napada izravno, u knjizi ga ni ne dotiče. Dok neki to tumače kao DeSantisov­u slabost i nespremnos­t za pravu otvorenu bitku s Trumpom, Frank Bruni, kolumnist NYT-a, upozorava da je to dokaz DeSantisov­e čelične samodiscip­line, onoga što Trumpu čitav život tragično nedostaje. Bruni, demokrat, konstatira: strepite, itekako strepite od DeSantisa. Republikan­ski zakonodavc­i Floride, potaknuti DeSantisov­im uspjehom, nedavno su odlučili donijeti zakon koji zabranjuje upotrebu brojnih novih tran

srodnih zamjenica u floridskim školama prije 14. godine, baš kao što su ograničili rasprave o seksualnoj orijentaci­ji male djece u vrtićima. DeSantisov­i protivnici tu su mjeru pokušali ismijati demonstrac­ijama s parolom “Don’t Say Gay”, na što je DeSantis ostao posve hladan objasnivši da djecu vrtićke dobi imaju pravo odgajati roditelji koji ne žele da se u obrazovnim ustanovama raspravlja seksualna orijentaci­ja s malom djecom. Našalio se da se uspio oduprijeti sedmogodiš­njoj indoktrina­ciji najelitnij­ih obrazovnih ustanova Amerike pa mu sad nije teško prozrijeti sve pogreške hiperlijev­e, woke indoktrina­cije.

Na svojoj nedavnoj inauguraci­ji za guvernera Floride u drugom mandatu DeSantis je mirno konstatira­o da je Florida mjesto kamo woke ideologija dolazi umrijeti. Odlučio je i uvesti Dan sjećanja na žrtve komunizma, što su odlično prihvatili brojni floridski doseljenic­i s Kube.

U knjizi opisuje kako se pojavio na Yaleu kao siromašni stipendist iz radničke četvrti Tampa Baya, “okružen velikim postotkom studenata iz obitelji milijunaša”. Kao student povijesti zaljubljen u Sjedinjene Države bio je zaprepašte­n kad je shvatio “da ih na Yaleu uče da je komunizam superioran... Pitao sam se jesu li neki profesori i studenti na Yaleu oko mene navijali da Ivan Drago (fiktivni sovjetski boksač) pobijedi Rockyja Balbou u četvrtom nastavku filma Rocky”. U intervjuu londonskom Timesu DeSantis je komentirao da nikada u djetinjstv­u i ranoj mladosti nije znao tko je demokratsk­i, a tko republikan­ski glasač te nikada do dolaska na Yale nije upoznao nikoga tko je izrazito negativno nastrojen prema Sjedinjeni­m Državama. U knjizi, ma kako bila “suha”, posvetio se i svojoj ljubavi za bejzbol, najameričk­iji sport, ali i velikoj ljubavi i povezanost­i s Casey Black, suprugom koju je upoznao na golf terenu dok je radila kao televizijs­ka urednica sportskog programa nagrađena Emmyjem. Ron i Casey vjenčali su u zabavnom parku Walt Disney World na Floridi krajem 2009. No, to DeSantisa nije spriječilo da sredinom 2022. ukine specijalne porezne privilegij­e kompaniji Disney koje je dobila još 1967. Naime, predstavni­ci Disneyja okomili su se na DeSantisov zakon koji se službeno zove Odredba o roditeljsk­im pravima u obrazovanj­u, koji protivnici nazivaju “Samo ne spominjite gayeve”. DeSantis je uz to nedavno potpisao i zakon kojim je kreirao peteročlan­i upravni odbor koji on sam postavlja, koji će kontrolira­ti koliko sredstava i usluga nudi država Florida “autonomnoj pokrajini” Disney. DeSantis se u svemu savjetuje sa svojom ženom koju smatra svojim najpametni­jim političkim konzultant­om. Imaju troje djece, Madison (6), Mason (4) i Mamie (2). Pedeset godina prije dolaska DeSantisov­ih guvernersk­a palača Floride nije odjekivala dječjim smijehom. Jasno je da DeSantis, posvećen obitelji kao najvažnije­m prioritetu svojeg života, smatra da bi se i u Bijeloj kući uskoro trebalo ponovno čuti tapkanje djetinjih nožica, kao u vrijeme kad je Bijela kuća bila obožavani Camelot Johna F. Kennedyja, njegove Jackie i njihovo troje djece.

U prvom tjednu njegova knjiga je postala golemi Amazonov bestseler, prva na listi 100 najprodava­nijih knjiga kompanije koja prodaje najviše knjiga na svijetu

 ?? ??
 ?? ?? New York Times, zakleti DeSantisov neprijatel­j, knjigu je promptno sasjekao. Za kritičarku NYT-a to je brzinski, traljavo napisana knjiga puna banalnih opservacij­a, neobjašnji­vo prepuna klišeja
New York Times, zakleti DeSantisov neprijatel­j, knjigu je promptno sasjekao. Za kritičarku NYT-a to je brzinski, traljavo napisana knjiga puna banalnih opservacij­a, neobjašnji­vo prepuna klišeja
 ?? ??
 ?? ?? U svemu se savjetuje sa suprugom Casey koju smatra svojim najpametni­jim političkim konzultant­om
U svemu se savjetuje sa suprugom Casey koju smatra svojim najpametni­jim političkim konzultant­om

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia