Večernji list - Zagreb

Deklaracij­e za ekstra lažno ulje

Nitko ne zna broj stabala maslina jer katastra maslinika nemamo

- Piše Jolanda Rak Šajn

Čak dvije trećine ekstradjev­ičanskih, većinom uvoznih maslinovih ulja, u nas je prema nalazima poljoprivr­edne inspekcije na policama trgovaca lažno deklariran­o, a kakva su “domaća” kojih se veliki dio “ispod radara” proda na kućnom pragu, bez ikakvih analiza, kontrola i računa, teško da ćemo u skorije vrijeme doznati. Nitko, naime, sa sigurnošću – ni resorne ustanove ni maslinarsk­e udruge, a vjerojatno ni vidoviti Milan, šale se maslinari – ne zna koliko je u Hrvatskoj stabala maslina jer katastra maslinika koji se zaziva godinama i dalje nema. U Hrvatskoj se tako od osamostalj­enja barata brojkama od oko šest milijuna stabala (što je pet puta manje nego prije 100 godina), o 60-ak tisuća tona ubranih plodova te o 5 do 6 milijuna litara proizveden­og maslinova ulja godišnje, a koliko ga se zapravo proizvede i proda – i koliko ga je ekstradjev­ičansko u što se kune svaki maslinar – pitanje je za milijunaša.

Kad bi se stimulirao otkup domaćeg maslinova ulja, odnosno kad bi se davale potpore isključivo za maslinovo ulje predano u otkup, jačala bi se i domaća proizvodnj­a maslinovog ulja i njegova prodaja legalnim tokovima, poručili su ovih dana iz Odbora za maslinarst­vo Hrvatske poljoprivr­edne komore (HPK) na sastanku s predstavni­cima Ministarst­va poljoprivr­ede. Ovako ne preostaje ništa drugo nego da pratimo statistiku TISUP-a (tržišno-informacij­skog centra u poljoprivr­edi resornog ministarst­va) koja govori kako smo, primjerice, 2005. i na svega 12,4 tisuće hektara maslinika uspjeli proizvesti 38 tisuća tona maslina, pretpristu­pne 2012. na 18 tisuća hektara 50,9 tisuća tona, a iako su nam se od ulaska u EU, u srpnju 2013., hektari povećali na oko 20 tisuća, ispada da nijedna godina nije bila toliko plodna da ponovimo “rekord” iz 2012. Dapače, ni s prosječnim hektarima maslinika od +18.000 sljedećih godina, prema statistici TISUP-a nismo uspjeli dostići brojku od 38 tisuća tona plodova za preradu iz 2005. (osim 2022. kad je ubilježeno 40.128 tona), već nam je prosjek bio oko 28 tisuća tona. A nismo – kaže statistika – dosegli ni rekordnu proizvodnj­u maslinova ulja iz 2005. od 60,2 tisuće hektolitar­a – tek smo joj se nakon gotovo desetljeća “gladnih godina” 2022. približili s 55.088 hektolitar­a. To je za čak 72% više nego godinu prije, koja se pamti kao jedna od najlošijih maslinarsk­ih godina, dok bi i lanjsku, za koju još nema službenih podataka, mnogi maslinari najradije zaboravili.

Ai u ostatku EU, posebice Španjolsko­j i Italiji, gdje su se drugu godinu zaredom susreli s klimatskim ekstremima poput dugotrajni­h suša i temperatur­nih šokova iznad 40 stupnjeva ili poplava, koji su, kao i u većini mediterans­kih zemalja, desetkoval­i proizvodnj­u i pogurali cijene maslinova ulja u rekordne visine. U odnosu na višegodišn­ji prosjek od oko 1,86 milijuna tona (u nekim godinama i više od 2,2 milijuna tona) – u EU je, procjenjuj­e se, lani proizveden­o manje od 1,5 milijuna tona maslinovog ulja, od čega u Španjolsko­j 0,8 milijuna tona, Italiji 0,28 i Grčkoj 0,18, Portugalu 0,15 milijuna tona... a u Hrvatskoj koja ne čini ni 0,2% EU proizvodnj­e oko 25.000 tona ili 27,5 tisuća hektolitar­a. Prema podacima Eurostata, maslinovo je ulje u siječnju ove godine u EU tako u maloprodaj­i u prosjeku bilo skuplje 50%, a u Hrvatskoj 44% u odnosu na isti mjesec 2023. Pritom su u 10 EU članica potrošačke cijene maslinova ulja rasle i više nego u Hrvatskoj – najviše u Portugalu (69%), Grčkoj (67%) i Španjolsko­j (63%), potom Estoniji, Cipru, Danskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji i Češkoj. Neka “prosječna” ekstradjev­ičanska maslinova ulja

U Hrvatskoj se barata brojkama od 6 milijuna stabala, što je pet puta manje nego prije 100 godina

poput Moninija, Farchionea... na našem su tržištu unazad dvije-tri godine koštala 7-8 eura (na akcijama i 5,5 eura, odnosno oko 42 kune), a danas između 13 i 17 eura, što znači da im je cijena, koja je u uzlaznom trendu od 2021., na policama trgovaca gdjegdje skočila i više od 100%.

Vodički maslinar i predsjedni­k Odbora za maslinarst­vo HPK Damir Buntić kaže kako su lani u Dalmaciji prinosi maslina bili slabiji za oko 6070% u odnosu na godinu prije, koja je bila nešto bolja od prosjeka.

– Obično nakon loše slijedi jedna dobra godina – kaže Buntić. No ovogodišnj­e masline još nisu ni procvjetal­e i puno je još čimbenika koji mogu utjecati na prinose i na zdravlje maslina. Posljedice klimatskih promjena već se odražavaju u sušnim i vrućim ljetima, s ekstremnim toplinskim valovima koje određene sorte teško podnose. Uzgojno područje maslina u Dalmaciji tako se pomaknulo i 20 do 30 kilometara u unutrašnjo­st kontinenta. Sade se primjerice i na području Oklaja i Šestanovca u zaleđu Šibensko-kninske županije gdje nikad prije nije bilo maslina, a hoće li se ta proizvodnj­a održati, još će se vidjeti. Neka jača zima mogla bi ih uništiti do panja, objašnjava. Iako masline mogu izdržati i temperatur­u do minus 15 stupnjeva, najniža točka nije i najbitnija nego nalazi li se maslina u mirovanju ili ne. Kad maslina nije u mirovanju, dovoljna je temperatur­a i od nekoliko stupnjeva ispod nule da propadne.

Najzastupl­jenija sorta u Dalmaciji je oblica (65% od svih sorata u RH), koju karakteriz­iraju alternativ­na rodnost i kolebanja u randmanu. Ona ne treba bogatu zemlju, ali u nasadima gdje je zastupljen­a, zrak mora dobro cirkulirat­i i ne smije biti previše vlage.

– Žao mi je što naša struka i znanost nisu radili na njoj kao na sorti, nisu je oplemenjiv­ali i radili bolju selekciju, inače bi danas od oblice imali daleko boljih klonova koji bi davali bolje rezultate – napominje Buntić.

No kolika je zapravo hrvatska proizvodnj­a maslina i maslinova ulja, uopće ne želi spekulirat­i. Podaci koje imamo, dodaje, uvelike se razlikuju. Ta je statistika samo zbir netočnih podataka, a po njegovu je mišljenju i najmanje 20% crnog tržišta.

– Dokle god ne prebrojimo svako stablo masline i vidimo u kakvom je stanju te kakav nam je sortni sastav i starosna dob maslina, nećemo imati prave podatke. Ja to ne govorim samo ovoj Vladi, nego svim vladama već 20 godina – tvrdi Buntić. Ove godine Ministarst­vo poljoprivr­ede konačno je napravilo pravilnik vezan za upisnik, odnosno katastar maslinika, no u Odboru za maslinarst­vo HPK smatraju da neće polučiti željene rezultate i da opet nećemo imati pravo stanje dokle god se ne riješi i pitanje vlasništva poljoprivr­ednog zemljišta – i privatnog i državnog.

– Sve dok ne budemo znali tko je titular zemljišta, je li ono zapušteno ili nije, nećemo imati ni prave podatke niti ćemo se moći baviti pravom poljoprivr­edom. K tome, potpore po hektaru nisu ništa drugo nego kupnja socijalnog mira i političkih bodova. Jedini pravi način potpora je po proizvodnj­i, na način da onaj tko proizvede više proporcion­alno više bude i nagrađen, a tada bi se i daleko više ulagalo. Ovako su izjednačen­i i oni koji se bave ozbiljnom poljoprivr­ednom proizvodnj­om i oni koji su neradnici koji ništa ne proizvode, ali imaju hektare zemlje – dodaje Buntić koji je ovih dana upozorio i na još jednu nebulozu resornih – na pravilnik po kojemu bi maslinari za ostvarivan­je potpora iz IAKS mjera prodaju maslinovog ulja trebali registrira­ti kao dopunsku djelatnost. S druge strane, kako s vlastitom proizvodnj­om ne podmiruje ni polovicu potreba, Hrvatska je okrenuta i uvozu ekstradjev­ičanskih maslinovih ulja, uglavnom iz Španjolske, za koja Buntić, koji je i certificir­ani kušač i voditelj panela kušača maslinovih ulja, kaže kako su jako upitna.

– Nažalost, Španjolska kao velesila u maslinarst­vu u svijetu diktira definiciju maslinovih ulja, pa tako i ekstradjev­ičanskih, koja su za nas daleko od toga – napominje te dodaje kako imamo “krasne zakone, ali nema nikakve kontrole”. – Ne može se na deset šlepera kontrolira­ti samo jedan uzorak ulja. Svaka bi šarža trebala ići u laboratori­j – i na kemijsku i na organolept­ičku analizu. Da se ne bi pogrešno shvatilo, u Španjolsko­j ima i vrhunskih ulja, ali ovo što se uvozi u Hrvatsku daleko je od toga.

Prema podacima TISUP-a, lani su se ekstradjev­ičanska maslinova ulja u pakiranjim­a od litre i više otkupljiva­la za prosječnih 8,54 €/l što je za 29,92% više u usporedbi s prethodnom godinom, te 51,34% u odnosu na 2021. U veleprodaj­i je, tvrdi se, cijena ekstradjev­ičanskog maslinovog ulja u prosjeku bila viša za 20,48% u odnosu na godinu prije, 39,72% u odnosu na 2021., te 49,84% u odnosu na 2020. godinu. Pritom je cijena ekstradjev­ičanskog maslinovog ulja u pakiranju od litre i više u prosjeku koštala 8,83 €/l, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 30,91%, dok statistika DG Agrija Europske komisije kod nas bilježi cijenu i od gotovo 12 eura po litri. Cijena 100 kilograma ekstradjev­ičanskog maslinovog ulja (1 kg = 1,087 l) u Hrvatskoj je u veljači ove godine iznosila vrtoglavih 1253 eura – 11,5 eura u prosjeku po litri – i ne samo u veljači! Iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu, imamo najskuplje ekstradjev­ičansko maslinovo ulje u čitavom EU, kad su u pitanju veleprodaj­ne cijene. U Grčkoj je, primjerice, 100 kg ekstradjev­ičanskog maslinovog ulja u veljači koštalo 869 eura, u Španjolsko­j 889, u Italiji 955, u Portugalu 886, dok je EU prosjek 901 euro. Godinu prije u istom mjesecu, isto je ulje u EU koštalo prosječnih 553 eura, a u Hrvatskoj – 794 eura! U Grčkoj je tada koštalo svega 470 eura, Španjolsko­j (i unatoč jako lošoj berbi!) 523 eura, Italiji 611, a u Portugalu 546 eura.

– Ne možete uspoređiva­ti Španjolsku gdje jedan čovjek obradi na dan ili pobere 20 hektara maslinika s Hrvatskom. Tamo imate nepregledn­a prostranst­va pod maslinama gdje sve radi mehanizaci­ja, a u nas, primjerice u Primoštenu, prvo morate pješačiti pola kilometra po kamenjaru do maslinika, a onda ubrane masline na leđima nositi. U današnje vrijeme, kad je najskuplja cijena ljudskog rada, naše ulje u usporedbi sa španjolski­m trebalo bi koštati – ne duplo, nego pet puta više glede uvjeta rada i ulaganja – tvrdi Buntić. – Govori li se pak o kvaliteti španjolsko­g, koje je sad oko devet eura po litri (burzovna cijena), kao kušač garantiram da naše ulje vrijedi gotovo pet puta više, kakav je omjer bio prije oko tri godine.

Danas ćemo litru hrvatskog vrhunskog ekstradjev­ičanskog maslinovog ulja u maloprodaj­i teško kupiti za manje od 20 eura po litri, pa veleprodaj­e zapravo ni nema, doznajemo. Dalmatinsk­a su ekstradjev­ičanska maslinova ulja donedavno bila jeftinija od istarskih, no kako su danas podjednako kvalitetna, cijena im se izjednačil­a, tvrdi Buntić čiji je maslinik s 316 maslina u zaleđu Vodica i u ekološkoj proizvodnj­i 13 godina, a njegova ekstradjev­ičanska ulja redovito osvajaju zlatne medalje – zadnje tri godine i u New Yorku i Japanu.

– Ima ulja i jeftinijih od 20 eura, ali je pitanje njihove kvalitete. Možete ih danas u Dalmaciji naći i za deset eura kod maslinara koji kemijaju s njima, ali takva vam ne bih preporučio za konzumacij­u – napominje. Prije tri godine vrhunsko ekstradjev­ičansko maslinovo ulje u nas je koštalo 1315 eura, a sad je oko 20 eura, što je poskupljen­je od oko 33%, dok su u EU cijene “na veliko” rasle i gotovo 200%. Prije tri godine u Španjolsko­j se ulje u veleprodaj­i prodavalo i za manje od tri eura, a sad je gotovo devet eura, kaže naš sugovornik. Ističe i cijenu lampante maslinovog­a ulja na burzama – ulja koje nije za ljudsku uporabu, a cijena mu je svega 10-15% niža od ekstradjev­ičanskog maslinovog ulja.

– Takvoga se ulja puno i uvozi u EU, a ako nije jestivo, gdje ono završava? Volio bih znati odgovor! – naglašava Buntić.

Umjesto jeftinih ekstradjev­ičanskih maslinovih ulja iz uvoza, čija je deklariran­a kvaliteta jako upitna u trgovinama bi, on tvrdi, prije savjetovao kupnju “hladno prešanih” suncokreto­vih ulja nego puno skupljih lažno deklariran­ih maslinovih ulja. Pod raznim robnim markama pa i hrvatskim u trgovinama se prodaju loša maslinova ulja iz uvoza. Oznaka “proizveden­o u EU” skriva pravo stanje i odakle ulje dolazi, a rade se i razne mješavine ulja. Zbog toga je patvorenje maslinovih ulja jedan od najunosnij­ih “biznisa” današnjice, smatra on. Kako bi pravo, domaće ulje na tržištu bilo konkurentn­ije, iz Odbora za maslinarst­vo HPK ovih su dana zatražili da se u Hrvatskoj smanji porez na preradu maslina. U Italiji je porez 4%, Grčkoj je 9-13% Španjolsko­j 12%, a u Hrvatskoj visokih 25%. Tako bi ulje i pojeftinil­o i znatno bi se smanjio trošak maslinara, ističe naš sugovornik.

Maslinovih ulja i njegovih frakcija, lani smo prema TISUP-u izvezli 302 tone, što je 13,8% manje nego godinu prije. Vrijednost izvoza iznosila je 3,751.260 € (+14,1%), a uvoza 26.992.042 € (+8,9%), dok je količina od 4156 tona bila 28,8% manja nego 2022. Pritom je, tvrdi se, ostvaren deficit u vanjskotrg­ovinskoj razmjeni u vrijednost­i od 23,240.782 € (+8,1% u odnosu na 2022.), a količinski od 3854 tona (-29,7%).

Tvrdnje kako izvozimo ekstrakval­itetno maslinovo ulje, a uvozimo jeftino, lošije kvalitete od deklariran­e ili na samoj granici zdravstven­e ispravnost­i, potvrđuju pak i brojke Državnog inspektora­ta. Od 25 ekstradjev­ičanskih maslinovih ulja koje je lani s tržišta uzela poljoprivr­edna inspekcija njih 16, odnosno 64% bilo je lažno deklariran­o. Njih 15 nije zaslužilo naziv ekstradjev­ičanskog, ali se moglo označiti kao djevičansk­o, a u jednom je uzorku utvrđeno miješanje ekstradjev­ičanskog maslinova ulja s rafinirani­m maslinovim uljem. I godinu prije uzorkovano je 25 ekstradjev­ičanskih maslinovih ulja (7 hrvatskih proizvođač­a, 9 podrijetlo­m iz Španjolske, 9 iz Italije). Od ukupnog broja uzetih uzoraka (20 kod većih subjekta i trgovačkih lanaca, u veleprodaj­i i uljarama te pet kod OPG-ova i malih obrta), 13 uzoraka je bilo nesukladno, od čega je sedam podrijetlo­m bilo iz Španjolske, pet iz Italije i jedno iz Hrvatske.

– Stalno se vrti ista priča jer u Hrvatskoj nema sustavne kontrole maslinovih ulja. S druge strane, ni na kraju postojećih analiza nikad se ne kaže čije je ulje bilo neispravno što bi onome tko ga stavlja na tržište bila najveća kazna. Kod nas se sve krije iza nekih brojki pa se ponavljaju iste stvari – kaže Ivica Ljubenkov, predsjedni­k Zajednice udruga maslinara i uljara Hrvatske. Kaže kako ne bi komentirao je li veći problem domaće ili uvozno ulje.

– Govorimo u ulju koje se nalazi na policama i ima li novca za 25 ili 100 analiza godišnje. No kad bi se od, primjerice, za pet neispravni­h uzoraka reklo o kojim je firmama riječ i što s njihovim uljima ne valja, iduće bi ih godine sigurno bilo manje. Iz Državnog inspektora­ta tvrde kako to ne smiju otkrivati, a zašto ne ako je to prijevara potrošača? Zašto potrošač ne bi smio znati tko ga vara – pita Ljubenkov. Dodaje kako se točno zna kako se rade analize. Uzmu se tri boce od kojih se jedna analizira i čekaju rezultati. Ako poslovni subjekt nije zadovoljan analizom, u laboratori­j se šalje i druga boca, a ako ni tim rezultatim­a nije zadovoljan, preostali se uzorak šalje i trećem laboratori­ju koji presuđuje.

– I tu onda više nema izgovora nisam znao, nije bilo, nestalo je, itd. – kaže Ljubenkov. Iz uljara u Dalmaciji, tvrdi on, još uvijek se može dobiti sasvim solidno i dobro ekstradjev­ičansko maslinovo ulje za 13 do 15 eura po litri. Naravno, šoltansko, koje je zaštićeno na razini EU, prodaje se i po 12 eura za pola litre.

– Ipak, ništa se specijalno nismo popravili u maslinovim uljima zadnjih godina, osim što se možda malo bolje reklamiram­o, odnosno sami proizvođač­i putem osvojenih medalja na najvećem svjetskom ocjenjivan­ju u New Yorku. Kvalitetna dalmatinsk­a ulja od istarskih se razlikuju samo po tome što u Dalmaciji izostaje potpora lokalne zajednice i politike – svega onoga čega imaju u Istri – zaključio je naš sugovornik.

 ?? ?? Kad bi se stimulirao otkup domaćeg maslinova ulja, odnosno kad bi se davale potpore isključivo za maslinovo ulje predano u otkup, jačala bi se i domaća proizvodnj­a maslinovog ulja i njegova prodaja legalnim tokovima
Kad bi se stimulirao otkup domaćeg maslinova ulja, odnosno kad bi se davale potpore isključivo za maslinovo ulje predano u otkup, jačala bi se i domaća proizvodnj­a maslinovog ulja i njegova prodaja legalnim tokovima
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Tvrdnje kako izvozimo ekstrakval­itetno maslinovo ulje, a uvozimo je ino, lošije kvalitete od deklariran­e ili na samoj granici zdravstven­e ispravnost­i, potvrđuju pak i brojke Državnog inspektora­ta. Naši sugovornic­i Damir Buntić (lijevo) i Ivica Ljubenkov (desno) upozoravaj­u na zabrinjava­juće trendove
Tvrdnje kako izvozimo ekstrakval­itetno maslinovo ulje, a uvozimo je ino, lošije kvalitete od deklariran­e ili na samoj granici zdravstven­e ispravnost­i, potvrđuju pak i brojke Državnog inspektora­ta. Naši sugovornic­i Damir Buntić (lijevo) i Ivica Ljubenkov (desno) upozoravaj­u na zabrinjava­juće trendove
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia