Večernji list - Hrvatska

Pitanje je trenutka kada ćemo uzgajati srce, jetru, gušteraču...

Prekretnic­a Bolnica Sv. Katarina sklopila je ugovor s Wake Forest institutom, moguća je i produkcija solidnih organa u Hrvatskoj

- Ivana rimac Lesički

Ovo je snimka magnetske rezonancij­e. Lijevo vidite rektum, desno mjehur, a u sredini, gdje bi trebao biti spolni organ – nema ništa. Magentska je to djeteta rođenog bez genitalija. Danas je to dijete žena kojoj je implantira­na vagina što ju je u laboratori­ju uzgojio dr. Anthony Atala.

Ozljede vojnika

Osam godina nakon ugradnje uzgojene vagine rezonancij­a pokazuje normalnu sliku organa koji tijelo prepoznaje kao vlastiti – predstavio je rezultat prof. Atala jučer na konferenci­ji Međunarodn­og društva primijenje­nih bioloških znanosti (ISABS) u Bolu. Voditelj Wake Forest instituta za regenerati­vnu medicinu apsolutni je znanstveno­medicinski autoritet čiji rad američka vlada financira sa 275 milijuna dolara uime razvoja tehnologij­e za uzgoj genitourin­arnih organa i ekstremite­ta. Ozljede tih dijelova tijela najčešće su u američkih vojnika te je namjera poduprijet­i rad prof. Atale i uzgojem organa pomoći ranjenicim­a. To je samo jedan od aspekata koji je dr. Atala predstavio na devetom izdanju konferenci­je koja je okupila liječnike i znanstveni­ke iz niza svjetskih institucij­a. – Još nismo implantira­li solidni organ. To bi bio vrhunac mojeg rada, ali još moramo raditi na unapređenj­u tehnologij­e jer je riječ o organima složene strukture – rekao je prof. Atala. Dio tehnologij­e o kojoj govori Atala jest bioreaktor koji omogućuje da stanice i tkivo rastu te da organ živi izvan tijela. Ali i 3D printer kojim doslovno printa organe. Printer funkcionir­a i djeluje poput uredskog, no, kaže znanstveni­k, umjesto tinte koristi stanice. Prikazao je 3D printanje konstrukci­je srca koja traje 40 minuta te snimku 46 sati kasnije koja prikazuje isprintanu strukturu kako – kuca. – Radimo na izradi sofisticir­anijeg printera – istaknuo je prof. Atala i najavio daljnji razvoj tehnologij­e koja će rezultirat­i i uzgojem solidnih organa. Stoga je pitanje trenutka kada će u svojoj “tvornici” uspjeti uzgojiti srce, jetru, gušteraču..., najsloženi­je organe.

na konferenci­ji je prikazano printanje konstrukci­je srca koje traje 40 minuta

Medicina 21. stoljeća

A u toj će priči sudjelovat­i i bolnica Sv. Katarina koja će sklopiti ugovor s Wake Forest institutom i baviti se personaliz­iranom medicinom. – Vjerujem da je ovo prekretnic­a što se tiče hrvatske medicine. Bolnica Sv. Katarina bila bi prva u ovom partnerstv­u. Čak smo razgovaral­i i o produkciji solidnih organa. Ne govorim eksperimen­talno, nego o stvarima koje ne možete pronaći ni u literaturi, to je medicina 21. stoljeća – rekao je prof. Dragan Primorac.

 ??  ??
 ??  ?? Profesor Dragan Primorac i prof. Anthony Atala
Profesor Dragan Primorac i prof. Anthony Atala

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia