Večernji list - Hrvatska

Poljski gej svećenik piše knjigu i traži da ga primi papa Franjo

Namjera Charamsa tvrdi da je priznanje bilo tempirano uoči sinode

- Silvije Tomašević

U Crkvi ima mnogo svećenika homoseksua­laca, a Kongregaci­ja za nauk vjere je homofobna, kazao je poljski teolog Krzysztof Charamsa ( 43), koji je u razgovoru za Corriere della Seru od subote izjavio kako je gej i živi s partnerom. Nakon tog intervjua koji je potresao Vatikan, na improvizir­anoj konferenci­ji za novinare Charamsa se pojavio sa svojim partnerom koji je stigao iz Barcelone, kamo će otići živjeti zajedno. Već ima avionsku kartu za let iz Rima u Barcelonu, a najavljuje i da je u pripremi njegova knjiga, napisana na talijansko­m i prevedena na poljski jezik, u kojoj će otkriti neke detalje iz svoga života.

Pritisak na sinodu

Charamsa kaže i da je napisao pismo papi Franji i želi mu ga osobno predati. Kao „tešku i neodgovorn­u gestu kojom kao da želi izvršiti nepotreban medijski pritisak na sinodu o obitelji koja sutra počinje“ocijenio je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lom- bardi spomenuti intervju koji je dao profesor teologije, mons. Krzystof Charamsa. Charamsa je radio pri Kongregaci­ji za nauk vjere od 2003. godine, služio je kao pomoćni tajnik Međunarodn­e teološke komisije te je predavao teologiju na dva rimska papinska sveučilišt­a, Gregoriani i Kraljici apostola. Govorimo u prošlom vremenu jer je radio do petka, a nakon intervjua u subotu odmah je izbačen. Charamsa kaže da će papi Franji, koga naziva „fantastičn­im“jer je ponovno otkrio ljepotu dijaloga, iznijeti sve o sebi. Na optužbe da je svojom izjavom izazvao skandal uoči sinode Charamsa kaže kako je to namjerno učinio s nadom da će sada biskupska sinoda o obitelji „biti stvarno o svim obiteljima bez isključenj­a“, dakle i o istospolni­m obiteljima. Svoj „coming out“poljski teolog posvećuje „tolikim svećenicim­a homoseksua­lcima koji nemaju snage izaći iz ormara“. Na pitanje ima li i mnogo gej osoba u Vatikanu Charamsa odgovara: „U svakom društvu samih muškaraca ima više gejeva nego u svijetu kao takvom“. Naglasio je kako će morati govoriti i o svemu što je propatio u „S. Uffiziju (današnja Kongregaci­ja za nauk vjere, nap. a.), koji je srce homofobnos­ti Katoličke crkve, gdje je vlada paranoidna homofobija“.

Ostao bez posla

Zašto je javno objavio svoju homoseksua­lnost? Charamsa kaže kako dođe dan kada se nešto slomi unutar tebe i ne možeš više izdržati,. Dodao je kako „nas Bog ne ostavlja samima“i kako ga je naveo na iznošenje u javnost svoje homoseksua­lnosti, što bi trebalo postati jednostavn­ije za sve homoseksua­lce. Drži kako Crkva ne bi „trebala čekati još 50 godina“za promjenu stava prema homoseksua­lcima. No javnost je najviše pogodila njegova izjava kako u Katoličkoj crkvi ima više homoseksua­laca nego prosječno u svijetu pa se sada očekuje i njegova knjiga. Charamsa je rođen 1972. u gradu Gdyniji u Poljskoj, svećenikom je postao 1997., od 2008. do subote bio je docent teologije na Gregoriani, a od 2004. na papinskom učilištu Regina Apostoloru­m. Od 2003. radio je u Kongregaci­ji za nauk vjere, a od 2011. bio je dotajnik Međunarodn­e teološke komisije. Od danas je nezaposlen.

Homoseksua­laca u katoličkoj crkvi ima više nego prosječno u svijetu Charamsa kaže kako će papi Franji iznijeti sve o sebi

 ?? REUTERS ?? Charamsa je potpuno uzdrmao Vatikan svojim priznanjem o homoseksua­lnosti
REUTERS Charamsa je potpuno uzdrmao Vatikan svojim priznanjem o homoseksua­lnosti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia