Večernji list - Zagreb

Četiri kuće žele prodavati zaplijenje­nu jahtu iz Trogira

Ukrajina je stavila na aukciju i automobil Maybach 57, 20 kolekciona­rskih satova i više od 260 slika koje se sada nalaze u Nacionalno­m muzeju umjetnosti

- (Sandra Veljković)

Završen je prvi dio natječaja za organizato­ra aukcije za prodaju jahte Royal Romance, koja se trenutačno nalazi u trogirskoj luci nakon što je njezin vlasnik – ili navodni vlasnik jer se vlasništvo osporava na sudu – bivši ukrajinski moćnik i proruski oligarh Viktor Medvedčuk stavljen pod sankcije EU. Na poziv ukrajinske Agencije za povrat i upravljanj­e imovinom javile su se četiri svjetske kuće, a konačni odabir bit će za tjedan dana. Ukrajinska strana ponovno govori da je pravno sve čisto i da su iz Hrvatske dobivene sve dozvole i odluke te stoga i kreću s prodajom, pritom se pozivajući na sudsku odluku Županijsko­g suda u Splitu iz 2022., dok iz hrvatskog Ministarst­va pravosuđa cijelo vrijeme govore da je postupak komplicira­n i da je još u tijeku. To je prvi put da se organizira prodaja zamrznute imovine u inozemstvu u povijesti Ukrajine i ARMA-e.

Na megajahtu Royal Romance, dugu 92 metra, koja je 101. na popisu svjetskih superjahti i vrijedna više od 200 milijuna eura, 2022. stavljena je plomba dok je bila usidrena u Rijeci te je potom odvezena i privezana na vez u trogirskom brodogradi­lištu, i to po zahtjevu ukrajinski­h vlasti zbog sumnje da je vlasništvo proruskog ukrajinsko­g oligarha, bivšeg zastupnika i navodno kuma Putinove kćeri Viktora Medvedčuka, u Ukrajini optuženog za veleizdaju, koji je i na listi sankcionir­anih osoba na Zapadu. Hrvatska je jahtu zaplijenil­a na temelju zamolnice glavnog tužitelja Ukrajine u sklopu pružanja međunarodn­e pravne pomoći. Odvjetničk­o društvo iz Zagreba Gajski, Grlić i Prka, pak, nastoji dokazati da pravi vlasnik megajahte nije Medvedčuk, točnije njegova supruga, već da je godinama prije pokrenuo prodaju jahte tvrtki Lanelia Holding te da je ona stvarni vlasnik jahte. Sada se i u ukrajinski­m dokumentim­a pak navodi da je vlasnik Lanelia Holding.

No to nije jedino što će ići na prodaju od Medvedčuko­ve imovine, doduše s razlikom da je ostatak u Ukrajini. Ukrajina je na aukciju stavila i automobil Maybach 57 koji je “u tehnički dobrom stanju, a procijenje­na kilometraž­a je 81.312 km”.

”Automobil nema značajniji­h ogrebotina ili vanjskih oštećenja. Ima skoro nove zimske gume Nokian Hakkapelii­tta. Unutrašnjo­st je izrađena od bijele kože i drva”, opisuje ARMA automobil. Na prodaju je stavljeno 20 kolekciona­rskih satova – Rolex, Cartier, Breguet, Dolce & Gabbana, Frank Muller, Patek Philippe, Vacheron Constantin i Gold Time, a među njima su i satovi s portretom Medvedčuko­ve supruge Oksane Marčenko i onaj s obrisom Kremlja. Prodat će se i više od 260 slika – sada se slike nalaze u Nacionalno­m muzeju umjetnosti. Najveći dio zbirke čine djela zakarpatsk­ih umjetnika 20. stoljeća, posebice Jozefa Bokšaya, Havrila Hlyuka i Adalberta Erdelija. Sav prihod ići će u ukrajinski državni proračun.

 ?? ?? JAHTA Royal Romance vrijedna je više od 200 milijuna eura
JAHTA Royal Romance vrijedna je više od 200 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia