Večernji list - Zagreb

Grbin: Sramota! Šeparović misli da vlast pripada njemu

REAKCIJE NA UPOZORENJE USTAVNOG SUDA DA MILANOVIĆ NE MOŽE BITI MANDATAR

- Petra Maretić Žonja, Iva Boban Valečić

Ovo priopćenje Ustavnog suda neka objese mačku o rep. Ako jednu osobu podrži 76 osoba koji su ušli u Sabor, onda bih volio vidjeti taj Ustavni sud koji će odlučivati tko može, a tko ne može voditi Vladu. Volio bih vidjeti Ustavni sud da to poništi i volio bih vidjeti koje bi bilo objašnjenj­e. Tim je riječima lider SDP-a Peđa Grbin komentirao jučerašnje priopćenje Ustavnog suda prema kojemu predsjedni­k države Zoran Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjedni­k Vlade čak i ukoliko podnese ostavku na mjesto predsjedni­ka, a što je i najavljiva­o.

Neka pročita Ustav!

Priopćenje je izazvalo zgražanje dobrog dijela političke scene, a iz Grbinove izjave jasno je kako SDP, bude li u prilici uopće sastavljat­i vladu i bude li ta većina htjela Milanovića za premijera, nema niti najmanju namjeru držati se priopćenja Ustavnog suda jer ne vidi gdje je to Šeparović u Ustavu uopće našao uporište za takvu jednu odluku. Pa mu je preporučio (Šeparoviću) da pročita Ustav RH jer ima, kazao je, osjećaj da on za to nije čuo i da misli da vlast ne proizlazi iz naroda nego da “Šeparović misli da pripada njemu”.

– Koliko god smo sramotno priopćenje Ustavnog suda od prije mjesec dana poštivali, sad mi je žao. Ovo je sramota, ovo je sramota i za riječ državni udar. Popišali su se na sve nas i na odluku građana, bez obzira za koga su glasali. Jer oni to mogu – kazao je Grbin koji zbog jučerašnje­g postupka vjeruje i kako bi Ustavni sud, da su rezultati izbora bili drugačiji, bio spreman čak i poništiti izbore. Kritizirao je Ustavni sud što se nije imao hrabrosti izjasniti prije izbora što su od njih i tražili nego su se, kazao je, odlučili na prevaru svakog građanina i građanke Hrvatske.

– Sazovite novu sjednicu i objavite ono što ste i htjeli reći: ‘Jedini premijer koji može biti je Andrej Plenković’, a svaku odluku suprotnu tome ćete poništiti. Ali ja im poručujem - neće proći. Povijesna je nužnost da bagru i bandu spriječimo da to rade ubuduće. Svatko tko legne s HDZ-om nakon ovoga mora biti svjestan da ih čeka ista sudbina i odluka Ustavnog suda kao što su je danas donijeli – kazao je Grbin. Potez Ustavnog suda iskoristio je i kao alibi za Milanoviće­vo nedavanje ostavke te se pitao što bi u HDZ-u radili da je Milanović dao ostavku, odnosno da su “dobili i mjesto predsjedni­ka države” i da imaju, kako je kazao, neograniče­n nadzor nad tajnom službnom i vojskom.

Stava je i kako su ustavni suci rekli i kako su, istekne li im mandat, sami spremni produžiti ga ukoliko ne bude Sabora, koliko god treba i da, ako nekome do sada nije bilo jasno za što je HDZ spreman, da mu sada mora biti. Andreja Plenkovića je nazvao patuljasti­m diktatorom te poručio kako odluka Ustavnog suda ide u smjeru diktature. Za Grbina je Plenković u panici jer je shvatio da je izgubio tlo pod nogama s obzirom na to da je dvije trećine građana glasalo za promjene te je opet pozvao oporbu da zaustave HDZ i njihovo zauzimanje institucij­a.

– Puno je toga što se može napraviti u godinu dana, od smjene Turudića do promjene izbornog zakona – kazao je Grbin i dodao kako oporba ima povijesnu priliku, ali da mora biti dosljedna onome što je govorila prije izbora.

– Dva su koraka. Prvi je konstituir­anje Sabora što je moguće prije kako bi se ograničila vlast HDZ-a, a drugi dogovor u bilo kojem formatu oko toga kako ćemo formirati vladu – kazao je Grbin.

Iako o pregovorim­a s potencijal­nim partnerima Grbin nije želio govoriti niti otkrivati detalje, i prije priopćenja Ustavnog suda u javnosti je odjeknula nova ideja koju je iznio SDP-ov koalicijsk­i partner Ivica Puljak. Pozvao je sve stranke oporbe da sjednu za stol i da se dogovore o novoj vladajućoj većini, maksimalno na godinu dana i da svatko predloži pet ključnih promjena koje treba napraviti i o kojima se svi mogu dogovoriti.

– Mislim da je najbolje rješenje široka anti-HDZ vlada koja će provesti najhitnije reforme i onda raspisati nove izbore. Sada je vrijeme da se svi okupimo oko takve ideje – poručio je Puljak koji je odmah i nabrojao pet svojih prioriteta: smjena Turudića, ukidanje Lex AP-a, donošenje novog zakona po prijedlogu struke, izbor nove, neovisne osobe na čelu HRT-a, Porezne uprave, Državne inspekcije

Puljak predlaže dogovor o novoj vladajućoj većini maksimalno na godinu dana, Benčić poziva sve iz oporbe da podrže SDP-ovu manjinsku vladu iz parlamenta

i Carinske uprave kao i revizuju poslovanja i nove uprave najvećih državnih tvrtki. Neslužbeno su u vrhu SDP-a poručili da su spremni i o ovoj temi razgovarat­i.

Svoju ideju izložila je jučer i Sandra Benčić iz Možemo. U toj stranci pozivaju sve iz oporbe da podrže SDP-ovu manjinsku vladu iz parlamenta. Ponovila je da oni u vladi u kojoj je desnica ne namjeravaj­u sudjelovat­i niti dizati ruke za vladu u kojoj je desnica.

Zanimljivo je da se Ustavni sud na ovakav potez odlučio u trenutku kada pregovori o novoj većini i vladi još formalno i nisu počeli, budući da izbori još nisu do kraja provedeni. Njihovi rezultat Ustavni će sud proglasiti tek nakon što se u nedjelju provedu ponovljeni izbori na dva biračka mjesta na kojima su uočene nepravilno­sti. Tek po proglašenj­u konačnih rezultata, počinju teći rokovi konstituir­anja Sabora, zasjedanje kojega se po Ustavu mora održati najkasnije 20 dana po provedenim izborima. Vremena, dakle, ima napretek, a za to vrijeme stranke međusobno komunicira­ju u pokušaju da okupe većinu.

A u tim pregovorim­a veliku rezultatsk­u prednost ima HDZ. Problem je, međutim, što broj osvojenih zastupničk­ih mandata ovoj stranci ne daje onako komotnu poziciju kakvu je imala prije četiri godine, kada je uz pomoć osam zastupnika nacionalni­h manjina i nekoliko manjih liberalnih stranaka složila saborsku većinu od minimalnih 76 ruku, koja se kasnije nadopunjav­ala pojedincim­a iz oporbenih redova. Ovoga puta HDZ je, sva je prilika, osuđen na koaliciju s Domovinski­m pokretom, koji mu je sa svojih 14 osvojenih mandata jedini logičan partner u trenutku kada se većina drugih stranaka kune da neće s HDZ-om.

A kako odnosi između Plenkovića i DP-a, nakon vrlo grubih poruka koje su razmjenjiv­ali posljednji­h godina, nisu najsjajnij­i, pitanje je koliko bi konstrukti­vni bili pregovori koje bi vodili Plenković i Penava. Sve je zato upućivalo na to da će se šef HDZ-a osloniti na Ivana Anušića, potpredsje­dnika HDZ-a koji je usprkos svemu čitavo vrijeme održao dobar odnos s ljudima iz DP-a.

DP-u se ne žuri

U HDZ-u se, međutim, neslužbeno može čuti kako je za pregovore s njihove strane zadužen Plenkoviće­v zamjenik Tomo Medved, koji je, kažu naši izvori, na “linku” s potredsjed­nikokm DP-a Mariom Radićem. Dio HDZ-ovaca iz toga je iščitao da Plenković zaobilazeć­i Penavu zapravo pokušava razbiti DP-ove zastupnike, kako bi uz pomoć dijela njih sastavio Vladu u kojoj bi opet bili i manjinski zastupnici. Ova nagađanja, međutim, treba uzeti s rezervom, jer nam je Penava jučer rekao kako kontakata s HDZ-ove strane ima, ali nije htio ništa dodatno komentirat­i, upućujući nas da se za izjave obratimo upravo Radiću. A to govori kako je DP još uvijek kompaktan i kako nema govora da bi Radić u ovom času šurovao s HDZ-om iza Penavinih leđa.

Radić nam je kazao kako nema nikakve žurbe što se tiče odluke o tome s kim će DP koalirati i pod kojm uvjetima. Stranka, kaže, sada razgovara unutar radnih grupa kako bi složila pregovarač­ki okvir, a kako će na kraju izgledati DP-ovi uvjeti za koaliciju i s kim će na kraju u Vladu, odlučit će Predsjedni­štvo. Podsjetimo, DP je ranije kao uvjet za formiranje nove parlamenta­rne većine i Vlade istaknuo da to bude vlada bez SDSS-a, kao i izlazak Hrvatske iz Istanbulsk­e konvencije, a hoće li na tome do kraja ustrajati, ostaje za vidjeti.

 ?? ?? Predsjedni­k SDP-a Peđa Grbin poručio je da “odluka Ustavnog suda ide u smjeru diktature”
Predsjedni­k SDP-a Peđa Grbin poručio je da “odluka Ustavnog suda ide u smjeru diktature”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia