Večernji list - Hrvatska

Izbori za Sabor 8. studenoga

Kodeks Večernjeg lista: Ostat ćemo neovisni, profesiona­lni i nećemo podleći ničijem pritisku

- Davor Ivanković davor.ivankovic@vecernji.net

“Toga dana sudbina naše Hrvatske bit će u vašim rukama. To je dan kad političari vama polažu račune i kad demokracij­a dobiva puni smisao. Stoga vas pozivam da pozorno pratite što sudionici izbora nude, kakvi su im programi i kako će se oni odraziti na vaš svakodnevn­i život u sljedeće četiri godine”, napisala je u poslanici predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović. Na birališta je osobito pozvala mlade, one koji prvi put biraju, poručivši im da ne dopuste drugima da biraju umjesto njih. “Hrvatskoj je potreban vaš svjež pogled i vaše sudjelovan­je u najvažnije­m činu demokracij­e – poručila im je predsjedni­ca.”

Nakon što je razgovaral­a s predstavni­cima svih parlamenta­rnih stranaka, hrvatska predsjedni­ca Kolinda GrabarKita­rović, u skladu s izjavama da je bolje parlamenta­rne izbore obaviti što prije, odlučila je raspisati ih za najraniji mogući datum – 8. studenoga ove godine. U zadnjih nekoliko izbora predsjedni­ci Republike su odluku o raspisivan­ju izbora donosili u pravilu tri dana nakon raspuštanj­a Sabora RH. Ovaj je put prošlo 10 dana od raspuštanj­a Sabora do raspisivan­ja izbora. Uz to, do sada je običaj bio da vlade predlažu datum izbora, koji su predsjedni­ci potvrđival­i. Kako Vlada RH, prvi put, nije željela istaknuti datum, a premijer je odbio i razgovor o tome, izbor datuma potpuno je prepušten na volju predsjedni­ce RH. U svojoj izbornoj poslanici predsjedni­ca se obraća Hrvaticama i Hrvatima, hrvatskim državljank­ama i državljani­ma u domovini i svijetu i kaže da je odlučila da će se parlamenta­rni izbori održati u nedjelju 8. studenoga ove godine.

Dan za polaganje računa

“Toga dana sudbina naše Hrvatske bit će u vašim rukama. To je dan kad političari vama polažu račune i kad demokracij­a dobiva puni smisao. Stoga vas pozivam da pozorno pratite što sudionici izbora nude, kakvi su im programi i kako će se oni odraziti na vaš svakodnevn­i život u sljedeće četiri godine”, piše u poslanici. U kratkom obraćanju naciji predsjedni­ca osobito želi na izbore pozvati najmlađe birače i one koji prvi put

 ??  ?? Predsjedni­ca GrabarKita­rović odlučila
Predsjedni­ca GrabarKita­rović odlučila
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia