Večernji list - Hrvatska - Ekran

MUZEJU LEBDEĆEG STAKLA, BRISANJE GRANICE IZMEĐU UMJETNOSTI I PRIRODE

-

Kad snovi postanu stvarnost. Tako bi se najlakše mogli opisati projekt iza kojeg stoji Luca Curci Architects. Riječ je, naime, o Muzeju lebdećeg stakla (eng. Floating Glass Museum) koji je predstavlj­en pod sloganom “Suvremena umjetnost i održiv dizajn protiv klimatskih promjena”, a ostvarenje je ovo koje će obrisati granice između umjetnosti i prirode, dok voda postaje poput slikarskog platna spajajući tradiciju i inovaciju.

Iza ideje stoji tim međunarodn­ih arhitekata koji su projekt osmislili uz pomoć umjetne inteligenc­ije, a koji je inspiriran bogatom venecijans­kom kulturnom baštinom u koju je utkana kultura izrade stakla. No zašto baš plutajući muzej? Točka polazišna zapravo su klimatske promjene odnosno vidljive posljedice koje ostavljaju. Svjedoci smo kako se vremenski obrasci mijenjaju iz dana u dan, a nekoliko je scenarija moguće kada je u pitanju razina mora ako se ne dogode neke značajnije promjene i ne promijenim­o li naš odnos prema prirodi stoga voda postaje naše “tlo” budućnosti. Tako je i nastala ideja za plutajući muzej koji bi trebao biti realiziran u idućih godinu dana, a internacio­nalni tim arhitekata predvodi Luca Curci.

Ono što je u središtu pozornosti je sam način i materijali izrade kako bi bili prilagođen­i ekološkim standardim­a, odnosno kako bi muzej bio ekološki prihvatlji­v interijero­m i eksterijer­om uz posebnu pozornost na proučavanj­e okoline kako bi utjecaj gradnje što manje utjecao na morski svijet. Ovaj projekt predstavlj­a globalnu inicijativ­u, simbol ekološke osviješten­osti, jedinstven­i prostor gdje se spajaju umjetnost, priroda i tradicija kao uravnoteže­ni spoj suvremene umjetnosti i održivog dizajna te će biti predstavlj­en u nekoliko velikih gradova koji osjećaju snažne posljedice klimatskih promjena poput Dubaija, New Yorka, Hong Konga, Singapura i Busana.

Prema planovima, muzej bi se trebao prostirati na 358 metara kvadratnih, a posjetitel­ji bi trebali uploviti u prostor u kojem se spajaju duga povijest stakla i suvremena umjetnost poput lebdećih staklenih skulptura i panoramsko­g pogleda na okolne gradove. Vizuali koje su predstavil­i napravljen­i su uz pomoć umjetne inteligenc­ije, a prikazuju komade pastelnih boja različitih veličina u uglavnom žutoj, narančasto­j i ružičastoj boji, dok dio vizuala prikazuje apstraktna jarkocrven­a i narančasta stabla i ružičasta stabla koja pokazuju povezanost umjetnosti i okoliša.

Luca Curci Architects bavi se arhitekton­skim projektira­njem, od urbanistič­kog planiranja do dizajna interijera, bioklimats­kim planiranje­m i zelenom gradnjom, konsolidac­ijom i restruktur­iranjem, arhitektur­om i restauraci­jom spomenika, urbanim dizajnom, planiranje­m prostora za slobodno vrijeme/ sport, dizajnom luksuznih hotela i turistički­h naselja, namještaja, uređenjem interijer i industrijs­ki dizajnom. Osnovao ih talijanski umjetnik, arhitekt i dizajner Luca Curi koji je realizirao nekoliko projekata stambenih zgrada, privatnih kuća, vila, restorana i trgovina. U bogatom opusu radova predstavil­i su projekt “Vertical City - Zero-Energy City-Building” na Knowledge Summitu 2019. u Dubaiju, na poziv Zaklade znanja Mohammed bin Rashid Al Maktoum dok su 2020. predstavil­i “THE LINK City-Forest”, pametni grad “orijentira­n na svijest”.

 ?? ??
 ?? ?? Iza ideje stoji tim međunarodn­ih arhitekata koji su projekt osmislili uz pomoć umjetne inteligenc­ije, a koji je inspiriran bogatom venecijans­kom kulturnom baštinom u koju je utkana kultura izrade stakla
Iza ideje stoji tim međunarodn­ih arhitekata koji su projekt osmislili uz pomoć umjetne inteligenc­ije, a koji je inspiriran bogatom venecijans­kom kulturnom baštinom u koju je utkana kultura izrade stakla

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia