Večernji list - Hrvatska

Biloš političare tražio da urgiraju kod poreznika

USKOK smatra da troje političara nije bilo svjesno protupravn­osti svog djelovanja jer im je Biloš predočio netočne podatke

- Ivana jakelić ivana.jakelic@vecernji.net

Tko može na zajedničku intervenci­ju kod šefice Porezne uprave u Osijeku natjerati Matu Radeljića, aktualnog savjetnika predsjedni­ce Republike za unutarnju politiku, Biljanu Borzan, SDP- ovu europarlam­entarku, i Ivana Vrdoljaka, HNS- ova ministra gospodarst­va? Odgovor na to pitanje je – Željko Biloš, osječki poduzetnik, a predmet intervenci­je koja se događala od srpnja 2012. do svibnja 2013. postao je sastavni dio optužnice koju je USKOK u lipnju ove godine podigao protiv Biluša, Nade Čavlović Smiljanec, bivše ravnatelji­ce Porezne uprave, te Ružice Kovačević, bivše pročelnice osječke Porezne uprave. O pravomoćno­sti te optužnice danas će se odlučivati na zagrebačko­m Županijsko­m sudu, a njezin sadržaj razotkriva kako zapravo funkcionir­aju hrvatski gospodarst­venici, koje trče pod političke skute i od političara traže pomoć čim se nađu u ozbiljnim financijsk­im problemima. U konkretnom slučaju problem je bio što se Biloševa tvrtka OLT našla pred blokadom i ovrhom zbog poreznog duga od 27,1 milijun kuna, a pokušavaju­ći se spasiti, Biloš se obraćao osječkim političari­ma bez obzira na stranačku im pripadnost, tražeći od njih da urgiraju radi prolongira­nja te otpisa dijela duga, prvo kod Ružice Kovačević, a zatim i kod Nade Čavlović Smiljanec.

Analiziral­i dokaze

Kako i što je Biloš razgovarao s Radeljićem, Biljanom Borzan i Vrdoljakom, snimljeno je na snimkama tajno snimljenih razgovora

koji su sastavni dio optužnice, no ni Radeljić ni Borzan ni Vrdoljak zbog svojih intervenci­ja nisu završili na optuženičk­oj klupi. Njih su troje ispitani u istrazi i tada su svjedočili kako su primarno željeli pomoći OLT-u da ne ode u stečaj, a sve kako bi se spasila radna mjesta u tvrtki koja je bitna za Osijek. Analiziraj­ući prikupljen­e dokaze, USKOK im je povjerovao, i to zbog toga, navodi se u optužnici, što je Radeljiću, Borzan i Vrdoljaku Biloš predočavao netočne podatke o poslovanju i stvarnom stanju OLT-a. Stoga je USKOK smatrao da kod spomenute trojke nije postojala svijest o protupravn­osti zahtjeva koje su oni prenosili dalje. Konkretnij­e, Biloš je preko Radeljića, koji je u to vrijeme radio na Osječkoj televiziji, čiji je vlasnik Biloš, tražio da Borzan intervenir­a kod Ružice Kovačević i Nade Čavlović Smiljanec. U to vrijeme bilo je doneseno rješenje o ovrsi nad OLTom zbog naplate poreznog duga, a Biloš je tražio da mu se mimo zakona omogući da plati samo glavnicu poreznog duga te da mu se otpišu kamate od 8,3 milijuna kuna.

Razgovori s ministrom

Tvrdio je da će OLT uskoro dobiti kredit kojim će otplatiti sporna dugovanja. Zato je preko Radeljića tražio pomoć od Borzan, tvrdeći da je OLT- ov zahtjev za otpis kamata neosnovano odbačen iako to nije bila istina. Nadalje, posredstvo­m Radeljića tražio je da se Borzan za pomoć obrati i Čavlović Smiljanec. Što se pak tiče ministra Vrdoljaka, njemu se Biloš obratio u vrijeme kada je tražio kredit od HBOR-a, a Vrdoljaku je kazao da “nazove gospođu u poreznoj i kaže joj da će kredit riješiti u 15 dana.” Vrdoljak mu potom odgovara kako je Nada Čavlović Smiljanec rekla da nema problema te kako će reći pročelnici da pričeka. Nju se inače tereti da je naložila Ružici Kovačević da ne provede rješenje o ovrsi, no ona je u obrani to negirala.

tražio je da mu se mimo zakona otpišu kamate, a dug prolongira

 ?? Patrik macek/ pixsell ?? Nadu čavlović Smiljanec USKoK je optužio zbog trgovanja utjecajem, a ona sve negira
Patrik macek/ pixsell Nadu čavlović Smiljanec USKoK je optužio zbog trgovanja utjecajem, a ona sve negira
 ?? Davor javorović/pixsell ?? Biloš je političari­ma od kojih je tražio pomoć predočavao netočne informacij­e
Davor javorović/pixsell Biloš je političari­ma od kojih je tražio pomoć predočavao netočne informacij­e
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia