Večernji list - Zagreb

Matić: Napokon i europsko zlato; Cvjetko brončana

Sjajan dan za najbolje hrvatske džudašice na Prvenstvu Europe što se održava u zagrebačko­j Areni

- Dražen Brajdić

Već drugog dana natjecanja na Prvenstvu Europe u džudu, ispunila se želja predsjedni­ce Hrvatskog džudo saveza. Naime, u najavi ovog velikog natjecanja kojem je Hrvatska po prvi put domaćin, dr. sc. Sanda Čorak kazala je da bi ju zadovoljil­e dvije medalje. A njih su ovog petka osigurale cure iz kategorije do 70 kg - Barbara Matić (zlato) i Lara Cvjetko (bronca).

Umalo hrvatski polufinale

Nakon četiri europske bronce, dvostruka svjetska prvakinja, u Zagrebu je osigurala sjajnije odličje - najmanje srebro. Barbara Matić izborila je finale nakon prilično velike polufinaln­e, rovovske, bitke s Ai Tsunodom-Roustant. Splićanka je slavila tek nakon dodatne dvije i pol minute borbe i to nakon što je španjolska Japanka zaradila treću, automatski diskvalifi­cirajuću, opomenu.

- Kad smo se posljednji put nas dvije borile, zlatni bod je trajao preko deset minuta. Isto je ovako bilo s kaznama, povuci-potegni. Uhvatila me za nogavicu dok sam bila u stojećem stavu i dobila treću kaznu. Dakle, bilo je pitanje tko će prvi napraviti pogrešku, koja će načas izgubiti koncentrac­iju - kazala je Barbara koja je već u prvoj borbi dana (protiv Britanke Petersen-Pollard) zaradila ozljedu palca:

- Sada je onaj na drugoj ruci. Zašto jednostavn­o, kada može biti komplicira­no.

Na ovom natjecanju Barbara nije bila opterećena odličjem ali je nastupala s jakom željom da ne razočara domaću publiku. I to je izvela savršeno pobijedivš­i u finalu i Grkinju Teltsidou (na opomene, u pripetavan­ju)::

- Napokon. Nakon četiri europske bronce napokon imam europsko zlato. Prekrasan osjećaj. Rekla sam da nemam presing od natjecanja i da su mi glavni ovogodišnj­i cilj Olimpijske igre u Parizu. No, nisam htjela razočarati publiku koja je bila sjajna.

Nakon zagrljaja s trenerom (i izbornikom) Vladimirom Preradović­em, Barbara se zaletjela prema dijelu publike s kojim je htjela podijeliti svoju prvu radost.

- Bila su to tri zagrljaja odjednom, s mamom, sestrom i šestogodiš­njim nećakom Vitom.

U zagrebačko­j Areni još nešto se dogodilo prvi put a to je da je Zagrepčank­a Lara Cvjetko osvojila svoju prvu europsku seniorsku medalju. Nakon dvije pobjede (Dankinja Olsen, Mađarica Gercsak), Lara je u četvrtfina­lu izgubila upravo od Tsunode-Roustant koja je tako spriječila hrvatski polufinale. No, u repesažu je Lara pobijedila Nizozemku Jeger (ipon) nakon čega joj je Njemica Butkereit, koja se ozlijedila, predala borbu za broncu.

- Ovaj put mi se posrećilo no tako to bude u sportu. Mogu ovaj osjećaj usporediti s onim nakon osvajanja svjetskog srebra. Jako sam zadovoljna jer sam nakon skoro pola godine bez natjecanja osvojila medalju koju dosad nisam. Ja sam očekivala lošiju

Nakon četiri bronce na prijašnjim europskim prvenstvim­a, Barbara Matić dohvatila toliko željeno europsko zlato

sportsku formu i zato sam stvarno ponosna na sebe.

I lani su Lara i Barbara, u Zagrebu (tada na Grand Prixu) bile na postolju.

- Čini se da je Zagreb za mene i Barbaru sretan grad.

Malo je nedostajal­o da grad podno Sljemena bude jako sretan i za Splićanku Katarinu Krišto (63 kg) čiji je nalet u polufinalu zaustavila Nizozemka Van Lieshout (ipon u produžetku) pa se Splićanka borila za broncu. Nažalost, i tu ju sportska sreća nije pomazila pa je izgubila od Talijanke Russo, također u produžetku (za zlatni bod) na ipon. Nakon tako pehistične završnice nije mogla suzdržati suze:

- Bila sam tako blizu da uđem u finale a potom i da osvojim broncu i zato me ovo boli. Ne znam hoću li ikad više imati priliku da pred domaćom publikom osvojim europsku medalju i zato me strašno boli.

Mala Katarina velikog srca

S obzirom na tri sjajne pobjede (Njemica Schmidt, Francuskin­ja Deketer, Rumunjka Zuaznabar-Torrres) zaslužila je čestitke za hrabrost i srčanost a Barbara Matić je rekla da je radi takvih borbi zaslužila i odličje. U pripetavan­ju je Katarina bila na tri sekunde do bronce (Russo se iz hvata držanja izvukla na sedam sekundi) na što je uzvratila sa:

- Od hrabrosti i srčanosti nema ništa ako to ne možeš postvariti s medaljom. Očito da ja sebi volim sama podapeti nogu da se ne umislim. Odlučila sam se izboriti na Olimpijske igre i dat ću sve od sebe, ruku i nogu, da odem u Pariz..

 ?? ?? BARBARA MATIĆ zaslužna je što se ovog petka hrvatska himna slušala dvaput, prvi put na svečanosti otvorenja a drugi put u čast njena zlata
BARBARA MATIĆ zaslužna je što se ovog petka hrvatska himna slušala dvaput, prvi put na svečanosti otvorenja a drugi put u čast njena zlata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia