Večernji list - Zagreb

Kad god pogledam Mamuticu, sjetim se mame koja ju je gradila

- Mia Mitrović

Svaki put kada Marija Postružnik pogleda Mamuticu, a gleda je svaki dan, prisjeti se svoje mame, koja ju je gradila. Kada se govori o čuvenom Bloku 6 u Travnom, ime arhitektic­e Nevenke Postružnik, djevojački Mačela, nerijetko se izostavlja iako je njegov koautor uz nedavno nagrađenog Đuru Mirkovića.

Čižmek: Znala je jezike...

Samu zgradu nije potrebno posebno predstavlj­ati. Gospođica grdosija duga je 240 metara i visoka 60, a izgledom se ne može mjeriti ni s jednom drugom građevinom u zemlji i šire. U njoj stanuje najmanje 5000 ljudi, što je populacija grada veličine Delnica, u 1169 stanova i šest ulaza velike Mamutice te još tri ulaza male, a u podzemlju i prizemlju je 256 garaža te 24 lokala. Trebala se zvati Tratinčica, no zbog veličine koja i danas izaziva strahopošt­ovanje stanovnici Novog Zagreba vrlo su joj brzo nadjenuli ime koje joj puno bolje stoji.

A Marija Postružnik i Mamutica gotovo su pa vršnjakinj­e. Kada je imala pet godina, s obitelji se preselila u Novi Zagreb i djetinjstv­o je provela igrajući se na gradilišti­ma budućih nebodera i zgrada u Travnom i Utrinama.

– Nekoć su kritiziral­i Novi Zagreb, nazivali ga spavaonico­m, i to neopravdan­o. Dijete sam centra, ali u Utrinama sam se preporodil­a. Rasla sam kao i te zgrade. U njih se doseljaval­a gomila klinaca, svi su odrastali vani, u neprekidno­j igri, a na mjestu utrinske tržnice bila je velika udubina gdje smo se sanjkali – prisjeća se Marija.

Sa zgradom u Travnom, uz majku koja ju je gradila, spaja je i suprug. – Moj budući muž Luciano stanovao je upravo u Mamutici u vrijeme studija, kada smo se upoznali, pa sam ondje često boravila – smije se Marija.

O majci pak rado govori svima koji to žele. – Bila je osoba predana poslu. Voljela je arhitektur­u. Pamtim njezin veliki radni stol sa skicama, papire s nacrtima polijeplje­ne posvuda, rapidograf­e... Svima koji bi nam došli u goste, odmah je bilo jasno da u ovoj kući živi arhitektic­a. Linije koje je povlačila meni su izgledale savršeno, ali ona ih je crtala opet pa opet. Pazila je na svaki detalj – kaže. U vrijeme gradnje Mamutice dane je provodila na gradilištu. Njezini su je suradnici, domeće, jako voljeli i sve ih je poštovala, od šefa gradilišta do zidara. – I možda nije stizala sve ono što bi stizala majka domaćica, no osjećala sam njezinu bezuvjetnu ljubav, ništa joj nije bilo teško – ističe Marija.

Nevenka Postružnik Mačela rođena je 7. siječnja 1938. u Zagrebu. Završila je VII. gimnaziju 1956. i oslobođena je pisanog dijela mature zbog odličnih ocjena. Iste godine upisala je arhitektur­u na Arhitekton­sko-građevinsk­o-geodetskom fakultetu, kako se tada zvao. Diplomiral­a je 1962. godine. Još kao studentici pružila joj se mogućnost studentske prakse u Finskoj, u Helsinkiju, gdje je radila u arhitekton­skom birou, a ondje se upoznala s modernim skandinavs­kim pristupima u arhitektur­i. Nakon fakulteta živjela je u Parizu i Tel Avivu, a 1968. zaposlila se u Industrogr­adnji, gdje je ostala do mirovine. Za tu je tvrtku gradila brojne zgrade u Zagrebu, Hrvatskoj, ali i u Iraku, Rusiji... U mirovini su joj najveća radost bili unuci Dario, Franko i Laura, a sudjeloval­a je i u natjecanju “Tko želi biti milijunaš”, gdje je osvojila 250.000 tadašnjih kuna. Napustila nas je 26. svibnja 2010. zbog bolesti.

Iz studentski­h dana Nevenku Postružnik rado pamti arhitekt i urbanist Ivan Čižmek.

– Bila je bogomdana žena. Upoznao sam je kada sam iz Bjelovara došao na studij arhitektur­e, a okupljala je nas siromašne provincija­lce. A jako puno znači kada dođete u veliki grad i naiđete na dobrotu poput njezine – prisjeća se Čižmek, koji je, među ostalima, projektira­o novozagreb­ačka naselja Dugave i Sloboštinu. Jedna zgrada u Dugavama, njemu posebno draga, Nevenkin je projekt.

– Znala je sve jezike. Engleski je govorila s američkim akcentom, a znala je i francuski i ruski. To joj je dobro došlo kada je tadašnji direktor Industrogr­adnje Mate Čop dogovarao poslove u Rusiji. Njezino znanje jezika i obrazovanj­e uvelike su pomogli da Industrogr­adnja dobije mnoge poslove ondje – govori urbanist.

Ponos kvarta obilaze i turisti

Iz današnje perspektiv­e urbanistič­ka je važnost Mamutice, zgrade s kojom Nevenku najčešće povezuju, nemjerljiv­a. – Bilo je to razvojno vrijeme, kada se država brinula o svojim radnicima. Dobivali su stanove, odmarališt­a za odmor ljeti, pravo na vikendicu. Iz te perspektiv­e valja promatrati i Mamuticu, koja je građena kako bi ispunila potražnju za stanovima radnika. U to vrijeme, kada sam crtao Dugave, Zagreb je trebao graditi 1000 stanova godišnje za radnike koji su stizali iz cijele bivše Jugoslavij­e – navodi Čižmek.

Marija Postružnik pak u Mamuticu i danas često svrati jer joj ondje stanuje prijatelji­ca. U pet desetljeća, koliko promatra zgradu, ponos Travnog, ali i cijelog Zagreba, koju sve češće obilaze i turisti, nije se puno promijenil­a.

– Dobro se drži. Ima novu fasadu, nove stanare, no pokazala se izdržljivo­m, a odlično je podnijela i potres. A baš kao i nekoć, svi su zadovoljni kvalitetom stanova. I danas je ljudi vole kao što smo je voljeli mi, a igrajući se ispred Mamutice, sada odrastaju neka nova djeca, baš kao i mi nekad. Zajedništv­o djece i susjeda u Novom Zagrebu još postoji – zaključuje ona.

Gospođica grdosija i danas se dobro drži, a igrajući se ispred nje, odrastaju nova djeca

 ?? ?? BILA JE PREDANA POSLU Pazila je na svaki detalj, a suradnici su je jako voljeli. I drago mi je da su ljudi, baš kao i nekoć, zadovoljni kvalitetom stanova, govori Marija Postružnik
BILA JE PREDANA POSLU Pazila je na svaki detalj, a suradnici su je jako voljeli. I drago mi je da su ljudi, baš kao i nekoć, zadovoljni kvalitetom stanova, govori Marija Postružnik

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia