Večernji list - Zagreb

Ukrajina: Srušili smo ruski nadzvučni bombarder

- (h, am)

Rusija je jučer priznala da je rusko ratno zrakoplovs­tvo izgubilo ponos svoga zrakoplovs­tva, nadzvučni teški bombarder Tu-22M, a Ukrajina tvrdi da ga je oborila. Ministarst­vo obrane u Moskvi objavilo je da je do pada zrakoplova došlo vjerojatno zbog tehničkih poteškoća, no Ukrajina tvrdi da je oboren.

Prema Moskvi, zrakoplov se srušio u stavropolj­skoj regiji na jugu Rusije dok se vraćao iz borbene misije. Četvero članova posade iskočilo je iz bombardera, a dosad ih je pronađeno i spašeno troje. Zrakoplov nije imao streljivo, dodalo je ministarst­vo. Mjesto pada nalazi se oko 600 kilometara od bojišnice u Ukrajini.

Ruski i ukrajinski vojni blogeri objavili su neprovjere­ne videosnimk­e na društvenim mrežama koje navodno prikazuju bombarder kako se vrti u zraku sa zapaljenim motorom. Zapovjedni­k ukrajinsko­g ratnog zrakoplovs­tva Mikola Oleščuk rekao je da je ovo prvi put da je takav zrakoplov uspješno oboren raketom. Tvrdnje obiju strana o incidentu nisu mogle biti nezavisno potvrđene. Prema ukrajinsko­m zrakoplovs­tvu, Rusija je upotrijebi­la nekoliko zrakoplova Tu-22M u zračnim napadima rano u petak. Ispalili su šest krstarećih raketa na Ukrajinu, koja je presrela dvije, dodaje se u priopćenju.

Šef američke vanjske obavještaj­ne službe CIA Bill Burns upozorio je da će Ukrajina ove godine biti poražena u ratu protiv Rusije ako SAD ne pruži daljnju vojnu pomoć. “Postoji vrlo realan rizik da će Ukrajinci izgubiti na bojnom polju do kraja 2024.”, rekao je Burns u Washington­u. U najmanju ruku, ako pomoć Ukrajini nastavi padati, postojao bi rizik da se ruski predsjedni­k Vladimir Putin nađe u poziciji “u kojoj može diktirati uvjete političkog rješenja”, upozorio je šef CIA-e Bill Burns.

 ?? ?? TU-22M Fotografij­e prikazuju ostatke nadzvučnog teškog bombardera
TU-22M Fotografij­e prikazuju ostatke nadzvučnog teškog bombardera

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia