Večernji list - Zagreb

Ilčić: Guraju agende u kojima su žene samo tijelo

- Ivica Beti

Za prvu Direktivu Europske unije protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u Europskom parlamentu glasalo je 522 zastupnika, među kojima i zastupnici HDZ-a i SDP-a. Samo je 27 bilo protiv, a među 72 suzdržana našli su se hrvatski europarlam­entarci Ladislav Ilčić, Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić. U nekim je medijima objavljeno da je Ilčić bio u najmalobro­jnijoj skupini zastupnika koji su glasali protiv Direktive, no on to opovrgava. U glasanju sam bio suzdržan, kaže. Kao odgovor poslao nam je snimku izjave koju je dao N1 televiziji, u kojoj je rekao da je Direktiva, isto kao i Istanbulsk­a konvencija, temeljno pogrešan pristup borbi protiv nasilja nad ženama.

Cjelovitos­t ljudske osobe

– Moramo raditi na poštovanju cjelovitos­ti ljudske osobe. Žene nisu samo tijelo nego su i emocije, stavovi i duhovni i društveni aspekt osobe. Ta cjelovitos­t nedostaje u ovom izvješću. I dalje se guraju agende kojima se žene doživljava samo kao tijelo, i to jednostavn­o ne može, kao ni Istanbulsk­a konvencija, dugoročno donijeti rezultate. Ja sam za puno cjelovitij­i pristup. Bio sam suzdržan jer u Direktivi ima i dobrih stvari kao što je osuda silovanja i prisilnih spolnih odnosa – rekao je Ilčić. Žene, dodao je, zaslužuju puno veću zaštitu.

– Nama nikakvo nasilje ne dolazi u obzir, poštujemo žene u punini onoga što one jesu – izjavio je Ilčić. Za komentar njihove suzdržanos­ti zamolili smo i Sinčića i Kolakušića, no nisu se javili. Ženska mreža Hrvatske ističe da Direktiva označava ključan korak u zaštiti žena i djevojčica od rodno utemeljeno­g nasilja u svim sferama života, uključujuć­i i internet.

– U svjetlu nadolazeći­h izbora za Europski parlament naglašavam­o da zastupnici Kolakušić, Sinčić i Ilčić nisu dali podršku zaštiti žena i djevojčica od nasilja na razini Europske unije – navodi Ženska mreže Hrvatske. Sve države članice EU u roku od tri godine moraju uskladiti svoje zakonodavs­tvo s Direktivom čiji je cilj, uz ostalo, kriminaliz­acija određenih oblika nasilja koji nerazmjern­o pogađaju žene i nisu dovoljno uzeti u obzir na nacionalno­j razini, poput kriminaliz­acije silovanja na temelju nedostatka pristanka, sakaćenja ženskih spolnih organa i određenih oblivodeći ka nasilja na internetu kao što je, na primjer, sve učestaliji cyberflash­ing, slanje opscenih slika i poruka. Utvrđen je i dulji opis otegotnih okolnosti za kaznena djela za koja su predviđene strože kazne koji uključuje i namjeru kažnjavanj­a žrtava na temelju njihova roda, seksualne orijentaci­je, boje kože, vjere, socijalnog podrijetla i političkog uvjerenja.

Sveobuhvat­ni zakon

– Ovo je sveobuhvat­an zakon koji će spriječiti nasilje nad ženama, zaštititi žrtve i procesuira­ti počinitelj­e te tako osigurati holistički pristup u borbi protiv ovih strašnih zločina – rekla je suizvjesti­teljica Frances Fitzgerald. EU parlament traži da države članice žrtvama omoguće pristup pravosuđu i pravo na odgovaraju­ću zaštitu.

 ?? ?? U nekim je medijima objavljeno da je Ladislav Ilčić bio u najmalobro­jnijoj skupini zastupnika koji su glasali protiv Direktive, no on to opovrgava
U nekim je medijima objavljeno da je Ladislav Ilčić bio u najmalobro­jnijoj skupini zastupnika koji su glasali protiv Direktive, no on to opovrgava

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia