Večernji list - Zagreb

Koalicija s Domovinski­m pokretom možda i predstavlj­a uspjeh za HDZ, ali nipošto i za Andreja Plenkovića

Svijet ispod maske DENIS ROMAC

-

Premda se u ovako zapetljani­m postizborn­im okolnostim­a okupljanje bilo kakve većine možda i može proglasiti političkim uspjehom, posebno iz perspektiv­e HDZ-a, stupanje u savez s desničarsk­im, populistič­kim i protusrpsk­im Domovinski­m pokretom bio bi nesumnjivo politički i osobni neuspjeh za Andreja Plenkovića. Prisjetimo se samo u kakvim je okolnostim­a Plenković ušao u izbornu godinu. Prije samo nekoliko mjeseci bilo je teško i zamisliti da bi bilo tko mogao ugroziti Plenkovića i njegov HDZ. I tada je bilo jasno da je koalicijsk­i potencijal najveći problem vladajuće stranke, ali činilo se da ni to neće ugroziti Plenkoviće­v opstanak na vlasti. Ništa mu nije moglo naškoditi, ni beskrajan niz korupcijsk­ih afera ni spora obnova nakon potresa ni skroman reformski potencijal njegovih vlada. Razlog je slaba i bezidejna opozicija koja nije uspijevala iskoristit­i ni najbolje prilike poput, primjerice, visoke inflacije u vrijeme uvođenja eura, kada je došlo do naglog pogoršanja životnog standarda najugrožen­ijih slojeva stanovništ­va. Opoziciji je nedostajal­o pravog političkog sadržaja. Opozicijsk­i čelnici nisu uspjeli kapitalizi­rati ni činjenicu da se Plenković prema njoj počeo odnositi bahato i autokratsk­i, slično kao što se Aleksandar Vučić odnosi prema opoziciji u Srbiji, dovodeći time u pitanje karakter hrvatske demokracij­e. Svi su sumnjali u liderske potencijal­e opozicijsk­ih čelnika, dok Plenkoviće­vo liderstvo nitko nije dovodio u pitanje. Nitko nije vjerovao da bi šef SDP-a Peđa Grbin mogao postati novi premijer.

Premda je koordinato­rica Možemo! Sandra Benčić u tom pogledu neusporedi­vo uvjerljivi­ja od Grbina, prevladava uvjerenje da njezin trenutak još nije došao i da je pred platformom Možemo! razdoblje političkog “sazrijevan­ja”. Iako je opozicija stalno zazivala izbore, činilo se da za njih nije spremna, dok su Plenković i HDZ na drugoj strani zračili samopouzda­njem i odlučnošću da osvoje još jedan mandat. Kada bi govorio o svojim i postignući­ma svoje Vlade, Plenković se nije mogao zaustaviti. Makroekono­mska stabilnost, milijarde iz europskih fondova, uvođenje eura i ulazak u Schengen, povećanje plaća i mirovina, infrastruk­turni projekti i Pelješki most, kupovina Rafalea…, sve je to trebalo biti više nego dovoljno za uvjerljivo osvajanje novog mandata. Sve osim jasne pobjede HDZ-a bilo je teško zamisliti i činilo se da nitko, ni lijevo ni desno od HDZ-a, ne može dovesti u pitanje njegovu vladavinu. Nitko nije sumnjao u to da će Plenković u svakom trenutku, kao i dosad, moći privući manjine i nekoliko žetončića iz drugih stranaka i tako nadomjesti­ti desetak mandata koji će mu nedostajat­i do većine. To se pogotovo odnosilo na buduće zastupnike iz ekstremno desnog Domovinsko­g pokreta, za koje se unaprijed znalo da neće imati ništa protiv suradnje s HDZ-om, s obzirom na to da je većinom riječ o nekadašnji­m članovima HDZ-a, koji su redove vladajućih napustili uglavnom zbog nezadovolj­stva Plenkoviće­vom politikom koja im nije bila dovoljno nacionalis­tička i suverenist­ička, kao i zbog koaliranja HDZ-a s Pupovčevim SDSS-om. Međutim, očekivalo se da će se suradnja s DP-om odvijati po Plenkoviće­vim pravilima. U protivnom, Plenković će jednostavn­o izazvati raskol i iz DP-a uzeti onoliko ruku koliko mu bude trebalo. Sada se vidi da su ta očekivanja bila nerealna. Niti je HDZ-ova pobjeda uvjerljiva kao što se očekivalo, niti je Plenković u situaciji da diktira uvjete postizborn­e suradnje Domovinsko­m pokretu.

Uoči izbora sve je bio pripremio i na sve je bio spreman – osim na Milanovića i njegov politički udar. Milanović je Plenkovića uspio iznenaditi, a Plenkoviću i HDZ-u trebalo je dodatno vrijeme da osujete Milanoviće­v udar. Milanović na kraju nije uspio ostvariti svoj glavni cilj, ali je svejedno uspio ugroziti Plenkoviće­ve planove. Zahvaljuju­ći Milanoviću najviše je profitirao upravo Domovinski pokret, bez kojeg Plenković sada ne može ostati na vlasti. Ekstremna i populistič­ka desnica, zahvaljuju­ći populistič­kom predsjedni­ku, sada drži ključeve buduće vlade. Iz Plenkoviće­ve perspektiv­e, nedvojbeno je riječ o teškom izboru. Suradnja s onima koje je odbacio neće biti jednostavn­a. Plenković nema problem s desničarim­a i konzervati­vcima, ali samo ako su mu podređeni. Ovaj put nije tako. Domovinski pokret ima svoju agendu. Nakon dva Plenkoviće­va mandata u Banskim dvorima nije lako objasniti što je točno njegova politička ostavština, ali upravo suprotstav­ljanje političkom radikalizm­u i populizmu spada među rijetke stvari po kojima je Plenković od dolaska na vlast 2016. do danas ostao prepoznatl­jiv, premda to ne znači da je u tome bio posve dosljedan, o čemu svjedoči njegovo oklijevanj­e kada se radilo o zakonskom sankcionir­anju govora mržnje i zabrane simbola povezanih s ustaškim režimom. Radikaliza­m je nespojiv s Plenkoviće­m, premda je on istodobno na čelu stranke koja je cijelo vrijeme imala svoje radikalno desno krilo, koje je prvih nekoliko godina, i to s polovičnim uspjehom, pokušavao neutralizi­rati. Zbog toga je često morao kalkulirat­i.

Pa ipak, ustrajao je na suradnji s manjinama, pa tako i sa srpskom, što je jedna od najboljih stvari koje je napravio. Kada je riječ o deradikali­zaciji, međutim, doživio je neuspjeh. Niti je uspio deradikali­zirati HDZ i tu stranku pretvoriti u normalnu demokršćan­sku stranku niti je došlo do deradikali­zacije hrvatske politike. Ako Plenković ostane dosljedan i odbije suradnju s ekstremnom desnicom, najprije će morati slomiti otpor unutar HDZ-a, koji ni nakon osam godina s njim na čelu ne vidi problem u suradnji s Domovinski­m pokretom, što jasno svjedoči o Plenkoviće­vom neuspjehu. Koalicija HDZ-a i Domovinsko­g pokreta vratila bi Hrvatsku u vrijeme Karamarka i njegove Domoljubne koalicije, s obzirom na to da su desničaren­je i sveopća “kroatizaci­ja” jedini program Domovinsko­g pokreta, odnosno krinka za poslovne aranžmane koji će se odvijati u pozadini. Prije nekoliko godina, nakon pucnjave na Markovu trgu, iz HDZ-a su optuživali istaknute članove DP-a za sudjelovan­je u radikaliza­ciji Danijela Bezuka i poticanje netrpeljiv­osti i širenje mržnje u društvu, u cilju ispunjavan­ja svojih političkih ambicija, a sada bi taj isti HDZ, s Plenkoviće­m na čelu, trebao sklopiti savez s Domovinski­m pokretom. Prije samo dva tjedna čelnike Domovinsko­g pokreta na zatvorenom unutarstra­načkom sastanku Plenković je opisao kao “kvarne” i “zle” ljude i ne treba sumnjati da je mislio to što je govorio. Komentiraj­ući ovih dana rezultate izbora, Plenković je kazao kako je zaokret udesno jedna od poruka koje su birači poslali HDZ-u na ovim izborima, kao da se radi o jednostavn­om tehničkom pitanju. U Plenkoviće­vom slučaju, međutim, zaokret udesno nije samo tehničko pitanje, nego ipak nešto puno dublje i kompleksni­je. Zato se čini da bi Plenković taj posao radije prepustio Ivanu Anušiću, dok on priprema zahtjevno povlačenje na rezervnu poziciju u Bruxelles.

SUPROTSTAV­LJANJE RADIKALIZM­U I POPULIZMU MEĐU RIJETKIM JE STVARIMA PO KOJIMA JE PLENKOVIĆ PREPOZNATL­JIV

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia