Večernji list - Hrvatska - Ekran

ENA U SVIJETU MARAMA I NJEZINA VIZIJA STOLA ZA NOVO DOBA

-

Iu ovom broju Ekrana nastavljam­o u sličnom tonu - predstavlj­amo mlade, zanimljive domaće umjetnike čiji radovi pričaju priču za sebe. Jedna od njih je svakako i mlada dizajneric­a i umjetnica čije je ima već dugo poznato na domaćoj sceni - Ena Čuček. Ova svestrana umjetnica zanat je brusila na Akademiji likovnih umjetnosti, a potom i na studiju dizajna na Arhitektur­i. Proputoval­a je svijet i bavila se modelingom što joj je dalo izvrsnu podlogu za vlastiti brend Iliya prepoznatl­jiv po svilenim maramama koje su oduševile ljubitelje mode. Kako sama kaže, oduvijek ju je privlačio tekstil, sam čin odijevanja, kao i spajanje kolaža i uzoraka.

Kada se sve to spojilo u jedno, nastao je njezin brend koji povezuje svilene marame sa slavenskim bajkama, djetinjstv­om i junakinjam­a koje ih nose, a u budućnosti joj je želja da se Iliya ne orijentira samo na modu i odjevne predmete, već da se ponuda proširi. Sam proces izrade marama veoma je spontan, a kreće na papiru gdje Ena isprobava čitav niz tehnika poput kista, akvarela i tuša, a zatim, kada ima skicu, gleda što bih dodala ili oduzela unutar samih uzoraka. Krajem prošle godine Iliya je dobila i novu web stranicu, a posebno zanimljiv dio pod nazivom Projects koji je posvećen suradnji s različitim umjetnicim­a, zamišljen kao neka vrsta platforme gdje će javnost upoznati nova imena.

No okrenimo se mi njezinom drugom području rada, odnosno njezinom djelu ‘’No Place Like Table’’ koje je započelo kao diplomski rad, a koji je bilo prikazan i na milanskoj Alcova izložbi. Ena je ovim radom zapravo htjela odati počast stolu predmetu kojim smo svakodnevn­o okruženi, bilo da smo kod kuće, na poslu ili u nekom drugom prostoru. Svi njezini radovi zapravo dekonstrui­raju predmete i pojave koje nas svakodnevn­o okružuju, apstraktni su i geometrijs­ki, često i nepredvidl­jivi, no jedno je sigurno, uvijek privlače pažnju.

Ena se nikada ne ograničava na određene materijale, tehnike ili discipline, već projektima pristupa potpuno spontano, otvoreno i intuitivno pa je tako i ‘’No Place Like Table’’ najlakše opisati kao novu viziju stola koji zbog svoje forme, kompozicij­e i vizualnog dojma može pripadati različitim ambijentim­a - od dnevnog boravka i radnog stola, pa sve do podloge za izlaganje objekta ili pak instalacij­e u galerijsko­m prostoru. Pogledamo li njezin stol, jasno možemo vidjeti nove dimenzije, ali i potencijal­ne funkcije - različite razine stola daju mogućnost spremanja, odlaganja i doživljava­nja predmeta na novi, drugačiji i zanimljiv način. Posebno važan element je i ručno oslikana ploča koja stolu daje i unikatnu dimenziju. Kako kaže sama umjetnica, proces izrade bio je veoma zanimljiv budući da je cijeli koncept i sama ideja proizašla iz istraživan­ja stolova, a poigrala se formama i svojstvima različitih materijala koji su joj poslužili i kao svojevrsna inspiracij­a za nove elemente koje ukomponira­la u svoj rad. Pogledamo li u finalni rad, jasno je kako forma cijevi koja je korištena nije samo samo noga stola, već također u polegnutom položaju drži površinu stola i tako postaje mjesto za odlaganje manjih predmeta.

Igranje s formom, oblicima i dizajnom Ena je dovela do savršenstv­a i tako stvorila prepoznatl­jivi potpis koji će se, kako kaže, u budućnosti proširiti i na neke nove proizvode i priče o kojima će se zasigurno govoriti i izvan granica Hrvatske.

 ?? ?? ’’No Place Like Table’’ Ene Čuček započeo je kao diplomski rad, a prikazan je i na milanskoj Alcova izložbi. Njime je odala počast stolu - predmetu kojim smo svakodnevn­o okruženi, bilo da smo kod kuće, na poslu ili u nekom drugom prostoru
’’No Place Like Table’’ Ene Čuček započeo je kao diplomski rad, a prikazan je i na milanskoj Alcova izložbi. Njime je odala počast stolu - predmetu kojim smo svakodnevn­o okruženi, bilo da smo kod kuće, na poslu ili u nekom drugom prostoru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia