Večernji list - Zagreb

Stripaši se vraćaju u zagrebački SC, u kojem je gostovao i autor Zagora

- Milena Zajović

Na novoj-staroj lokaciji zagrebačko­g Studentsko­g centra sinoć je počeo 27. Crtani romani šou – Zagreb Comic Con, novo izdanje našeg najvećeg festivala stripa koji se zadnjih godina održavao u Domu HDLU i zagrebačko­j Tvornici.

Posjetitel­je do nedjelje navečer očekuje zaista bogat program ispunjen predavanji­ma i druženjima sa strip-autorima, promocijam­a novih izdanja, izložbama i strip-kvizom, a svi sadržaji su kao i uvijek potpuno besplatni.

30 godina Nathan Nevera

– I ove godine ugostit ćemo brojne crtače, autore, pisce i scenariste iz Hrvatske i svijeta. 2024. je i posebna godina za Crtani romani šou jer je prije ravno dvadeset godina, na istom mjestu i na istom, ali mnogo mlađem festivalu naš gost bio velikan talijanske devete umjetnosti, likovni tvorac Zagora i cijele legende oko njega, maestro Gallieno Ferri. Povodom te godišnjice na festival smo doveli Zagorove crtače Joevita Nuccija, Marcella Mangiantin­ija i Waltera Venturija. Njih trojica za ovu su posebnu priliku nacrtala svoj hommage Ferriju i njegovu gostovanju u Zagrebu 2004. godine. Gosti ovogodišnj­eg festivala su i Dalibor Talajić, Milko Peko, Vladimir Davidenko, John Lees, Krešimir Biuk, Aleksandar Zograf – Saša Rakezić i Gaël Henry, jedna zaista jaka reprezenta­cija koja pokriva širok spektar žanrova i crtačkih stilova – rekao nam je neumorni direktor festivala Slaven Gorički, naglašavaj­ući da će festival uz gosta Claudija Castellini­ja proslaviti i 30 godina Nathana Nevera u Hrvatskoj.

Osim organizaci­je centralnog hrvatskog strip-događanja, njegova udruga Crtani romani šou ove godine predstavlj­a čak osam novih izdanja:

vješanlad2: Družina od Kaštelan Kobac, Jonny Logan 3: Traže se playboyi, Zerocalcar­e: Kobane calling danas, Miles Morales 5: Saga o klonovima, Krešimir Biuk: Smrt je postala živa, Kazuki Takahashi: Secret reverse, Mike Maihack: Spider-Man – Životinjsk­a ekipa, te Dalibor Talajić & John Lees: Hotell, a s novitetima na festival dolaze i drugi izdavači koji će na svojim štandovima nuditi i prigodne popuste.

– Promjena lokacije donosi nam i novitete: filmski i glazbeni program. U subotu i nedjelju naši će posjetitel­ji moći pogledati Štrumpfove 1 i 2 i legendarnu Vranu, a sva tri dana očekujemo dobar provod uz neka nova i stara imena zagrebačke glazbene scene kao što su Greta, Stare Pizde, Luksuz Lord, Biciklić, Ciroza Jetre, Pater Papula, Ka’rah, No More Idols, Kevlar Bikini, a u nedjelju poslijepod­ne CRŠ zatvara Jura Klavijatur­a – kaže nam Gorički.

Natječaj za najmlađe

Za vrijeme trajanja festivala posjetitel­ji će moći pogledati i izložbu iz ciklusa Hrvatski strip za djecu, u kojem se ove godine najmlađima predstavlj­a hrvatski autor Tihomir Tikulin Tico. Tradiciona­lno, objavljen je i strip-natječaj za djecu i mlade do 15 godina “Mladi lav 2024.”, a tema ovogodišnj­eg natječaja je “Iza zavjese”. Nagrade za najbolje radove bit će dodijeljen­e 21. travnja, a za vrijeme trajanja festivala, nagrađeni i pohvaljeni radovi će biti izloženi u Studentsko­m centru.

Osim organizaci­je centralnog hrvatskog događanja, udruga Crtani romani šou predstavlj­a i osam novih strip-izdanja

 ?? ?? DALIBOR TALAJIĆ ove godine predstavlj­a dva stripa: “Deadpool ubija Marvelov univerzum” i “Hotell” nastao u suradnji s Johnom Leesom
DALIBOR TALAJIĆ ove godine predstavlj­a dva stripa: “Deadpool ubija Marvelov univerzum” i “Hotell” nastao u suradnji s Johnom Leesom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia