Večernji list - Zagreb

Alarmantno: djeca sve izloženija nasilju

Lani je u Hrvatskoj 21 dijete izgubilo život u prometu, sedmero djece počinilo je samoubojst­vo, sedmero je ubijeno, a zlostavlja­nje djece svake vrste i dalje raste

- Piše Lana Kovačević

Nismo napredoval­i, štoviše krećemo se unatrag. I tome su, nažalost, izloženi najmlađi među nama – nasilje nad djecom, sigurnost djece u prometu te zaštita djece kao i značajan porast broja pritužbi na sustav odgoja i obrazovanj­a te osobito na sustav pravosuđa u samo godinu dana razmaka – od 2022. do 2023. godine – u značajnom su negativnom porastu, ako je suditi po nedavno objavljeno­m izvještaju pravobrani­teljice za djecu Helence Pirnat Dragičević za tu godinu.

Naime, lani je u Hrvatskoj 21 dijete izgubilo život u prometu, sedmero je počinilo samoubojst­vo, a sedmero djece je ubijeno. Brojke su poražavaju­će i zbog činjenice da je na adresu Ureda pravobrani­teljice pristiglo 13 posto više prijava o pojedinačn­im povredama prava djece nego u prethodnoj godini, ukupno 2183 prijave, od čega se najveći porast evidentira u području pravosudno-zaštitnih prava (41,17%), obrazovnih prava (24,47%) te osobnih prava (14,46%). U potonjem najveći broj povreda odnosio se na pravo na život s roditeljim­a i roditeljsk­u skrb, kao i zaštitu od nasilja i zanemariva­nja.

Uodnosu na prošlu godinu, na sramotu cijelog društva, povećan je i broj kaznenih djela na štetu djece, i to vrtoglava 22,4 posto – pa su lani nad djecom počinjena 434 kaznena djela protiv života i tijela, a čak sedmero djece smrtno je stradalo uslijed nasilja. Alarm u društvu trebao bi pregorjeti i zbog 745 kaznenih djela spolnog zlostavlja­nja i iskorištav­anja djeteta. Među ostalim, MUP bilježi i porast nasilja nad djecom u obitelji, a najčešći oblik bilo je psihičko nasilje, kojemu je bilo izloženo 1148 djece. Počinjena su i 7372 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, pri čemu su česte prijave različitih oblika nasilja prilikom razvoda braka. Lani je bilo i 80 posto više prijava zbog nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama, a najveći porast bilježi se za vršnjačko nasilje – u svim mogućim oblicima, od fizičkog, verbalnog do spolnog uznemirava­nja i online nasilja. Samo u području odgoja i obrazovanj­a zaprimljen­e su 524 prijave kojima je obuhvaćeno 432 djece i 123 grupe (odgojno-obrazovnih skupina, razreda ili ustanova). Prema razinama obrazovanj­a, kao i prethodnih godina najveći broj prijava zaprimljen je za osnovno obrazovanj­e, zatim područje predškolsk­og odgoja i obrazovanj­a, a najmanje za srednjoško­lsko obrazovanj­e.

“Zapažamo neujednače­na, a ponekad i nedostatna postupanja škola u reakciji na nasilno ponašanje djece, ali i u preventivn­im aktivnosti­ma. Česte su pritužbe roditelja zbog izostanka vidljivih rezultata i nastavka nasilnog ponašanja pojedinog djeteta i nakon poduzetih mjera. Zaprimili smo i više prijava za nasilje djelatnika odgojno-obrazovnih institucij­a. Uočava se povećanje svjesnosti školskih uprava o neprihvatl­jivosti i kažnjivost­i nasilnog ponašanja djelatnika te svjesnost o potrebi da se takve osobe udalje od rada s djecom. Osim u obitelji i školi, djeca trpe vršnjačko nasilje, ali i nasilje odraslih osoba u domovima, sportskim udrugama, javnom prijevozu, trgovini, na ulici i u susjedstvu. Prijavitel­ji nam se u takvim slučajevim­a najčešće obraćaju zbog nezadovolj­stva (ne) djelovanje­m organizaci­ja i institucij­a te zbog preblagih sankcija, posebice za odrasle osobe koje su bile nasilne prema djeci”, iznosi u svome izvješću pravobrani­teljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Kaže da je i među ostalim lani zaprimila 120 obavijesti u vezi s pravom djeteta na zaštitu od spolnog iskorištav­anja i zloporabe, najviše od odgojno-obrazovnih ustanova vezano za primjenu Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja. Kako navodi, zabrinjava velik broj prijava seksualnog nasilja u obrazovnim institucij­ama, posebno prijave o seksualnom uznemirava­nju učenika od strane nastavnika.

“Slučajevi seksualnog uznemirava­nja nerijetko prolaze bez kaznenog progona, što omogućuje zlostavlja­ču da i dalje obavlja posao u kojem dolazi u kontakt s djecom i nastavi sa svojim ugrožavaju­ćim ponašanjem. Smatramo da bi zaštiti djece pridonio sustav licenciran­ja nastavnika kako bi se osiguralo da odgojno-obrazovni rad provode isključivo osobe visokih moralnih i stručnih kvaliteta. Reakcije pravosuđa na prijavu seksualnih delikata prema djeci često nisu odgovaraju­će pa svjedočimo dugotrajni­m postupcima, blagim kaznama za počinitelj­e te neizricanj­u sigurnosni­h mjera, čime se djecu obeshrabru­je na prijavljiv­anje, a počinitelj­e ohrabruje na činjenje novih delikata. Posebno zabrinjava i smatramo ozbiljnim propustom to što seksualni predatori nakon izdržane zatvorske kazne nisu pod nadzorom nadležnih tijela”, poručuje pravobrani­teljica, iz čijeg su ureda ponovno poslane brojne preporuke svima u društvu koji mogu i trebaju reagirati kako bi se promijenio negativni trend koji proživljav­aju najmlađi.

Ipak, u moru negativnos­ti i porasta nasilja među djecom kao i porasta ponašajnih ovisnosti poput pretjerano­g provođenja vremena u online okruženju, praćenja društvenih mreža, online kupnje, igranja kompjutors­kih igara, patološkog kockanja i online klađenja, koji postaju sve veći izazov u životu djece i njihovih obitelji, pravobrani­teljica za proteklu godinu ističe i nekoliko pozitivnih iskoraka. Tako ističe smanjenu stopu rizika od siromaštva, gradnju i uređenje dječjih vrtića diljem zemlje, usvajanje poboljšani­h propisa u području zaštite prava i dobrobiti djece, povećanja doplatka za djecu, povratak djece u obnovljene škole oštećene potresima i osigurane obroke za svako dijete u školi. Pozitivno je, kaže, i što provedena istraživan­ja pokazuju da djeca ipak znaju više o svojim pravima u odnosu na prijašnje godine, a pozitivan je i novi prijedlog Protokola o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima, uvođenje Barnahus modela (Dječja kuća) za podršku svoj djeci koja su bila žrtve seksualnog nasilja te pooštravan­je sankcija za seksualne delikte.

“Uz pozitivne pomake, na žalost, ponavljamo velik broj naših zabrinutos­ti i prijedloga iz prethodnih izvješća, poput onoga da se napokon regulira rad igraonica za djecu. Ta usluga praktički je izvan radara i djelokruga upravnih tijela, a koriste ju tisuće roditelja i djece godišnje. Ponavljamo nužnost promjena koje će dovesti do učinkoviti­je zaštite djece i njihovih prava u sustavima socijalne skrbi, zdravstva, pravosuđa te obrazovanj­a. Tijekom 2023. sudjeloval­i smo u postupku donošenja ili izmjene 28 propisa, uključujuć­i i tri strateška dokumenta. Pojedinim propisima predložili smo ukupno 153 konkretne promjene u vezi sa zaštitom djece, dajući mišljenje na predložene nacrte propisa, ali i inicirajuć­i donošenje novih ili izmjena postojećih. Na žalost, tek ih je 13 prihvaćeno, od čega šest djelomično”, kaže pravobrani­teljica Pirnat Dragičević ne skrivajući nezadovolj­stvo.

Samo lani nadležnim je tijelima uputila 71 opću preporuku, upozorenje ili priopćenje u cilju unapređenj­a zaštite prava sve djece ili pojedinih skupina djece.

“Većina preporuka je prihvaćena – njih 64 posto, dok za četvrtinu preporuka nismo dobili nikakvu povratnu informacij­u, na što nadležna tijela obvezuju propisi, a 11 posto naših preporuka nije prihvaćeno. Više od trećine naših preporuka, točnije 37%, odnosilo se na obrazovanj­e”, kaže nadalje.

Sobzirom na takvu statistiku, postavlja se pitanje: čemu preporuke koje sastavljaj­u brojni stručnjaci ako nadležni za njihovo provođenje nisu u stanju čuti da je voda došla do grla i da hitno trebamo konkretne mjere za unapređenj­e zaštite djece i mladih.

“Prema posljednjo­j procjeni stanovništ­va iz 2022. godine, udio djece u Hrvatskoj tek je 17,3 posto. Taj se udio smanjuje iz godine u godinu, što se odražava na odgoj i obrazovanj­e, socijalnu skrb i zdravstvo – tri ključna sustava kojima je zadaća brinuti se o dobrobiti djece. Kao o kapi vode na dlanu, tako bismo se trebali brinuti o svakom djetetu, bez obzira na njegovo podrijetlo, mogućnosti ili mjesto rođenja. No, to na žalost nije tako, osobito za djecu koja žive u otežavajuć­im životnim okolnostim­a. Ured pravobrani­telja za djecu je u posljednja dva desetljeća postupao po 26.235 pojedinačn­ih pritužbi, izdali smo 985 preporuka, prijedloga ili upozorenja za poticanje sustavnih promjena, a za 525 zakona i drugih propisa smo dali svoje prijedloge za unaprjeđen­je. I u Izvješću za 2023. ponavljamo preporuke i ocjenu stanja iz prethodnih perioda. To je odraz postojanja i daljnje prisutnost­i nagomilani­h problema čiju cijenu plaćaju naša djeca. Stoga pozivam sve donositelj­e odluka da pročitaju ovo Izvješće, osobito poruke djece te usmjere svoje napore u hitno rješavanje problema budući da djeca brzo rastu i nemaju vremena čekati”, poručila

djecu.• je pravobrani­teljica za

 ?? ?? Nema ništa tužnije nego kad se djeca moraju opraštati od svojih malih prijatelja
Nema ništa tužnije nego kad se djeca moraju opraštati od svojih malih prijatelja
 ?? ?? Udio djece u Hrvatskoj samo je 17,3 posto, trebali bismo ih čuvati kao kap vode na dlanu, poručuje njihova pravobrani­teljica Helenca Pirnat Dragičević
Udio djece u Hrvatskoj samo je 17,3 posto, trebali bismo ih čuvati kao kap vode na dlanu, poručuje njihova pravobrani­teljica Helenca Pirnat Dragičević
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia