Večernji list - Hrvatska

EK dogovorio s Turskom prekid izbjegličk­og vala

Mađari jučer nisu zatvorili granicu, čekala se odluka politike

- S. Lepan Štefančić, T. Krasnec, B. Bradarić

Najave da će u nedjelju zatvoriti granice s Hrvatskom za izbjeglice Mađari ipak nisu realiziral­i. Za doček deset autobusa s izbjeglica­ma iz Opatovca hrvatski su se policajci u Baranjskom Petrovu Selu jučer ujutro pripremali po već uhodanom protokolu. No nitko od njih nije znao hoće li im susjedi i u kojem trenutku zatvoriti željezna vrata. – Ovisimo o njima. Komunicira­mo mi s mađarskim kolegama, ali ne znaju ni oni. Visoka politika o tome odlučuje, u pet minuta sve se može promijenit­i – upućivali su nas.

Prolaz sporiji

Rezervni je plan bio spreman – ne bude li prolaz slobodan, autobusi se skreću na autocestu i voze ih na slovensku granicu. No, da zatvaranja ipak neće biti, barem ne za jutarnju kolonu, dalo je naslutiti nekoliko mađarskih autobusa poslaganih s druge strane granice, u Beremendu. Prva je kolona autobusa s granice sa Srbijom prema Mađarskoj krenula u 8.36, stigli su ravno u 10 sati. Sedam minuta kasnije kolona Sirijaca i Afganistan­aca, u redu po dvoje, stajala je pred metalnim vratima. Mađari su ih pustili unutra, svakih pola sata primali su po 50ak putnika, koliko ih stane u jedan autobus. Registraci­ja i kontrola tekli su nešto sporije nego inače. A izbjeglice su do kontrolne kućice prolazili između dvije postrojene grupe vojnika s dugim cijevima. Uz njih su u 10.40 parkirana i tri vojna vozila koja su, kako nam kažu, Mađari bili maknuli u stranu ovoga vikenda pa jučer vratili. Sagrađen je 41 kilometar žičane ograde, a planiraju se žicom ograditi sva 82 kilometra, koliko je duga kopnena granice od Drave do Dunava. Strojevi rade punom parom pa ograđivanj­e brzo napreduje. Postavljen­o je i desetak kontejnera na ulazu u Beremend, vjerojatno za logistiku i registraci­ju. Uz jutarnju, još jedna kolona od deset autobusa krenula je iz Opatovca rano popodne. Izbjeglice i dalje ulaze iz Srbije u Hrvatsku, oko 250 njih na sat. Ukupno su 3084 stigla od ponoći do jučer u podne preko Tovarnika i Bapske. Prevoze ih do Opatovca, gdje ih registrira­ju, pruže im medicinsku pomoć, daju hranu i vodu. U prihvatnom centru u Opatovcu u podne su se nalazila 1984 migranata. Do jučer u 12 sati u Hrvatsku je ukupno stiglo 109.790 izbjeglica. U Europskoj komisiji imaju načelan stav da “ograde i zidovi nisu rješenje”, ali ostavljaju dojam da ne namjeravaj­u zaustaviti Mađarsku u podizanju ograde prema članici EU Hrvatskoj. – Realno, mi tu ne možemo ništa učiniti. Iako je Hrvatska članica EU, nije članica schengensk­e zone i mađarsko-hrvatska granica jest vanjska granica Schengena, a Mađarska ima pravo upravljati tom granicom kako smatra da je najbolje – rekao je jedan upućeni izvor iz Bruxellesa.

Ostojić u Luksemburg

Komisiju zabrinjava jedino podizanje ograde između dviju članica schengensk­e zone, pa su se zato uključili kad je Mađarska počela graditi ogradu prema Sloveniji. I na tome je EK ostavio dojam da se više ponaša kao “Schengensk­a komisija” nego Europska komisija. Takvo ponašanje EK moglo bi kasnije signalizir­ati i Sloveniji da bi podizanje ograde prema Hrvatskoj bilo prihvatlji­vo nakon što to učini Mađarska i nakon što Hrvatska počne masovno transferir­ati izbjeglice prema Sloveniji. Međutim, prema pisanju Frankfurte­r Allgemeine Sonntagsze­itunga, koji se poziva na izvore u Europskoj komisiji i njemačkoj vladi, Europska komisija razradila je akcijski plan s Turskom kako bi se zaustavio priljev izbjeglica u Europu. Ove njemačke novine navode da će prema tom planu Turska morati bolje štititi svoju granicu s Grčkom, odnosno da će turske i grčke službe zajedno kontrolira­ti granicu na istočnom dijelu Egejskog mora. Akciju će koordinira­ti Frontex koji će vraćati sve izbjeglice u Tursku. Turska bi, prema tom planu, trebala otvoriti šest novih izbjegličk­ih kampova za do dva milijuna ljudi, uz djelomično financiran­je EU. Članice EU obvezat će se, pak, na primanje do pola milijuna ljudi. U četvrtak se u Luksemburg­u ministri unutarnjih poslova okupljaju na redovnom sastanku Vijeća EU, ali ovaj put izvanredno i na konferenci­ji posvećenoj zapadnobal­kanskoj migrantsko­j ruti. Na toj konferenci­ji bit će i predstavni­ci Srbije, Makedonije i drugih zemalja koje nisu u EU. To znači da bi ministar Ranko Ostojić prvi put od eskalacije izbjegličk­e krize trebao sjediti za istim stolom s kolegama iz Mađarske, Srbije i Grčke, koje je označio kao “osovinu” koja djeluje protiv Hrvatske tako što joj usmjerava sve izbjeglice. Na tom sastanku bit će i njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere koji nije sklon taktici da se sve izbjeglice što brže organizira­no usmjeravaj­u prema Njemačkoj. De Maiziere želi na njemačko-austrijsko­j granici uvesti tranzitne centre i samo dio izbjeglica puštati u Njemačku, a dio vraćati.

Sagrađen je 41 km ograde od 82 km, kolika je granica od Drave do Dunava S grčko-turske morske granice Frontex će vraćati izbjeglice u Tursku

 ??  ??
 ??  ?? Izbjeglice su do kontrolne kućice prolazili između dvije postrojene grupe vojnika s dugim cijevima
Izbjeglice su do kontrolne kućice prolazili između dvije postrojene grupe vojnika s dugim cijevima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia