Večernji list - Hrvatska

Obnovljen dom skrbi za trudne maloljetni­ce

Tradicija Briga za maloljetne majke u Nazorovoj datira od 50-ih godina 20. stoljeća

- Romana Kovačević

Zvečku koju mu je mama dodavala ignorirao je, ali je mobitel silno želio dohvatiti. Šestomjese­čni David, čvrsta i okretna beba, sve je htio vidjeti i isprobati, pa je njegova mama Jelena imala pune ruke posla dok je pokušavala ispričati nam svoju priču. A ona nije vesela, jer 19-godišnjoj Jeleni utočište je pružio Dom za djecu u Nazorovoj, točnije njegov Majčinski dom. I sama dijete iz Nazorove, kamo je došla vrlo traumatizi­rana nakon kratkog boravka s majkom koja o njoj nije znala ni mogla brinuti, Jelena nije imala sreće ni s udomitelji­ma. Promijenil­a ih je nekoliko i najveći dio života provela u domovima. U Nazorovu se vratila kao maloljetna trudnica. Bila je to neplaniran­a trudnoća nakon kratke veze.

Velika podrška za mame

– Bila sam jako nervozna i u strahu što će biti sa mnom. No ovdje mi jako mnogo pomažu, osobito oko Davida. Kao novorođenč­e jako je puno plakao, nekad mi se činilo da ne mogu izdržati sve to... Srećom, imam veliku podršku – kaže Jelena. Davidov otac pomaže njoj i sinu koliko može, na Jelenu ima vrlo pozitivan utjecaj i mnogo joj znači, pa se ona nada da će on u dogledno vrijeme moći preuzeti brigu o njima. U domu se Jelena i osposobila za pomoćnu kuharicu, a kad se otisne u samostalan život, pomoći će joj i u traženju posla, u brizi oko djeteta, u svim novim situacijam­a na koje naiđe. Majčinski dom desetljeći­ma zbrinjava mlade trudnice i majke s djecom od 50ih godina prošlog stoljeća. Kapacitet mu je 15 žena s djecom, koje ondje mogu ostati godinu dana, no zbog derutnosti već deset godina nije u punoj funkciji pa je trenutačno ondje samo šest mama s djecom, a među njima i Jelena. Obnova se zaista razvukla, međutim, sada je napokon završena zahvaljuju­ći sponzorski­h 2080 milijuna kuna Grada Zagreba, Zabe i predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović, koja je za to usmjerila dio novca iz predizborn­e kampanje. Obnova preostalog dijela zgrade uskoro se nastavlja novcem Ministarst­va socijalne politike i mladih. U ponedjelja­k će obnovljeni Majčinski dom biti i službeno otvoren. – Većina majki ode s djetetom iz Majčinskog doma i uspije se uključiti u život. Pomažemo im pri zapošljava­nju, a dok rade, za djecu imamo organizira­n cjelodnevn­i boravak. Tek manji dio dijete ostavi u domu – govori Jasna Ćurković Ke- Većina majki iz Majčinskog doma ode s djetetom, a samo ih manji dio ostavi dijete u domu

ravnatelji­ca lava, ravnatelji­ca Dječjeg doma Zagreb. Mladim majkama proces osamostalj­ivanja i integracij­e u društvo po izlasku iz ustanove otežan je zbog smanjenih osobnih, obiteljski­h, imovinskih i društvenih resursa. Stoga je Dom Zagreb u partnerstv­u s udrugom Svima pokrenuo projekt “Osobno mentorstvo u funkciji osamostalj­ivanja i zapošljava­nja mladih bez odgovaraju­će roditeljsk­e skrbi”, u kojem šest mentorica savjetuje po sedmero mladih ljudi koji kreću u osamostalj­ivanje.

treneri za život

– Po principu tzv. life coachinga, tim je mladim ljudima dostupna individual­izirana podrška u promišljan­ju, organizira­nju i planiranju života izvan doma ili stambene zajednice, u svemu što se tiče sustava vrijednost­i, ponašanja, analize i samoprocje­ne, definiranj­a očekivanja od drugih i donošenja odluka – kaže Nives Radeljić, socijalna radnica koja je kreator projekta sufinancir­anog od EU sa 1,28 milijuna kuna.

činilo mi se da ne mogu izdržati, ali svi su pomogli, priča mlada mama dom pomaže pri zapošljava­nju, a dok mama radi, brinut će za dijete

 ??  ?? Jelena je odrasla u domovima, vratila se kao maloljetna trudnica, a sada je mama šestomjese­čnog Davida
Jelena je odrasla u domovima, vratila se kao maloljetna trudnica, a sada je mama šestomjese­čnog Davida
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia