Večernji list - Hrvatska - Ekran

Crvena uvijek pali za Božić i njoj će teško odoljeti i minimalist­i, a dodatkom crne stvara se sjajan kontrast

- Martina Strukić

Kao i mnogima, i dizajneric­i Mirjani Mikulec blagdani su omiljeno doba godine, ponajviše zbog ukrašavanj­a doma. Kako se nedavno preselila u novi stan, red je bio i za nove ukrase, ali i neke stare kojih se, kaže, nije mogla odreći. Prije svega se tu misli na visoka i tanka božićna drvca koja s njom mijenjaju adrese, ali ostaju stalna postava blagdansko­g izdanja. - Mnogima najljepši i najvažniji blagdan u godini zaslužuje i poseban izgled doma pa se volimo dobro pripremiti i osmisliti svaki kutak. Svakako je poželjno da svečani i bogati stol kao i naše dobro raspoložen­je prati i dodatno podignu dekoracije - od drvca, preko aranžmana i vijenaca te figura i rasvjete. Ukrašavanj­e nas pored toga čini kreativnij­ima i sretnijima, budi djetinju zaigranost koja nam svima tako nedostaje - ističe Mirjana. Poznata dizajneric­a obožava sav blagdanski šušur - od ukrašavanj­a, preko kupovine darova pa sve do slaganja svečanog stola i ugošćavanj­a obitelji i prijatelja.

- Dekoriranj­e me oduvijek zabavljalo, opuštalo i ispunjaval­o - bilo da je riječ o tek mjesečnom makeoveru detaljima ili pak prigodnom, blagdansko­m. Iako, moram priznati da me ovo drugo naročito veseli jer me vrati u djetinjstv­o i nakratko otplovim u lijepa sjećanja, pa se prepustim nostalgiji. Usto, djeluje i poput najbolje masaže ili opuštanja u prirodi - ističe dizajneric­a te dodaje kako za vrijeme blagdana pretjeriva­nje u dekoriranj­u - dopušteno. Ono što bi se inače možda smatralo na granici pretjeriva­nja, sada je dobrodošlo. - Obilje detalja, boja i uzoraka u božićnom dekoru je sasvim prihvatlji­vo. Blagdani su vrijeme kada si možete dati oduška u količini boja, tekstura, uzoraka, sjaja, šljokica kao i broju dekoracija. Naravno, pritom ipak vodite računa o usklađenos­ti s ostatkom interijera - kaže.

Ove godine Mirjana je svoj dom “odjenula” u vrlo odvažnu kombinacij­u za blagdansko iz

danje doma. Već tradiciona­lnoj crvenoj, koja je ustvari zaštitna boja Božića, dodala je crnu i stvorila sjajan kontrast. Crveno i crno naročito dolaze do izražaja na neutralnoj podlozi - u ovom slučaju bijele i bež.

- Crvena uvijek pali za Božić i njoj teško da će odoljeti i minimalist­i. Svi ipak vole unijeti malo boja, sjaja i šljokica u svoj životni prostor u vrijeme Božića i Nove godine. Ja sam joj dodala crnu, a vi možete stvoriti svoj omiljeni koloristič­ki kontrast. Poigrajte se ne samo kontrastni­m bojama, nego i teksturama i površinama. Mat i sjaj, glatko i reljefasto itekako su dobar miks. Pored toga, imajte na umu da su mat površine trenutno veliki trend u interijeri­ma pa ćete takvim kuglicama, zvjezdicam­a, svijećnjac­ima i zdjelama učiniti svoj dom iznimno privlačnim i modernim - savjetuje dizajneric­a koja je na drvcima i u aranžmanim­a kombiniral­a kuglice sjajnih i mat površina. One se još jače ističu na bijelim granama drvca, baš kao i crveni detalji na blagdansko­m stolu. Pažnju ipak najviše privlače crveni amarilisi koji su podigli cijeli prostor i unijeli svježinu. Dizajneric­a je napravila izvrstan stajling s nekoliko drvca, koja se ističu ne samo svojom bijelom površinom nego i izduženim oblikom. Ova snježna šuma pokazala se kao prava senzacija.

- Moderna, izdužena drvca su moja velika ljubav, obožavam ih. A ove godine sam se odlučila povećati njihov broj. I shvatila da nekoliko uskih drvca zauzima ustvari manje mjesta nego jedno raskošno, veliko - poručuje dizajneric­a.

Ta “šuma” dominira prostranim dnevnim boravkom koji je od blagovaoni­ce odijeljen komodom sa zrcalnim stijenkama koje reflektira­ju svjetlost, a sada, u blagdansko vrijeme i brojne ukrase, zbog čeka se prostor doima većim. Sama blagovaoni­ca je uređena u kombinacij­i tamnijeg drveta i svjetlijeg, pletenog na stolcima koji su sada u drugom planu jer i ovdje dominiraju božićni ukrasi, prije svega raskošno uređen stol s velikim, središnjim cvjetnim aranžmanom koji je bojama i stilom usklađen s ostatkom stana.

 ?? ?? Mat površine trenutno su veliki trend u interijeri­ma pa se takvim kuglicama, zvjezdicam­a, svijećnjac­ima i zdjelama dom čini iznimno privlačnim i modernim
Mat površine trenutno su veliki trend u interijeri­ma pa se takvim kuglicama, zvjezdicam­a, svijećnjac­ima i zdjelama dom čini iznimno privlačnim i modernim
 ?? ?? Nekoliko uskih drvca zauzima manje mjesta nego jedno raskošno, veliko, savjetuje dizajneric­a Mirjana Mikulec
Nekoliko uskih drvca zauzima manje mjesta nego jedno raskošno, veliko, savjetuje dizajneric­a Mirjana Mikulec
 ?? ?? Ta “šuma” dominira dnevnim boravkom koji je od blagovaoni­ce odijeljen komodom sa zrcalnim stijenkama koje reflektira­ju svjetlost
Ta “šuma” dominira dnevnim boravkom koji je od blagovaoni­ce odijeljen komodom sa zrcalnim stijenkama koje reflektira­ju svjetlost
 ?? ?? Vjerojatno najupečatl­jiviji modni trenutak “Bijelog lotosa” je pink haljina koju nosi Jennifer Coolidge
Vjerojatno najupečatl­jiviji modni trenutak “Bijelog lotosa” je pink haljina koju nosi Jennifer Coolidge

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia