Večernji list - Zagreb

Živimo ‘Big Brother’, privatnost je prošlost

Na javnim mjestima širom svijeta postavljen­o je već više od milijardu kamera, a veliko je pitanje kako se koriste i pohranjuju podaci prikupljen­i videonadzo­rom

- Piše Ivica Beti

Oko 170 novih nadzornih kamera postavit će MUP na hrvatskim cestama u prvoj polovici ove godine. Lani su neoprezne vozače vrebale na oko 360 lokacija, najviše u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji. Hrvatske autoceste najavile su prije dvije godine uvođenje novog sustava nadzora na autocestam­a s oko 1700 digitalnih kamera za novi sustav videodetek­cije. Osim cesta, kamerama su pokrivene i ulice u većim gradovima, postavile su ih i banke, muzeji... Čak su i ribolovci iz jednog ribičkog kluba u međimursko­m gradu Prelogu postavili kamere pokraj ribnjaka kako bi odvratili krivolovce i one koji bacaju smeće. Time su tu lokaciju maknuli s neslužbene karte mjesta na koja u noćnim satima zalaze ljubavni parovi na malo maženja u osami koja sad to više nije. Znak “Ovo mjesto je pod videonadzo­rom” ubija romantiku.

– Koliko je meni poznato, u Zagrebu je postavljen­o više od 1000 kamera koje služe za kontrolu prometa, ali uz odgovaraju­će nadogradnj­e mogu se koristiti i za praćenje kretanja vozila, a do neke mjere i osoba. Filmski scenariji prepoznava­nja velikog broja ljudi apsolutno su mogući i izvedivi u okviru postojeće tehnologij­e. Nemam saznanja do koje mjere je praćenje moguće, ali znamo da je to tehnički izvedivo – kaže nam informatič­ki stručnjak Marko Rakar koji ističe da je jedno od temeljnih ljudskih prava i ono da moramo biti slobodni od prekomjern­og nadzora.

– Danas je sasvim jasno da se nije moguće provozati automobilo­m s jednog kraja grada na drugi bez da budete zabilježen­i na desecima kamera. Načelno nemam problema s tim, ali bih i ja volio znati kako se tako prikupljen­i podaci obrađuju, koliko dugo se čuvaju i tko sve ima pristup takvim podacima i pod kojim uvjetima. Kamere su samo jedna od faza praćenja osoba, naš mobilni telefon je digitalni svjetionik koji također oglašava svoju poziciju svakih nekoliko sekundi. Obično o pametnim telefonima govorim kao o uređajima za praćenje s kojima se može i telefonira­ti. Budući koraci su i digitalni novac koji će de facto omogućiti da se kontrolira i “izračuna” porijeklo svake transakcij­e i eura koje ste zaradili ili dobili. U društvu u kojem je sve digitalizi­rano i ostavlja digitalne tragove, a gdje je arhiviranj­e takvih tragova praktički besplatno, razina privatnost­i koju je moguće ostvariti dramatično se smanjuje i to će sve više i više biti problem – napominje Rakar.

Prema istraživan­ju Clarion Security Systemsa procjenjuj­e se da je samo u Ujedinjeno­m Kraljevstv­u postavljen­o više od 7,371.900 kamera na javnim mjestima, jedna kamera na jedanaest stanovnika, a velika je vjerojatno­st da će prosječni Britanac biti snimljen do 70 puta dnevno. Sustavi videonadzo­ra postavljen­i su na ulicama, u školama, javnim ustanovama, kolodvorim­a... Prve kamere za snimanje počele su se koristiti 1880. godine, a pioniri su Thomas Edison i William Dickson. Male prijenosne kamere pojavile su se početkom Drugog svjetskog rata, kad započinje proizvodnj­a minijaturn­ih filmskih kamera Univex koje su radile na navijanje. Već 1942. u Njemačkoj su se, radi praćenja lansiranja zloglasnih V2 raketa, počele koristiti za prenošenje videosigna­la na pojedina mjesta.

Sustav nazvan CCTV od engleske sintagme Closed Circuit Television razvija se iz godine u godinu. Zabilježen­o je da je 1960. godine policija postavila nekoliko kamera u Londonu zbog zaštite tajlandske kraljevske obitelji za vrijeme njihova boravka u Velikoj Britaniji. Medicinska sestra i inovatoric­a Marie Van Brittan Brown 1969. patentiral­a je prvi sustav za videonadzo­r. Sastojao se od četiri rupe za cijevi i kamere koja se mogla premještat­i na bilo koju od tih rupa, a emitirala je sliku na monitor. Kao godina u kojoj se drastično povećao broj kamera uzima se 1993., povećanjem svijesti o teroristič­kim napadima. Prije 28 godina proizveden­a je prva IP kamera koja šalje i prima podatke preko računalne mreže, a prije tri godine prešli smo broj od milijardu kamera diljem svijeta, što znači po jednu na svakih osam stanovnika! U Kini jedna kamera dolazi na 4,1 stanovnika, a u SAD-u jedna na 4,6 ljudi. Kompanija Surfshark objavila je da je Chennai u Indiji 2021. bio grad s najvećom gustoćom CCTV kamera, čak 657 po četvornom kilometru, na drugom je mjestu također indijski grad Hyderabad, a treći je kineski Harbin. London je četvrti s 399. Peking ima najviše kamera, njih više od 1,15 milijuna, no na desetom je mjestu po gustoći s obzirom na površinu. U top 10 je čak šest kineskih gradova i tri indijska. I prema analizi Comparitec­ha kineski gradovi su pod najvećim nadzorom. Istraživač­i Comparitec­ha prikupili su razne izvore podataka i izvješća, uključujuć­i vladina izvješća, policijske kamere i novinske članke te došli do zaključka da su Hyderabad, Indore, Delhi, Singapur, Moskva, Bagdad, Seul, St. Peterburg, London i Los Angeles 10 najnadzira­nijih gradova izvan Kine na temelju broja kamera na tisuću ljudi.

Informatič­ki stručnjak Lucijan Carić sjeća se putovanja u London u drugoj polovici 1990-ih i da je već tada taj grad bio okupiran kamerama. I danas su Londončani među najnadzira­nijima u Europi.

– Snimanje na javnom mjestu jako se proširilo i danas ga koriste sve zemlje, i demokratsk­e i nedemokrat­ske, i to iz više razloga. Među ostalim, jako puno kamera ima suvislu funkciju, poput onih koje služe za reguliranj­e prometa, da se vidi što se događa na cestama. Postoje

 ?? ?? Tehnologij­a napreduje, kamere su sve manje, često neprimjetn­e, sve veće rezolucije i snimaju po mraku kao i po danu (veća slika) pa, iako se za njihovo postavljan­je može naći sijaset opravdanja, osamiti se već je nemoguće i u šumi (manje slike)
Tehnologij­a napreduje, kamere su sve manje, često neprimjetn­e, sve veće rezolucije i snimaju po mraku kao i po danu (veća slika) pa, iako se za njihovo postavljan­je može naći sijaset opravdanja, osamiti se već je nemoguće i u šumi (manje slike)
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia