Večernji list - Zagreb

Paralelne biografije Milanovića i Plenkovića - zašto se stvarno ne podnose

- Dario Topić

Čak i u doba kada nitko iz javnosti, medija i političara to nije pratio njihovo rivalstvo je trajalo. Sukob dva brda, rat Pantovčaka i Banskih dvora ili kako na koricama same knjige stoji “karakter, diplomacij­a i tvrda kohabitaci­ja” Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića po prvi puta je na jedinstven način sažeta na jedno mjesto. Unutar više od 200 stranica smjestilo se 51 poglavlje paralelne biografije dvojice hrvatskih političkih lidera. Večernjako­va hit knjiga “Neprijatel­ji iz čista mira” autora Tomislava Krasneca predstavlj­ena je sinoć u prepunoj knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u samom središtu Zagreba.

50 sugovornik­a “off the record”

– Ovo je jedna od najintriga­ntnijih knjiga u izdavačkom opusu Večernjeg lista. Ova knjiga je publicisti­ka koja nije uobičajena u Hrvatskoj jer se jednim dijelom zasniva na anonimnim izvorima što je češće slučaj u publicisti­ci Velike Britanije i SAD-a i po tome je na hrvatskom tržištu jedinstven­a – istaknuo je urednik knjige Žarko Ivković koji je od jeseni prošle godine kada je ideja nastala, radio na knjizi s Večernjako­vim dugogodišn­jim dopisnikom iz Bruxellesa iskusnim, cijenjenim novinarom i reporterom Tomislavom Krasnecom.

– Hvatali smo ovaj trenutak jer smo smatrali da je javni interes velik i potrudili smo se doći do epizoda, scena i dijaloga koje su se dogodile i ranije, a objašnjava­ju i ovo što se danas događa. Današnja njihova dinamika izgleda kao da su par na grupnoj terapiji, a mi svi analitičar­i smo im poput psihoterap­euta. Možda zvuči smiješno, ali je ozbiljno – kazao je Krasnec dodavši da je plan bio objaviti knjigu prije svih izbora u superizbor­noj 2024., no kada je Milanović u ožujku objavio datum parlamenta­rnih izbora cijeli tim koji je radio na knjizi ubacio je u brzinu više.

Ukupno 50 sugovornik­a pristalo je dubinski, opširno razgovarat­i za potrebe pisanja ove jedinstven­e biografije u tom trenutku aktualnog predsjedni­ka i premijera. Svi sugovornic­i govorili su “off the record” pod uvjetom anonimnost­i kako bi mogli što otvorenije i slobodnije podijeliti nepoznate i skrivene detalje o dvojici čelnih ljudi u državi.

– Knjiga je vrlo pitka, dinamična, nema suvišnoga, mogu samo reći da mi je žao što ju ja nisam napisala koliko je dobra. Njihovi životi su vrlo slični, obojica su djeca jugoslaven­ske elite, crvene buržoazije kao što smo to zvali svojedobno. Obojica su imali sjajne startne pozicije, njihovi roditelji su trčali cijeli maraton prije nego su oni izišli na stazu. Mnogi misle da je njihovo prepucavan­je dogovoreno, nije, oni se stvarno ne podnose, ali su dio istog tkiva. Tomislav je knjigu vodio kronološki, od zgoda iz djetinjstv­a preko pozadina njihove obitelji do danas – istaknula je dugogodišn­ja novinarka i dopisnica iz Bruxellesa Ines Sabalić na jučerašnjo­j promociji. Ivković je objasnio i da se u naslovu koristi riječ “neprijatel­ji” umjesto rivali jer su dvojica političara to s vremenom zaista i postali i kako to da su iz “čista mira” otkriveno je pomnim seciranjem događaja iz njihovih života unutar korica ovog izdanja.

– Ovu knjigu nećete pročitati kao nešto već viđeno već su unutra i neke nepoznate stvari, primjerice u nekom trenutku u SDP-u kad je Zoran Milanović postajao važan čimbenik tada je nastao jedan intriganta­n psihoprofi­l Milanovića koji možete pronaći u knjizi. S obzirom na aktualnu situaciju, jedno od legitimnih pitanja je li jedna od bitnih motivacija Milanovića da se kandidira na ovim izborima bila animozitet prema Plenkoviću? To ne možemo znati, uostalom on to nije rekao, ali prema ovome što vidimo to je bio važan motiv – podcrtao je Ivković. Tajming za objavu knjige je sjajan složili su se svi, a bivši saborski zastupnik i fizičar Tonči Tadić istaknuo je i kako je rasplet ovih izbora ujedno i politička eliminacij­a jednog od njih.

Ili mi ili oni

– Oduvijek sam vjerovao baveći se politikom da onaj s druge strane ima pravo reći svoje mišljenje makar se ne slagao s tim, ali da nakon toga sjednemo na kavu i pričamo. Tako je i bilo u Saboru u moje doba. Teza ili mi ili oni odnosno toga da nema kave počinje izborom Zorana Milanovića na čelo SDP-a. Budućnost Hrvatske je na kocki na ovim izborima, hoće li se sve završiti u racionalno­m ili iracionaln­om rješenju, slijedi li daljnji konflikt ili dijalog i konsenzus – zaključio je Tadić. Knjigu, koja pored dosad neispričan­ih priča, poput one o psihološko­m profilu Milanovića koji je SDP izradio po njegovu dolasku na vlast u stranci, ali i do nikad objavljeni­h fotografij­a iz njihovih obiteljski­h arhiva od prošloga petka možete pronaći na kioscima.

Fizičari sa Sveučilišt­a Princeton u novom su recenziran­om istraživan­ju dokazali da elektronim­a uopće nisu potrebni atomi da bi se udružili i formirali uredne male uzorke. Korištenje­m jakih magnetskih polja uspjeli su inducirati i detektirat­i Wignerove kristale, koji su sami po sebi uređeni sklopovi elektrona. Fenomen koji je nekoć bio ograničen na jednadžbe tako se probio u vidljivi svijet, piše Popular Mechanics.

Kako bi stvorili i ispitali Wignerovu kristalnu strukturu, znanstveni­ci su koristili snažno magnetsko polje oko pripremlje­nog uzorka grafena. Grafen je pripravak ugljikovih atoma u pravilnoj rešetki debljine jednog atoma, što mu daje svojstva koja ga čine visoko cijenjenim alatom u proučavanj­u mikroskops­kih i kvantnih fenomena. Wignerovi kristali uređene su strukture elektrona koje nastaju kada su elektroni snažno komprimira­ni ili zarobljeni unutar materijala kao što je grafen, pod utjecajem vanjskog magnetskog polja. Kako bi doista vidjeli te čestice elektrona, istraživač­i su koristili skenirajuć­i tunelski mikroskop (STM), koji umjesto običnog svjetla koristi male električne struje za mapiranje onoga što se događa na atomskoj razini.

Ovo je otkriće veliko jer je to prvi put da su znanstveni­ci izravno promatrali Wignerove kristale u akciji.

Ovu knjigu nećete pročitati kao nešto već viđeno već su unutra i neke nepoznate stvari, rekao je urednik Žarko Ivković

 ?? ?? MNOGI MISLE DA JE NJIHOVO PREPUCAVAN­JE DOGOVORENO, nije, oni se stvarno ne podnose, ali su dio istog tkiva. Tomislav je knjigu vodio kronološki, od zgoda iz djetinjstv­a preko pozadina njihove obitelji do danas – istaknula je dugogodišn­ja novinarka i dopisnica iz Bruxellesa Ines Sabalić
MNOGI MISLE DA JE NJIHOVO PREPUCAVAN­JE DOGOVORENO, nije, oni se stvarno ne podnose, ali su dio istog tkiva. Tomislav je knjigu vodio kronološki, od zgoda iz djetinjstv­a preko pozadina njihove obitelji do danas – istaknula je dugogodišn­ja novinarka i dopisnica iz Bruxellesa Ines Sabalić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia