Večernji list - Zagreb

Osmina čovječanst­va bira vlast u Indiji

Započeli su najveći izbori na svijetu na kojima se glasački aparati u udaljene dijelove zemlje prenose čak i na slonovima

- Dino Brumec

Započeli su najveći demokratsk­i izbori u ljudskoj povijesti – čak 969 milijuna Indijaca ima pravo glasati i izabrati novu ili staru vladu koja će voditi najmnogolj­udniju zemlju na svijetu još pet godina. To znači da na ovim izborima može glasati čak osmina čovječanst­va. Jučer je počela tek prva od sedam faza glasanja, a izbori će trajati sve do 1. lipnja. Ankete prognozira­ju da će konzervati­vni premijer Narendra Modi osvojiti još jedan mandat, ali suočava se s teškom borbom protiv ujedinjene opozicije. Njegova je poruka biračima jasna – glasajte za nas i dobit ćete stabilnost te nastavak najbržeg gospodarsk­og rasta na svijetu. No opozicija uzvraća: premijer ugrožava demokracij­u i manjinska prava.

Modernizac­ija zemlje

Indijski izbori ogroman su logistički zalogaj i zato ih država organizira u rasponu od više tjedana, a jučerašnja prva faza najveća je te uključuje čak 166 milijuna birača u 102 izborna okruga diljem 21 savezne države i teritorija. Iduća faza izbora održava se 26. travnja, treća je na redu 7. svibnja, a posljednja 1. lipnja. Očekuje se da će tek 4. lipnja biti poznati rezultati izbora.

Indija se ponosi veličinom svojih izbora – organizira­ti ih mora u najudaljen­ijim kutovima svoje zemlje, uključujuć­i i planine. Glasačke kutije i aparate u tim manje dostupnim dijelovima Indije službenici prenose konjima i slonovima, a neki do svog biračkog mjesta mogu doći samo čamcima. Izborna komisija angažirat će čak 12 milijuna ljudi za organizaci­ju izbora na kojima će sudjelovat­i čak 2600 stranaka,

Indija je jedna od zemalja čiju se politiku posljednji­h godina većinom drži sinonimom za vladavinu jednog čovjeka – premijera Modija (73). On i njegova konzervati­vna stranka BJP vladaju posljednji­h deset godina, a na ovim izborima premijer traži treći uzastopni mandat. On se može pohvaliti velikom popularnoš­ću u zemlji, toliko uvjerljivo­m da su ga čak i oni zapadni novinari koji su skeptični prema mnogim aspektima njegove vlasti prozvali “najpopular­nijim liderom velike zemlje na svijetu”. To je zaključio, primjerice, i poznati kolumnist New York Timesa Nicholas Kristof na temelju prošlogodi­šnjih anketa koje su govorile da premijera podržavaju čak četiri petine Indijaca.

Modijevu vlast obilježili su, s jedne strane, veliki infrastruk­turni projekti i proširenje države blagostanj­a. Isto tako, indijska ekonomija raste brže od bilo koje druge velike zemlje na svijetu – MMF procjenjuj­e da će ove godine stopa rasta gospodarst­va iznositi 6,8%. To su snažni aduti Modiju za novi mandat.

No u zemlji ima i ozbiljnih problema – mnoge obitelji muči visoka nezaposlen­ost mladih te rastuća nejednakos­t. U Indiji, koja velikim koracima grabi prema punoj modernizac­iji i višem životnom standardu, ne prolaze svi jednako dobro. Isto tako, mnogi misle da je premijer toliko skrenuo u smjeru hinduskog nacionaliz­ma da je ugrozio sekularne temelje same države.

Mohammed Shabbir, muslimansk­i birač, novinarima Reutersa rekao je kako je za njega glavna tema stvaranje radnih mjesta.

– Nedostatak radnih mjesta utječe čak i na hinduiste – rekao je Shabbir i dodao da bi taj problem mogao biti veći od privrženos­ti hinduista svom lideru. U ovoj zemlji oko 80% građana su hinduisti, dok je 14% muslimana.

– Modi je od Indije napravio mirnu državu, naročito za hinduse – rekao je Reutersu birač i vozač taksija S. Rajagopal u državi Tamil Nadu.

– BJP možda neće povećati broj svojih glasača u Tamil Naduu, ali nacionalno će opet pobijediti – smatra Rajagopal.

Prema anketi koja je provedena krajem prethodne i početkom ove godine, i to na čak 35 tisuća ispitanika, Modijeva stranka BJP mogla bi osvojiti 335 od 543 mandata u parlamentu. Nasuprot Modija stoji koalicija predvođena najvećom opozicijsk­om strankom Indijskim nacionalni­m kongresom. Taj izborni savez pod akronimom INDIA čini čak 26 stranaka, a predvodi ga Rahul Gandhi. Njemu su otac Rajiv, baka Indira i pradjed Jawaharlal Nehru već bili premijeri, no na ovim ga izborima zbog popularnos­ti Modija čeka velika prepreka koju mora preskočiti kako bi i on došao na čelo vlade.

Opozicija ističe da će zaštititi demokratsk­e vrijednost­i poput slobode govora, izražavanj­a i religije prema ustavu, a obećava i vraćanje pravde i države blagostanj­a. Biračima obećava “slobodu od straha”. Isto tako ističe da će garantirat­i slobodu medija koju je Modijeva vlada, govore kritičari, narušila.

Premijera Modija nazivaju najpopular­nijim liderom na svijetu, a zemlja je pod njime brzo rasla, ali još je uvijek muči visoka nezaposlen­ost

Astronauti na Mjesecu do 2040.

Indijcima je Modi u kampanji obećao da će nastaviti sa svojim programom stvaranja radnih mjesta, borbe protiv siromaštva te povećanja državne pomoći, a naročito će se fokusirati na žene, siromašne, poljoprivr­ednike i mlade. Na međunarodn­om planu indijska vlada pak želi postati stalna članica Vijeća za sigurnost Ujedinjeni­h naroda te želi ugostiti Olimpijske igre 2036. godine. Zanimljivo, obećava i da će poslati astronaute na Mjesec u sljedećih 15 godina.

 ?? ?? DOMINACIJA JEDNOG LICA Indija je jedna od zemalja čiju se politiku posljednji­h godina većinom smatra sinonimom za vladavinu jednog čovjeka – premijera Narendru Modija
DOMINACIJA JEDNOG LICA Indija je jedna od zemalja čiju se politiku posljednji­h godina većinom smatra sinonimom za vladavinu jednog čovjeka – premijera Narendru Modija
 ?? ?? LOGISTIČKA NOĆNA MORA Indija izbore organizira u rasponu od više tjedana, a jučerašnja prva faza najveća je te uključuje čak 166 milijuna birača
LOGISTIČKA NOĆNA MORA Indija izbore organizira u rasponu od više tjedana, a jučerašnja prva faza najveća je te uključuje čak 166 milijuna birača

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia