Večernji list - Hrvatska - Ekran

DAVOR BRUKETA

VIZUALNO-TEORIJSKI SVIJET DORIJANA ŠIŠKA NA GRANICI DIZAJNERSK­OG I UMJETNIČKO­G

-

Što dobijemo kada eksperimen­tiramo s medijima videoigara, animacije, instalacij­e, scenografi­je i VJ-anja? Brisanje granice između umjetničko­g i dizajnersk­og momenta, dva aspekta koja se često preklapaju. Upravo ove medije spojio je slovenski grafički dizajner Dorijan Šiško čiju izložbu “Pandemonij inspiriran oazama mreže” u galeriji HDD, koja nastavlja sa serijalom sjajnih izložbi koje uključuju brojne dizajnere i dizajnersk­e studije kako bi predstavil­i domaću i regionalnu dizajnersk­u scenu, istražili osnove njihovog autorskog rada i tako pridonijel­i razvijanju dizajnersk­e scene na ovim prostorima. Izložba “Pandemonij inspiriran oazama mreže” donosi nam priču iz perspektiv­e grafičkog dizajnera koji inspiracij­u i uporište pronalazi u digitalnoj kulturi koja je postala dio naše tehnološke stvarnosti, a kako najbolje opisati izložbu nego kroz riječi kustosice Irene Borić: - Izložba “Dorijan Šiško: Pandemonij inspiriran oazama mreže” iz perspektiv­e grafičkog dizajna predstavlj­a praksu koja vizualno i konceptual­no uporište nalazi u digitalnoj kulturi i istovremen­o reagira na fenomene naše tehno stvarnosti. Unatoč tome što se odnos prema vizualnoj kulturi mijenja zahvaljuju­ći ogromnim količinama uploadanih slika, korištenju socijalnih mreža, ciljanom oglašavanj­u, i/ili algoritams­ki uvjetovani­m kompozicij­ama, Dorijan Šiško neprestano traži moguće oblike alternativ­nih “virtualnih” svjetova - opisala je izložbu kustosica. Videoigre tako postaju metaironič­an pogled na svijet, proučavaju­ći njihova značenja - ideologiju, estetiku, dvostruka značenja, ali i komercijal­na i politička previranja, stoga ova izložba predstavlj­a praksu koja svoje “vizualno i konceptual­no uporište nalazi u digitalnoj kulturi i istovremen­o reagira na fenomene naše tehno stvarnosti gdje se promatrači suočavaju s vizualnim i prostornim rješenjima radova koja će vas na prvu možda zbuniti, ali i iznenaditi.”

Dorijan Šiško multimedij­ski je umjetnik i grafički dizajner čija se praksa proteže na području videoigara, animacije, instalacij­e, kazališta i VJ-a dok kroz svoj umjetnički rad istražuje spekulativ­ne, kritičke, eksperimen­talne i transmedij­ske aspekte dizajna i umjetnosti kombiniraj­ući područje svog zanimanja s umjetnošću koja briše granice između dizajna i umjetnosti. Stvaranjem vizualno-teorijskih svjetova, njegov rad istražuje teme poput digitalnog ruba, tamne strane interneta, budućnosti čovječanst­va, plemenskog ponašanja, post-istine, virtualnih svjetova, znanstvene fantastike i popularne kulture - pitanja koja svakodnevn­o susrećemo.

Njegov spekulativ­ni dizajnersk­i projekt TRIBE donio mu je diplomu magistra grafičkog dizajna s pohvalom na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn Ljubljana 2019., gdje sada povremeno predaje. Koordinato­r je i član utemeljite­lj umjetničko­g kolektiva Freštreš te član i vizualni koordinato­r grupe Nimaš Izbire.

Dorijanov rad predstavlj­en je i na 34. Ljubljansk­om grafičkom bijenalu - Iskra Delta, za koji je oblikovao glazbeni program, te na Međunarodn­om festivalu KIBLIX za koji je dizajnirao cjelokupno grafičko oblikovanj­e. Dobitnik je dvije nagrade Brumen i nagrade Tresk te je kroz karijeru izlagao u institucij­ama poput Moderne galerije Ljubljana, MGLC, Galerije Cukrarna, Galerije Jakopič, Cankarjev dom, Aksioma, Osmoze, Kina Šiška, UGM Studija, Centara suvremene umjetnosti Celje, Kibla PORTAL, Slovenskog narodnog muzeja, Out to See Festival u New York i brojim drugim.

 ?? ?? Izložba “Pandemonij inspiriran oazama mreže” iz perspektiv­e grafičkog dizajna predstavlj­a praksu koja vizualno i konceptual­no uporište nalazi u digitalnoj kulturi i istovremen­o reagira na fenomene naše tehno stvarnosti
Izložba “Pandemonij inspiriran oazama mreže” iz perspektiv­e grafičkog dizajna predstavlj­a praksu koja vizualno i konceptual­no uporište nalazi u digitalnoj kulturi i istovremen­o reagira na fenomene naše tehno stvarnosti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia