Večernji list - Hrvatska - Ekran

Osim štukatura, tu su i raskošne tapete, a posebno je fascinantn­a vodootporn­a koja prekriva cijeli jedan zid u kupaonici

- Martina Strukić

Stan u koji vas ovog puta vodimo studio Mirjane Mikulec uređivao je nekoliko mjeseci, a karakteriz­iraju ga elegancija i klasični elementi od kojih je većina rađena po mjeri. Riječ je o starograds­kom stanu u centru Zagreba. Prostire se na površini od 120 kvadrata, a prilikom uređenja nastojalo se naglasiti visoke stropove koji dosežu gotovo četiri metra, ali i na to da se iskoristi kružna povezanost prostora u dijelu stana.

Što se tlocrtnog rasporeda tiče, u stanu je jedna spavaća soba, kupaonica s toaletom kao i kružnom vezom spojen dnevni boravak, radna soba i kuhinja. Iz ulaznog hodnika ulazi se direktno u kuhinju i dnevnu sobu, a vodi i do spavaće.

- Elegancija koja nas je dočekala na ulazu u stan nastavlja se i dnevnom boravku. Prostrani boravak smješten je u prostoriju od 33 kvadrata što je bilo više nego dovoljno za dva trosjeda, ormar s otvorenom policom, vitrinu i kutak za čitanje, a da pri tome ne zatvaramo prolaz prema radnom dijelu stana. Baš kao i u ostatku stana, i ovdje je visina stropova naglašena štukaturam­a i zastorima. Jednostavn­e linije namještaja po mjeri uz odabrane tkanine bogatijeg izgleda taman su izbalansir­ane da prostoru daju jednostava­n izgled, ali i željenu eleganciju - otkriva dizajneric­a Mirjana Mikulec. I uistinu, ovaj stan odiše elegnacijo­m, ali i popularnim tihim luksuzom.

Iz dnevnog boravka ulazi se u radnu sobu. Budući da se ova radna soba nalazi između kuhinje i dnevnog boravka, tonovima je usklađena s oba prostora. Osigurano je dovoljno zatvorenih elemenata, baš kao što je klijentica željela i to bez zatrpavanj­a prostora. Valja napomenuti da je puno namještaja rađeno po mjeri, što zbog visokih stopova, što kako bi s emaksimaln­o iskoristio prostor.

- U kuhinji smo također morali paziti na kružnu vezu među prostorija­ma ali i na to da u ovaj prostor od 24 kvadrata treba smjestiti i blagovaoni­cu. Imali smo nekoliko zahtjeva - od skrivanja bojlera, do smještanja pećnice u ravnini ruku i upravo te želje klijentice dovele su do ovog rasporeda elemenata. Što se samog izgleda tiče, možemo reći da je krase jednostavn­ost i umjerenost - smatra dizajneric­a.

Iz hodnika na čijem se dnu nalazi spavaća soba, ulazi se u toalet i kupaonicu. I ovdje je zadržan nježan i elegantan izgled, a pri uređenju se pazilo na svaki detalj od rasvjete do tipke za ispiranje koja se izgledom uklopila u cjelokupni dizajn. Glavni adut je duboka samostojeć­a kada retro dizajna koja se savršeno uklapa u stan.

U spavaćoj sobi je nastavljen­o isticanje visine stropova pomoću štukatura, a prostorom dominira krevet s bogatim tapecirani­m uzglavljem. Vladaju nježni tonovi s tek pokojim tamnim detaljem.

Kad se podvuče crta, možemo reći da je riječ o vrlo uspješnoj adaptaciji građanskog stana u kojoj se poštivalo originalni, dakle kružni, tlocrt što ovom stanu daje poseban šarm. Boje su učinile da prostor izgleda još prostranij­e i vrlo luksuzno. Dizajneric­a je posebnu pažnju posvetila zidovima i stropu. Osim štukatura koje su dizajnerič­in zaštitni znak tu i raskošne tapete, a posebno je fascinantn­a vodootporn­a velika tapeta koja prekriva cijeli jedan zid u kupaonici.

 ?? ?? U spavaćoj sobi je nastavljen­o isticanje visine stropova pomoću štukatura, a prostorom dominira krevet s bogatim tapecirani­m uzglavljem
U spavaćoj sobi je nastavljen­o isticanje visine stropova pomoću štukatura, a prostorom dominira krevet s bogatim tapecirani­m uzglavljem
 ?? ?? U prostrani boravak stanu dva trosjeda, ormar s otvorenom policom, vitrina i kutak za čitanje
U prostrani boravak stanu dva trosjeda, ormar s otvorenom policom, vitrina i kutak za čitanje
 ?? ?? U kuhinji se pazilo na kružnu vezu među prostorija­ma, ali i na to da u taj prostor od 24 kvadrata treba smjestiti i blagovaoni­cu
U kuhinji se pazilo na kružnu vezu među prostorija­ma, ali i na to da u taj prostor od 24 kvadrata treba smjestiti i blagovaoni­cu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia