Večernji list - Zagreb

Plenković: Čestitke pilotima Rafalea

Francuski dužnosnici kažu da takav stupanj profesiona­lnosti još nisu vidjeli, rekao je premijer

-

Premijer Andrej Plenković ocijenio je jučer da je slijetanje prvih šest od 12 višenamjen­skih borbenih aviona Rafale u Veliku Goricu povijesni događaj za sigurnost Hrvatske istaknuvši da će moderni zrakoplovi u sljedećih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo, kopno i more.

– Naša je obrambena sposobnost, a još više sposobnost odvraćanja dignuta na razinu kakvu nikada prije nismo imali – rekao je Plenković na sjednici Vlade, dan nakon što su zrakoplovi stigli u Hrvatsku. Kupnju Rafalea nazvao je jednom od najvažniji­h odluka i projekta koji su realiziran­i te podsjetio da je ta strateška odluka donesena na početku mandata prve njegove Vlade, prije osam godina.

– Ovo je bio vrlo složen i zahtjevan vojni, pravni, financijsk­i i međunarodn­i proces. Uključili smo sve dionike i pazili na financijsk­u dimenziju. Avioni su sami po sebi koštali 999 milijuna eura plus indeksacij­a cijena plus PDV, međutim tranše i isplate išle su tako da nisu utjecale na javni dug – istaknuo je premijer. Zahvalio je ministrima financija Primorcu i Mariću te svoj trojici ministara obrane Krstičević­u, Banožiću i Anušiću, Glavnom stožeru te stručnjaci­ma u okviru Hrvatskog ratnog zrakoplovs­tva.

Posebne čestitke uputio je pilotima, mehaničari­ma i tehničarim­a. Njih stotinjak bilo je gotovo dvije godine na obuci u Francuskoj. Istaknuo je pozitivne komentare visokih francuskih dužnosnika na profesiona­lnost, angažman i entuzijaza­m naših časnika. – Kažu da takav stupanj profesiona­lnosti još nisu vidjeli – rekao je Plenković. Podsjeća na to da je u proteklih osam godina proračun MORH-a povećan za više od sto posto.

– U međuvremen­u smo nabavili dodatne helikopter­e Crne jastrebove, Bradleye koji se sada obnavljaju, nabavljen je i protuzračn­i obrambeni sustav Mistral 3, planiramo ga i nadopuniti novim sustavom zemlja-zrak srednjeg dometa, a obnovit ćemo i našu radarsku pokrivenos­t. Ulaganja ćemo nastaviti i u kopnenoj vojsci i u Hrvatskoj ratnoj mornarici, to je veliki idući projekt – kaže Plenković. (h)

 ?? ?? Naša je obrambena sposobnost, a još više sposobnost odvraćanja dignuta na razinu kakvu nikada prije nismo imali, kaže Plenković
Naša je obrambena sposobnost, a još više sposobnost odvraćanja dignuta na razinu kakvu nikada prije nismo imali, kaže Plenković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia