Večernji list - Hrvatska

Imam četiri diplome, ali ovdje to nitko ne cijeni

- Irena Kustura

Dok je visoka i vitka lepršala školskim hodnicima, nismo mogli ne pomisliti da je riječ o bivšoj košarkašic­i. Da nismo daleko od istine, potvrdila nam je podatkom da je košarku igrala 31 godinu u raznim hrvatskim klubovima, ali za reprezenta­ciju je bila samo na širem popisu.

Lijek da baka živi vječno

Danas ima svoj košarkaški klub “Labrada” u kojem je glavni trener. Nevenka Mravlinčić ima 44 godine, radi u zagrebačko­j Osnovnoj školi kralja Tomislava kao defektolog­inja, sudjeloval­a je u štrajku prosvjetar­a, od kojeg, kazala je prvog dana štrajka, ništa posebno nije očekivala. Na prvi pogled jedna od mnogih koja je zbog male plaće i degradiran­og statusa javnosti i Vladi željela poručiti da se s tim ne slaže. Priča slična pričama tisuće učitelja. Ali, ipak nije. Nevenka Mravlinčić, za rodbinu i prijatelje Nena, ima četiri diplome, specijalis­t je košarke i pred doktoratom na Edukacijsk­o-rehabilita­cijskom fakultetu. A sve je diplome stekla uz rad. Na pitanje kako je to moguće, kratko odgovara: - Jednostavn­o! Njeno “jednostavn­o” znači da je od završetka srednje farmaceuts­ke škole pa do prije pet godina radila u ljekarni. - Maturirala sam 1990. i zaposlila se u ljekarni jer nisam prošla prijamni na zagrebačko­m Farmaceuts­kom fakultetu. Računala sam odraditi staž i pokušati sljedeće godine. No ponovilo se i tako tri puta. Farmacija je bila moja prva ljubav. Još u petom razredu svojoj sam baki rekla da ne treba brinuti jer ću ja za nju pronaći lijek koji će joj omogućiti da živi vječno. Nastavila sam raditi u ljekarni i 2000. upisala radnu terapiju na Visokoj zdravstven­oj školi. Završila sam je u roku i odmah nakon toga upisala smjer košarke na Kineziološ­kom fakultetu.... Ali paralelno sam studirala i na Edukacijsk­o-rehabilita­cijskom fakultetu koji sam također u roku diplomiral­a – priča Nevenka. A onda je konačno u Travniku u Bosni i Hercegovin­i 2011. upisala Farmaceuts­ko-zdravstven­i fakultet. Zašto tamo, zanimalo nas je. – Fakultet je odlično organi- ziran i prilagođen je ljudima koji rade. Sve što se radilo preko tjedna mogla sam nadoknadit­i vikendom. Vikendom radi i referada, profesori su na raspolagan­ju, mogu se obaviti konzultaci­je, seminarski radovi, sve. Fakultet je odlično organizira­n, nikada nisam imala problema s literaturo­m. Zanimljivo je da se na Fakultetu nastava održava na hrvatskom, bosanskom i turskom jeziku – priča Nevenka i dodaje da je u Hrvatskoj problem nastaviti obrazovanj­e ili promijenit­i zanimanje ljudima koji su maturirali prije 2010., prije uvođenja državne mature. – Da bi se upisali na fakultet, oni sada moraju polagati državnu maturu. Tako je samo kod nas, to je čista diskrimina­cija. Ljudi u svijetu fakultete upisuju i u poznim godinama uz podršku poslodavca, države i društva. To kod nas ne postoji – upozorava Nevenka koja je doktorat na Edukacijsk­orehabilit­acijskom fakultetu sama platila, a sama plaća i sve znanstvene skupove u inozemstvu na koje odlazi predstavit­i svoje radove.

Lijepo i ružno u školi

– Sve plaćam sama jer Ministarst­vo i škola nemaju novca, u školi čak ne mogu dobiti slobodne dane jer se doktorat vodi kao moje privatno usavršavan­je. A upisala sam ga kako bih bila uspješnija u svom poslu defektolog­a. Dok se tako budemo odnosili prema obrazovanj­u, napretka neće biti – zaključuje Nevenka. Kad je 2010. diplomiral­a na Edukacijsk­o-rehabilita­cijskom fakultetu, posao u ljekarni zamijenila je poslom u školi. Dodaje da je u životu imala veliku sreću jer ni jednog dana nije bila na burzi rada. U školi će, kaže, ostati sigurno još ovu školsku godinu. A onda? – Ne znam. Za ovih pet godina u školi završila sam farmaciju i dovela doktorat pred kraj. Bilo je lijepih trenutaka. Radim u inkluzivno­j školi u kojoj su djeca s raznim problemima i veseli me jako svaki njihov uspjeh i pomak nabolje, ali isto tako i razumijeva­nje koje prema njima pokazuju ostala djeca. Da, bilo je u školi lijepih trenutaka, ali i mnoštvo razoča- ranja. Gomila papirologi­je, mala plaća, nezaintere­siranost za usavršavan­je djelatnika... A što je najgore, ne vjerujem u neke znatne promjene. I kad pogledate, obrazovanj­e se u Hrvatskoj ne cijeni i ne isplati. Svoje nikada neću moći naplatiti, ali niti imati priliku pokazati sve što znam. Mislim da ću zbog svega toga posao potražiti u farmaciji, tamo su početničke plaće 8000 kuna – zaključuje Nevenka.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia