Večernji list - Hrvatska - Ekran

Svi pričaju o...

- Nada Mirković

Gromoglasa­n aplauz popratio je nedavno, u Parizu, na tjednu mode, reviju Victorije Beckham (49), Posh Spajsice. Odjevena od glave do pete u crno, u svoj zaštitni znak, hlače koje su ‘progutale’ štikle i vuku se po podu jer su desetak centimetar­a duže od Victorijin­ih tankih nogu, sretno se osmjehnula svojoj publici. Bilo je tu puno modnih influenser­ica pa i njihova kraljica Kim Kardashian s mamom i njezinim dečkom. Bila je i Vogueova kraljica Anna Wintour i drugi brojni utjecajni modni novinari. Svi su oni prepoznali glamur Victorijin­ih sjećanja na plesnu školu, haljine od prozirnog, prozračnog, lelujavog materijala, vunene štucne, dresove... Victoria Beckham dugo je čekala da njezina istoimena modna kompanija, nenametlji­vo pokrenuta 2008., postane profitabil­na. Još 2018. gubila je više od 5000 eura dnevno. I nastavila gubiti sve više. David, veoma bogati bivši nogometaš čiji je torzo skupa s imenom nevjerojat­no uspješan brend za sebe, strpljivo ju je pratio. Nekoliko puta bila je na rubu da odustane, no kao i većinu uspješnih modnih kuća spasila ju je kozmetička linija iz 2019. koja odlično zarađuje. No, modni brend Victoria Beckham još se uvijek nije riješio dugova. Možda će to konačno uspjeti s veoma osobnim parfemima koje je Victoria upravo lansirala: parfemi su općenito veoma jeftini u proizvodnj­i jer većina koristi sintetičke mirise, a odnedavno veoma su poskupjeli. Prvi Victorijin parfem zove se Portofino 97. i sugerira koliko su se David i Victoria divno provodili u tom talijansko­m posh ljetovališ­tu neposredno nakon što su se upoznali. Tko to u bočici ne bi želio i za sebe? Suite 302, drugi parfem, nije ništa manje osoban jer i apartman 302 skriva ljubavne tajne, kao i naziv trećeg, San Ysidro Drive, kojim se Victoria prisjetila svojih prvih dana u Kalifornij­i. S modnim brendom jako je teško opstati, no još se jedan seleb želi upustiti u tu avanturu. Angelina Jolie (48) očito se ne boji tog izazova jer je upravo pokrenula ‘ponešto drugačiji modni brend’, Atelier Jolie. Kao što znamo, ona ima druge izvore prihoda i dovoljno kapitala: njezino ukupno bogatstvo procjenjuj­e se na otprilike 120 milijuna dolara. Još se uvijek vodi sudski proces s Bradom Pittom oko imanja i vinograda na jugu Francuske vrijednih otprilike 250 milijuna dolara. Novac Angelina doista ne doživljava kao drugi smrtnici: optužila je bivšeg muža Brada 2018. da joj nije uplatio ‘smislenu’ sumu za uzdržavanj­e djece, iako joj je uplatio 9 milijuna dolara. Ukratko, Angelina si može priuštiti igru s ekološkim modnim brendom, u koju će uključiti i svoju stariju djecu, Zaharu (18) i Paxa (19).

Dok je Victoria oduvijek bila opsjednuta modom - recimo, od najranijih uspjeha njezinog pop benda skupljala je kolekciju od 100 Hermesovih torbi Birkin i nebrojenih komada sunčanih naočala poznatih brendova i zaista se uvijek znala odjenuti - Angelina je uglavnom modno bila poznata po promašajim­a. U Vogueovu intervjuu u povodu svojeg modnog brenda rekla je ponosno da je u njezinim ormarima više knjiga nego odjeće.

- Nisam od onih koji bi željeli da odjeća preuzme njihov život i uopće mi se ne sviđa ideja da je neki influenser na mene ‘utjecao’ - rekla je glumica koja već dugo sve manje glumi. Koliko znamo, Angelina doista nije nikad koristila stiliste za važna događanja, već je sve dogovarala direktno s dizajnerim­a koje će nositi. Za veliku Vogueovu priču o Atelieru Jolie sama je odlučila ‘popraviti’ bijelu večernju haljinu s korzetom i dugom, svilenom, romantično­m plisiranom suknjom. Pošpricala ju je jarko ružičastom bojom u spreju kakvu koriste ‘ulični umjetnici’, grafiteri, za oslikavanj­e murala.

Doduše, taj je performans za Vogue i glasovitu fotografki­nju Annie Leibovitz imao smisla u prostoru koji je iznajmila za atelje. Radi se o kući koju je još 1970. kupio njujorški umjetnik Andy Warhol u propalom, jeftinom, narkomansk­om East Villageu, u ulici Great Jones. Kasnije je Warhol prepustio gornji kat nesretnom umjetniku Jean-Michelu Basquiatu, koji je tu umro od predoziran­ja 1988. Na kući su se okušali svi mogući gradski grafiteri.

Angelina će otvoriti vrata te povijesne njujorške zgrade u studenom. Atelier Jolie bit će društveno odgovorno mjesto održive mode u koje će moći navratiti svi lokalni umjetnici i zaljubljen­ici u modu, neka vrsta društvenog ili kulturnog centra i dizajnersk­e radionice. To će biti i galerija za lokalne majstore zanatskih vještina te kavana koju će voditi u suradnji s organizaci­jama za prihvat izbjeglica. Tu će se ozbiljno šivati. Angelina spominje suradnju s londonskim kitničarem (šeširdžijo­m) Justinom Smithom i Pierreom Fouchéom, južnoafrič­kim majstorom u izradi čipke.

No, čini se da će za Atelier Jolie kreacije uglavnom raditi iskusna dizajneric­a Gabriela Hearst, čije su kolekcije ponekad uspoređiva­li s Hermesovim i koja je donedavno, ukupno tri godine, bila kreativna direktoric­a za pariški brend Chloé. Poznata je i kao dizajneric­a haljine koju je američka prva dama Jill Biden nosila na inauguraci­jskom balu svojeg supruga te njezine bijele čipkaste haljine za krunidbu kralja Charlesa III. Gabriela je možda i najpoznati­ja po svojoj beskomprom­isnoj posvećenos­ti održivoj modi. Za svoje kolekcije još je 2020. uvela digitalni identitet svakog komada odjeće preko barkoda na etiketi, koji otkriva podrijetlo komada, njegov materijal, proces proizvodnj­e i karbonski učinak na okoliš.

Gabriela je kao i Angelina posvećena upcyclingu. Apsajkling je u modi već dugo prisutan i razlikuje se od recikliran­ja po tome što se u recikliran­ju otpad destruira, mijenja i pretvara u neki novi mate

rijal, a u apsajkling­u se materijal koristi točno onakav kakav je bio. Dakle, nulti karbonski učinak.

Kako je kao ambasadori­ca UNHCR-a i autorica i producenti­ca humanitarn­ih dokumentar­nih filmova proputoval­a cijeli svijet, Angelina je vidjela negativan učinak zapadnog konzumeriz­ma u zemljama u razvoju. Brza moda, jeftina, koju se kupuje i odmah baca, jedan je od najvećih zagađivača planete. Globalni učinak modne industrije po nekim procjenama može se usporediti s ukupnom emisijom ugljičnih plinova čitave Europske unije. Nevjerojat­no je štetna za rijeke i potoke koje isušuje i zagađuje u procesu bojanja, a svake godine 85 posto proizveden­e odjeće završi na smetištima. Angelina se obvezala da će 84 posto kolekcije Atelier Jolie biti napravljen­o od održivih i etički proizveden­ih materijala.

Gabriela je nadahnula Angelinu i za već poznati primjer cirkularno­g pristupa modi te velike obitelji. Cirkularni ekološki pristup modi je ono što smo svi radili čitav život: posudiš od mame, sestre ili prijatelji­ce i ne kupuješ novo. Za premijeru Angelinino­g filma ‘Vječnici’ (Eternals, 2021.) Angelina je prepustila djeci svoje ormare da si izaberu što će nositi od mamine odjeće. To se u medijima slavilo kao veliki ekološki pothvat, na što se mogu samo osmjehnuti. Shiloh je odabrala upravo bež haljinu do koljena Gabriele Hearst. Zahara, danas studentica i Angelinina suradnica odabrala je raskošnu večernju haljinu Elie Saab koju je Angelina nosila na Oscarima 2014. Angelina je tad sa svojim dečkima posjetila isključivo trgovine s vintage odjećom.

Angelina Jolie, bivša pankerica koja je odrastala s neprisutni­m ocem i kronično depresivno­m majkom, oduvijek je voljela šokirati. Kao sasvim mlada djevojka ‘koketirala’ je javno sa sadomazohi­zmom, pogotovo s prvim dečkom s kojim je počela živjeti u majčinu stanu kad joj je bilo 14 godina. Potom je američke medije izazivala s incestom, ljubeći se strasno s bratom pred novinarima... No, svi su ti ispadi iza nje, kao i njezina tri neuspješna braka.

Ona već jako dugo, otkako se veoma ozbiljno posvetila humanitarn­om radu kao ambasadori­ca UNHCR-a, svoju medijsku prisutnost shvaća izrazito ozbiljno. Odijeva se generički, monokromno, neupadljiv­o, kao da je moda zaista ne zanima. Morala je u Vogueu naglasiti kako joj je ‘pomalo smiješno’ što su se ona i njezina djeca odlučili baviti modom jer nitko od njih nije ‘pomodan’.

No, kako smatra da je i moda sredstvo kojim izražavamo tko smo i što smo, pogotovo kad smo veoma mladi poput njezine djece, oduvijek je željela nešto poput ovog ateljea gdje bi svratila s djecom i oni bi doista mogli pronaći ono što ih na najbolji način predstavlj­a, ‘ono što su oni’.

Upravo zato u ateljeu će biti i jedan ‘radni ugao’ posvećen ‘preuređiva­nju’ svoje odjeće sa zakovicama i sličnim detaljima, a krojačke prepravke sve kupljene odjeće biti će veoma jeftine. Direktoric­a te novoosnova­ne modne kompanije, Helen Aboah, objasnila je da se ‘Angelinin modni manifest’ otvara s idejom da smo svi mi kreatori.

Hm, jesmo li doista? U djetinjstv­u i ranoj mladosti, možda, no ne mislim da modu treba posve prepustiti amaterima, ma koliko bili zaigrani, zaljubljen­i u modu ili čak talentiran­i. Moda počiva na majstorstv­u, izučenom zanatu, vještinama koje polako nestaju, a ne samo dobroj volji. Možda će kupci nahrupiti u bivši Basquiatov stan u njujorškom Downtownu jer ništa nije toliko primamljiv­o mladim pomodarima odgojenim na Instagramu od prepoznatl­jiva imena. No, za sve one koji bi se kao ja željeli podsjetiti mode s kraja osamdeseti­h i početka devedeseti­h, kad je to bio ozbi

ljan biznis kojim se nisu bavili amateri, preporučuj­em seriju ‘The Super Models’ Apple TV-a. Ili barem treću od četiri epizode.

Svi znamo tko su bile originalne ‘Glamazone’ tog vremena, žene koje su svaku reviju mogle prodati i svaki modni događaj pretvoriti u važan i medijski popraćen: Naomi Campbell, Christy Turlington, Cindy Crawford i Linda Evangelist­a. Serija se bavi sa samo četiri supermodel­a, no mogla je uključiti i Tatjanu Patitz da nije nedavno preminula ili Claudiju Schiffer. No, ove četiri zaista su pravi supermodel­i.

Sve su one devedeseti­h bile prave profesiona­lke, mnoge sa zaleđem u plesu. Znale su pozirati pa čak i glumiti na modnim snimanjima. Njihovo držanje, stav, način na koji su nosile odjeću, pretvaralo je svaki odjevni predmet u malo modno remek djelo, umjetnički rad. Čim su postale poznate, pri tome ne mislim poznate u modnom svijetu nego općenito, poznate kao rock zvijezde ili slavne glumice, počele su birati najbolje fotografe s kojima će raditi naslovnice Voguea i drugih modnih časopisa. One su ‘stvarale’ fotografe koliko i oni njih. Uz njihova imena vežu se imena najvećih fotografa našeg vremena, Petera Lindbergha, Marija Testina, Stephena Meisela, Arthura Elgorta...

One su stvarale i dizajnere koliko i dizajneri njih. Bile su najbolje prijatelji­ce s Versaceom, Lagerfeldo­m, Gallianom. Za Naomi koja je odrasla bez oca, Azzedine Alaïa je bio tata, zvala ga je ‘papa’. Birale su i mlade dizajnere koje će promovirat­i besplatno poput Marca Jacobsa, Anne Sui, Isaaca Mizrahija... One su modu i predstavlj­ale i stvarale: nikad prije ni poslije nije nitko toliko utjecao na modu, a da nije bio kreator. Čak i odjeću koja nije bila osobito zanimljiva ili lijepa one su znale nositi kao nešto izuzetno.

Te četiri žene možda su i posljednja generacija modela koji su morali biti klasično lijepi, savršenih tijela s istaknutim mišićima i oblinama, ne izgladnjel­i. Bile su zaista visoke, glamurozne Amazonke. Danas, kao što znamo, modeli su češće otkačeni, ‘drugačiji’, zanimljivi, a ne lijepi, nerijetko izmučeni glađu, nekad čak i bolesni, sve u ime inkluzivno­sti, prihvaćanj­a drugačijeg, prezira prema normalnom koje je ah tako predvidivo i dosadno.

Ima dakako nešto dekadentno u tom inzistiran­ju na odmaku od klasične ljepote, što je istovremen­o i demokratič­no i štetno za modu koja je uvijek počivala na snu o lijepom i izuzetnom. U vrijeme kad su radili supermodel­i, moda je bila važna, dizajneri se nisu mijenjali u modnim kućama kao na pokretnoj traci, težilo se uljepšavan­ju žene koja će to nositi, ne samo profitu. Čak i modno neupućeni konzumenti razumjeli su modu koju su im nudili supermodel­i, prave pop zvijezde tog vremena. Hoće li razumjeti Atelier Jolie? Možda. Ako toj ambiciozno­j glumici, koja se nije bojala ni izazova režiranja filma ili njegove produkcije, uspije sa suradnicim­a napraviti lijepu, kvalitetnu i održivu kolekciju, ja ću joj prva pljeskati i više nego Kim Kardashian Victoriji Beckham.

U vrijeme kad su radili supermodel­i, moda je bila važna, dizajneri se nisu mijenjali u modnim kućama kao na pokretnoj traci

 ?? ??
 ?? ?? Za veliku Vogueovu priču o Atelieru Jolie sama je odlučila “popraviti” bijelu večernju haljinu s korzetom i dugom, svilenom, romantično­m plisiranom suknjom. Poprskala ju je jarko ružičastom bojom u spreju kakvom se koriste ulični umjetnici, grafiteri, za oslikavanj­e murala
Za veliku Vogueovu priču o Atelieru Jolie sama je odlučila “popraviti” bijelu večernju haljinu s korzetom i dugom, svilenom, romantično­m plisiranom suknjom. Poprskala ju je jarko ružičastom bojom u spreju kakvom se koriste ulični umjetnici, grafiteri, za oslikavanj­e murala
 ?? ??
 ?? ?? Victoria Beckham dugo je čekala da njezina istoimena modna kompanija, nenametlji­vo pokrenuta 2008., postane profitabil­na
Victoria Beckham dugo je čekala da njezina istoimena modna kompanija, nenametlji­vo pokrenuta 2008., postane profitabil­na

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia