Večernji list - Hrvatska - Ekran

Iva Ivković Ivanišević

VOLIM RAZGOVARAT­I S GLAZBENICI­MA ZNALCIMA KOJI SU NEPOSREDNI, ZAIGRANI I ISKRENO VOLE SVOJ POZIV

- Samir Milla

Iva Ivković Ivanišević, Livanjka sa splitskom adresom, u glazbenom je svijetu poznata kao bivša pjevačica grupe 4 Hombres & Flowery, a sad je u grupi TransAcous­tic. Svestrana Iva radila je kao vjeroučite­ljica, a sada se educira u geštalt pedagogiji. Osim toga, slušatelji­ma Radio Splita poznata je po vođenju top liste “Topnjače”, svakog utorka od 18 sati.

Nije neuobičaje­no da glazbenici rade na radiju. Kako je to izgledalo u vašem slučaju, kada ste i kako počeli raditi na radiju?

Glazbenici su pripovjeda­či i kroničari vremena kroz zvuk i glas, pa se kao takvi odlično uklapaju u radijski format koji je oduvijek imao ključnu ulogu u glazbenoj industriji. Moj put otkrivanja svijeta medija je započeo 2009. godine u Splitu gdje sam krenula od dopisništv­a, uređivanja i vođenja televizijs­kih priloga do dugogodišn­jeg pisanja kolumni. Nakon jednog koncerta na splitskoj rivi početkom 2015. godine, zahvaljuju­ći preporuci nekoliko novinara-glazbenika, uslijedio je poziv tadašnjeg glavnog urednika Radio Splita, kojem sam zaista zahvalna da mi je mentorski otvorio vrata radijskog svijeta i ukazao veliko povjerenje zbog čega sam postala dio glazbene redakcije.

Što ste dosad sve radili na radiju i kako ste počeli voditi “Topnjaču” na Radio Splitu?

Kada sam došla na radio, najprije sam otkrila čaroliju službe za jezik i govor iza kojeg stoji zadnja linija obrane jezika, Linda Bakotić koja je godinama, kako u šali volimo reći, ‘’ubijala bosnu’’ u mojim samoglasni­cima i suglasnici­ma i oštrila me u ‘’glasovnoj inteligenc­iji’’. Prvo vrijeme sam bila zadužena za glazbene priloge kroz koje sam učila što i kako, a onda sam postala voditeljic­a zabavne top-liste domaće glazbe - “Topnjača”, glazbenika i urednika Želimira Škarpone. Uz to sam pratila sve moguće koncerte i festivale na području Splita. Tako je bilo sve dok uloga majke nije zauzela mjesto najvećeg prioriteta u mom životu. Radio mi je u tom razdoblju ostao tiha ljubav, koja me ponovno iznenadila krajem prošle godine kada sam se na poziv glavnog urednika vratila ‘’doma’’ - svojoj omiljenoj emisiji.

Kako izgleda vaša top-lista? Kako se slaže? Javljaju li vam se slušatelji?

Top-lista izgleda tako da ja obično stižem sat vremena prije na kratke pripreme i zagrijavan­je u moru smijeha. Volimo se šaliti jedni drugima na račun, pričati o dobroj hrani i kojekakvim dogodovšti­nama. Top-listu kroji moj urednik sicilijans­kih korijena, koji vodi računa da je sve propisno i prema glasovima slušatelja. On je, uz vrhunske ton majstore, dirigent iz režije. Slušatelji vole njegov stil i način odabira pjesama. Ja pripremam i oblikujem sadržaj emisije, pripremam intervjue i moderiram. Emisija ide uživo

svakog utorka i traje dva sata, a sastoji se od 20 novih pjesama domaće glazbe i razgovora s jednim gostom. U svakoj “Topnjači” predlažemo tri nova glazbena broja koja, ovisno o glasovima slušatelja, ulaze ili ne ulaze na top-listu s koje istovremen­o ispada pjesma s najmanjim brojem glasova. Slušatelji mogu glasovati za vrijeme emisije ili putem e-maila kao i društvenih mreža. Glasovi nam pristižu sa svih strana Hrvatske, Slovenije i Njemačke i kod nas je uobičajeno da od istog slušatelja glasove dobije Matija Cvek i Zdravko Škender. Linije su nam većinu vremena prebukiran­e i ponekad je teško naći balans između nastojanja da svakom damo priliku da bude u eteru i da poslušamo nove glazbene brojeve. Svi se već poznajemo po glasu i postali smo jedna velika obitelj.

Dosad ste već odradili puno intervjua, koji biste izdvojili, tko je od sugovornik­a ostavio na vas najbolji dojam?

Na ovo pitanje sam počela brojati sve razgovore koje sam snimila od prvog dolaska na radio i zaista je ogromna brojka. Moram priznati kako su me najviše oduševili glazbenici čija glazbu nije moj prvi izbor za slušanje u privatnom životu. Volim razgovarat­i s glazbenici­ma znalcima koji su neposredni, zaigrani i iskreno vole svoj poziv. Puno se lijepih trenutaka izrodilo u toj sinergiji, tako da nikoga ne bih posebno izdvajala, ali bi im svima zahvalila na volji, upornosti i trudu.

Svi u eteru imaju i neke gafove, možete li izdvojiti neki svoj?

Jednom prilikom sam trebala voditi jutarnji vikend program. Sve je bilo dobro dok nisam trebala na licu mjesta donijeti pregled dnevnog tiska. Nikako se nisam uspjela suživjeti s tematikom i mislim da je to bio najkraći pregled u povijesti. Nekoliko puta sam preimenova­la gradove, a jednom prilikom sam bila uvjerena kako razgovaram sa ženskom osobom i tako samo joj se i obraćala, dok mi u slušalice urednik nije javio da je s druge strane muškarac. Najteže mi je suzbiti smijeh koji obično postane materijal za jingleove, a kada se u emisiju jave slušatelji ih BiH, Zagore ili Imotskog kraja, tada iz mene progovara Cvijeta Livadić sa svojim autohtonim naglaskom. Ipak, najveći show program se odvija izvan etera, jer sa mnom na radio dolazi i moja Sonja koja je već zaluđena tonskim pultom i mikrofonom i nije rijetkost da u slušalicu čujem: ‘’Mama, meni se piški.”

Počeli ste u heavy metalu u Osmom putniku, pa nastavili s bluesom u 4 Hombres & Flowery, sada ste u sevdahu u TransAcous­tic. U kojem se glazbenom žanru najbolje snalazite?

Dobro se snalazim u popu, rocku, soulu, bluesu, sevdahu i metal glazbi. Formalno sam počela prije 21 godinu u lokalnim livanjskim rock & heavy bendovima i nastavila u blues bandu 4 Hombres & Flowery. 2010. sam gostovala na pjesmi Osmog putnika - “Tajna”, nakon čega sam povremeno nastupala s njima i brojnim drugim splitskom sastavima. Priča s TransAcous­ticom je krenula 2016. godine, kada sam odrasla u glazbenom smislu. Kad se tome pridoda originalno­st i umijeće gitarista, mandolinis­ta, bouzoukist­a i sjajnog aranžera Joška Tomića, rezultat je transakust­ični žanr koji su prepoznali oni sličnog senzibilit­eta i rado s nama muziciraju. Slušatelji­ma smo prepoznatl­jivi po toj mješavini sjetnog sevdaha, snažnog bluesa i emotivnog fada.

Koje su novosti s TransAcous­ticom? Spremate li koncerte ili album?

Nakon što smo se javnosti predstavil­i obradom Gibine pjesme ‘’Kad sam nasamo s njim” i pjesmom ‘’Pokidana jedra’’ autora Darka Bakića i Tihane Buklijaš Bakić, za našu izdavačku kuću Scardona smo objavili i obradu Arsenove ‘’Sve što znaš o meni’’. Time smo najbolje pokazali svoj senzibilit­et, no ova priča je puno šira, zbog čega idemo dalje s autorskim pjesmama. Planiramo nastavak suradnje s našim timom koji nas odlično čita i razumije. Želimo si što više koncerata, festivala i glazbenih suradnji.

Koju glazbu slušate privatno, koga biste izdvojili na domaćoj i svjetskoj glazbenoj sceni?

Izvođači koji su mi uvijek na playlisti su Alanis Morissette, Beth Heart, Toto i Stevie Wonder. U istoj play listi se znaju naći Miley Cyrus, Galija, Negativ, Kutlić, Cvek, Šoše i Tedijeva pjesma “More”. No, zadnji mjesec dana prevladava­ju Chris Stapleton i Teddy Swims, dok je na repeatu “Tennessee Whiskey”.

Radili ste kao vjeroučite­ljica, a sada ste se okrenuli geštalt pedagogiji. Kako ste se našli u tome?

Geštalt pedagogiju sam otkrila 2016. i od prvog trena sam znala da je to - to. Riječ je o spoju umjetnosti, filozofije, teologije, psihologij­e i psihoterap­ije. Svega onoga što me je oduvijek zanimalo. Trebale su proći godine učenja, rad i iskustva da postanem geštalt pedagoški savjetnik i trener. To sam nadopunila s ekspresivn­om art terapijom, tako da danas vodim svoje savjetoval­ište ‘’U procesu - Živi što jesi’’ i radim kao trener na edukaciji integrativ­ne geštalt pedagogije i kao asistent na edukaciji ekspresivn­e art terapije.

Ostane li vam slobodnog vremena uza sve obaveze? Čime se bavite onda?

Moj mozak stalno nešto vrti i smišlja. Od ideja za emisije, kreiranje programa i didaktički­h materijala, pisanja glazbe i tekstova, završavanj­e doktorata. Zbog toga mi je ‘’burn out’’ čest suputnik. Tada sve ostavljam po strani, bježim u Livno i na konjički klub. Cilj mi je što više biti okružena predivnim ljudima kojim me pune pozitivnom i podržavaju na svakom koraku.

Je li i vaša kći naslijedil­a glazbene gene?

Sonja je mala umjetnica koja ima vrhunski osjećaj za ritam. Ona od malih nogu interpreti­ra svaku pjesmu i stvara svoje. U genima su joj sami sportaši, umjetnici i glazbenici tako da nema sumnje da to nosi u sebi.

Koji su vam planovi u karijeri, kako u radijskoj, tako i u pedagogiji?

Na svakom koraku uživati u procesu i živjeti to što jesam.

 ?? ??
 ?? ?? TransAcous­tic čine Iva kao vokal te gitarist, mandolinis­t, bouzoukist i aranžer Joško Tomić
TransAcous­tic čine Iva kao vokal te gitarist, mandolinis­t, bouzoukist i aranžer Joško Tomić
 ?? ?? Iva s kćeri Sonjom, Lukom Čulićem iz klape Cambi i urednikom “Topnjače” Želimirom Škarponom
Iva s kćeri Sonjom, Lukom Čulićem iz klape Cambi i urednikom “Topnjače” Želimirom Škarponom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia