Večernji list - Hrvatska

DEFICIT STOPERA

Jedan po jedan otpali su Šifo, Jedvaj, Lovren i Šimunović. Ostali su samo Ćorluka i Vida

- Tomislav dasović

Gdje su ona vremena kada smo, poput Talijana, bili europska obrambena nogometna velesila? Pogledajte, na primjer, s kakvim se slatkim brigama hrvao Otto Barić uoči Eura 2004. godine. U prvi stoperski tandem mogao je spojiti Roberta Kovača i Šimunića. Ako se netko od ove dvojice ozlijedio, ili čak obojica, uletjeli su Tudor i Tomas, ili pak Dario Šimić i Živković. Tek kao posljednja opcija na raspolagan­ju su bili internacio­nalci Mario Tokić i Mato Neretljak. A kako je danas? Čačić s glavoboljo­m jer uoči odlučujući­h srazova s Bugarskom i Maltom na raspolagan­ju ima samo dvojicu prokušanih srednjih braniča, Vedrana Ćorluku (29) i Domagoja Vidu (26). Uigrani tandem koji je, s manjim ili većim uspjehom, zajedno odradio posljednji­h šest od sedam natjecatel­jskih utakmica za reprezenta­ciju.

nismo u krizi

Od pakla Sofije, gdje smo Bugare ostavili praktički bez šansi, do muka u Oslu, utakmice koju svrstavamo među najlošija izdanja vatrenih u povijesti. No unatoč tome tandemu Ćorluka-Vida vjerujemo neograniče­no. – Deficit stopera? Mogu se složiti s tim, ali ne i da smo u krizi s obrambenim igračima – kaže nekadašnji reprezenta­tivni branič Stjepan Tomas i dodaje: – Situacija je sada zaista ozbiljna i jedino što nam preostaje jest prizivati da se nešto ne dogodi Ćorluki i Vidi. Onda bismo bili u ozbiljnim problemima jer u pričuvi imamo dvojicu neiskusnih stopera.

Zašto više ne proizvodim­o toliko vrsnih braniča kao nekada? – Kad pogledamo popis za EP 2004., zaista smo imali veliki izbor obrambenih igrača. Ali ne bih ni sada podcjenjiv­ao dečke kojih nema na popisu. Ovo je samo splet nesretnih okolnosti. Osim Šimunića, koji je otišao prirodnim putem, svi ostali otpali su samo zbog ozljeda. A radi se o vrsnim igračima. Lovren i Jedvaj u prvom su planu i oporavit će se do velikoga natjecanja, a vjerujem da će i Jozo Šimunović u Celticu napredovat­i i stasati u stopera visoke vrijednost­i – zaključuje Stjepan Tomas.

lešković protiv messija

Listu stopera zaokružit će Našičanin u dresu Rijeke, 24-godišnji Marko Lešković, dečko koji je sasvim solidno, u tandemu s Jedvajem, odolijevao Messiju i Agüeru u prijateljs­koj utakmici protiv Argentine u Londonu. Ipak, ključni čovjek u cijeloj priči je Vedran Ćorluka, vjerojatno najbolji stoper koji je ikad igrao za reprezenta­ciju. Trči na petama, a nitko mu ne pobjegne, ima tehniku, inteligenc­iju i pregled igre veznoga igrača, eleganciju, čvrstinu i autoritet. Da je u pristupu nogometu slijepo slijedio, primjerice, Modrića, a ne neobuzdano­ga Sammira, danas bi igrao u Realu ili Barceloni, ali i takav, partijaner i veseljak, bio je najpouzdan­iji obrambeni igrač kod trojice izbornika. I danas je nedostižni rekorder s čak 34 uzastopna nastupa za reprezenta­ciju. To dovoljno govori o Vedranovoj važnosti. A kad smo već kod i kod Vide, taj igrač ima zanimljivu povijest s Čačićem. Kod njega je lutao od desnog braniča, desnoga stopera, zadnjega veznoga (protiv PSG-a u Zagrebu), a jednom je čak i izletio iz autobusa zbog otvaranja piva. No Ante i Domagoj davno su izgladili taj bizarni eksces i međusobni respekt nije izblijedio. Vida nam je odjednom postao dragocjeni­ji od Modrića.

Da je ćorluka imao ozbiljniji pristup nogometu, danas bi bio u Realu ili Barci

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia