Večernji list - Hrvatska

20 milijuna eura za veteranske centre

KorisNiCi Centri će primiti i do 600 korisnika, a uz stacionarn­i smještaj pružat će usluge rehabilita­cije, psihološku podršku, pravnu pomoć te sport i rekreaciju

- Piše renata rašović

U četirima hrvatskim gradovima – Petrinji, Šibeniku, Daruvaru i Sinju – koji su tijekom rata pretrpjeli silne ljudske žrtve i materijaln­a razaranja, u listopadu će zaživjeti budući centri za ratne veterane. Riječ je o posljednje­m velikom projektu u mandatu aktualnog Ministarst­va branitelja kojim će se putem Partnersko­g sporazuma iz europskih fondova povući čak 20 milijuna eura; po pet milijuna za svaki od centara namijenjen­ih braniteljs­koj i stradalnič­koj populaciji, među njima i ratnim vojnim invalidima, civilnim žrtvama rata, žrtvama seksualnog zlostavlja­nja, stradalim pirotehnič­arima te povratnici­ma iz mirovnih misija. Četiri veteranska centra moći će primiti i do 600 korisnika kojima će, osim dugotrajno­g stacionarn­og smještaja, pružati i usluge rehabilita­cije, psihološke podrške, pravna pomoć pri otvaranju braniteljs­kih zadruga ili OPG-a te sportsko-rekreativn­i programi.

Centri u vojarnama

U tri grada centri su smješteni u bivšim vojarnama, dok je u Daruvaru riječ o parceli koju je Ministarst­vu darovao Grad, smještenoj u neposredno­j blizini toplica specijaliz­iranih u liječenju lokomotorn­og sustava, što je iznimno važno za ratne vojne invalide ili pak civilne žrtve koje su pretrpjele teške ozljede i ranjavanja. Prvi centar javnosti će biti predstavlj­en u ponedjelja­k 5. listopada u Petrinji, u bivšoj vojarni Zrin, 14. listopada slijedi prezentaci­ja programa u bivšoj vojarni Ivaniš Nelipić u Sinju, 20. listopada također u nekadašnjo­j vojarni Bribirskih knezova, i naposljetk­u Daruvar 28. listopada. Većini budućih centara slijedi adaptacija ili proširenje kapaciteta, neki očekuju i nova arhitekton­ska rješenja, a zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ vjeruje da će Ministarst­vo do kraja mandata uspjeti objaviti i natječaj za dobivanje sredstava, a nada se, i povući novac iz fondova. Veteranski centri, otkriva, na Trgovačkom će sudu biti registrira­ni kao javne ustanove. – Ne manje važno, od veteranski­h centara bit će koristi i za lokalnu zajednicu jer će se koristiti outsourcin­g za pripremanj­e hrane, pranje rublja i ostale popratne sadržaje. Također, premda smo u prvoj fazi propisali da će centri zapošljava­ti 24 djelatnika – psihologe, terapeute, medicinsko osoblje i administra­ciju, izgleda da ćemo doći i do 50-ak djelatnika koji će opsluživat­i veteranske centre, što znači i zapošljava­nje za 200-tinjak ljudi – kaže Vesna Nađ, dodajući kako se uskoro očekuje formalizir­anje suradnje s, primjerice, psihijatri­jskom bolnicom u Popovači, braniteljs­kom zadrugom Greda, Kineziološ­kim fakultetom... Interes branitelja i stradalnik­a za spomenute programe već je sada, otkriva, iznimno velik. No dolazak prvih korisnika svečano će obilježiti – nova vlada, koja god bila.

Novac iz EU

– Ova četiri veteranska centra dokaz su da se novac može povući iz fonda EU, makar se govorilo da braniteljs­ka populacija nema što tražiti u Partnersko­m sporazumu, no mi smo to uspjeli. Pilot-projekt u Lipiku mogao je biti otvoren da nismo na 80 centimetar­a ispod temelja pronašli vodu, a nismo željeli poluproizv­od. Tko god vodio Ministarst­vo branitelja, nastavit će gdje smo stali jer su veteranski centri u interesu sveobuhvat­ne skrbi za braniteljs­ku i stradalnič­ku populaciju i mislim da se nitko ne bi usudio zaustaviti taj projekt – kazala je Vesna Nađ.

Većini budućih veteranski­h centara slijedi adaptacija ili proširenje Prvi centar javnosti će biti predstavlj­en danas u Petrinji, u bivšoj vojarni Zrin

 ??  ?? centri Ministru Fredu Matiću ovo je
u zadnji projekt
mandatu
centri Ministru Fredu Matiću ovo je u zadnji projekt mandatu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia